První stavební den

Autor: SedmiML (13 příspěvků)
7. 6. 2021
0 komentářů
Příspěvek stavebníka

Založení první řady

V sobotu ráno jsem s pomocí táty začal zdít první řadu zakládacích kostek. Čekal jsem tedy, že to bude jednodušší, ale šlo to. Na začátku jsem měl problém chytit správnou konzistenci zakládací malty, ale po několikáté "várce" se to podařilo a následně to šlo "samo". Poskládali jsme kostky do zakládací řady a srovnali pomocí vodováhy a provázku. Zde trochu odbočím a vložím sem svou radu pro další stavitele svépomocí (viz box níže). Po založení první zakládací řady jsme ji rychle přikrývali. Jak jinak - muselo začít pršet (alespoň, že nesněžilo - mě by už nepřekvapil sníh ani v červenci při pokládání panelů na strop :-/ ).

Řešil jsem, kde si půjčit a na kdy pilu na řezání Ytongu. Pokud by se celá stavba dala postavit za víkend, není co řešit a půjčím si pásovku v nějakých stavebninách, ale při představě, že stavbu dělám svépomocí a dle toho jak vyjde počasí, čas a možnosti "pomocníků" by se mi půjčovna opravdu nevyplatila. Ruční pila je super, ale ...

Pořídil jsem si motorovou elektrickou pilu v Lidlu, a po prvním pokusu jsem usoudil, že to byla velice dobrá volba. Má to jediný problém: spotřeba řetězu je veliká, na hrubou stavbu 55,5m x 2,75m je spotřeba 4 řetězy. Nabrousit se mi použitý řetěz již nepodařilo a tupý řetěz již neudělá rovný řez. Ale stále je to pro mě levnější než půjčení pásové pily.

První řada zdiva

Druhý den v neděli jsme šli položit první řadu obvodového zdiva. Pokládka první řady obvodového zdiva byla o poznání jednodušší, ale rovnání zas o něco složitější. Bylo potřeba hlídat rovinu, vyklonění kostky ven/dovnitř stavby a sklon oproti okolním kostkám. Nezvládli jsme toho mnoho, "jen" dvě zdi. Člověk, který není stavbař profesí, nějakou chvíli získává grif a druhým mým problémem je technika a mm. Jak se říká u stavby 1cm nehraje roli. Než jsem se s tímto sžil, trvalo mi to docela dlouho. Pro mě je i 1mm veliký rozdíl :-/

Ale podstatné je, že se se stavbou začalo a několik kostek v první řadě obvodového zdiva (lambda YQ 450) je položeno.

Reklama

Další fáze

Další fází bylo impregnovat obvod a přivařit lepenku. Impregnace je náročná na oblečení :-D - pro práci s impregnací doporučuji nějaké oblečení těsně před vyřazením + nějaké latexové rukavice (měl jsem jich pár v zásobě).

Po provedení impregnace jsem šel navařit lepenku. Zde jsem potřeboval ruce navíc, někdo, kdo mi bude přidržovat lepenkový pás před tím než jej přivařím. Pomáhala manželka i můj táta. Lepenka se podařila i přes drobné komplikace navařit po celém obvodu. Teď dolepit polystyren. Nemám ho stále po celém obvodu, ale jen na části, kterou jsem nutně potřeboval dokončit kvůli zasypání zeminou. Tam, kde byl polystyren dolepen, jsem dal i nopovou fólii, ze začátku jsem jí "špendlil" staršími špendlíky, aby držela na svém místě před zasypáním zeminou, ale po dvou dnech intenzivního větru jsem použil i šrouby pro připevnění. Před použitím šroubů byl silnější vítr schopen nopovu fólii utrhnout a odvalit jinam.

Pomocník na stavbu

Po prvním závozu Ytongu a komplikacích s přepravou materiálu na stavbu jsem hledal bazarový paletový vozík pro možnost manipulace s paletami. Po delší době jsem našel na netu jeden "pěkný" kousek kousek od mého bydliště, ale dotyčný na telefon nereagoval, zkoušel jsem to několikrát, ale nic. Po pár dnech mi táta poslal ze srandy inzerát na VZV (vysokozdvižný vozík) DESTA. Nejdřív jsem to jako fór bral, ale druhý den už mi to nepřišlo jako blbý nápad a za dva dny jsem již byl domluven s prodejcem a i s bratrem, že pro VZV dojedeme. Bratr tedy zajistil kontejnerové auto na přepravu. A v sobotu ráno se vyrazilo pro VZV. V 11 jsme dorazili na místo, prohlédli VZV a plácli si (tedy v covid době jen symbolicky) - VZV se naložil a hurá zase domu. Doma jsme jej složili a Bratr zase pospíchal za svoji plánovanou prací. Bohužel já jsem na svém bratrovi závislý, jednak má C papíry a pak má známé, od kterých si může půjčit auto. Ještě ten den jsem pomocí VZV - já tomu již důvěrně říkám "ještěr" - přerovnal palety ytongu.

Stavební den

Domluvil jsem se s několika kamarády a známými na pomoci o víkendu. Jednalo se o neděli, dle předpovědi bez deště. Ráno v 7h jsem začal s přípravami na stavbě, nanosit stavební pomůcky (lžíce, kýble, ráblíky, provázky, vodováhy, metry, tužky, ... no málo toho není). Vše bylo připraveno a začali přicházet pomocníci, nakonec nás na stavbě bylo 6. V tomto počtu to šlo docela rychle, podařilo se nám postavit zeď po obvodu do výše 4 řad. Na třetí řadě byly již vidět nesrovnalosti, tyto nesrovnalosti se dorovnali škrabadlem na ytong. 4. řadou jsme skončili, došlo jak lepidlo, tak stavební materiál (lepidlo = zdící tenkovrstvá malta). Toto lepidlo během dne dojel táta ještě dokoupit, při první objednávce jsem chtěl jen pár pytlů = chyba.

Reklama

Dovětek

Druhý den jsem s manželkou šel zakryt stavbu, dle předpovědi mělo v následujících dnech pršet. Zakrytí se v této výšce zdiva dělá "snadno", jen není dostatek krycího materiálu z obalu palet.

A jak jinak v následujících dnech mi i zasněžilo :-D

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
SedmiML
SedmiML (13 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama