Betonování věnce

Autor: sprajcler (7 příspěvků)
15. 5. 2021
2 komentáře
Betonování věnce
Příspěvek stavebníka

Poprvé nám počasí nepřeje

Poté, co jsme si na betonářce domluvili termín na 13. května, dřívější bohužel nebyl, protože technika, která by beton přivezla a uložila na místo, je plně vytížena, jsme nabrali týdenní prodlevu. S blížícím se datem jsme začali mírně chytat paniku, protože předpověď počasí, která byla hlášena na dny před betonáží a i v samotný den, nebyla vůbec příznivá, byl hlášen vydatný déšť, a nejen hlášen. Opravdu. Od úterý odpoledne začalo vydatně pršet. My máme betonovat ve čtvrtek! Nervozita rostla. Telefonát na betonárku s možností odložit betonáž, nebyla příznivá, znamenalo by to odložit betonovaní o další týden. Po konzultaci s okolím i stavebním dozorem, jsme se nakonec rozhodli, že do toho jdeme a po vybetonování beton přikryjeme. Objednáváme tedy 4,2 kubíku, dle projektu máme vypočteno 3,8, ale ať máme rezervu.

S ranním čtvrtečním probuzením stres narůstá, opravdu stále dost prší a pršelo i celou středu. Na stavbu jsme dorazili kolem půl 7, za chvíli přijíždí zedníci, kteří nám s celou hrubou stavbou pomáhají a i táta. Dělají se poslední přípravy, zpevňují se vyzděné příčkové tvárnice.

Je 7:15, přijíždí PUMI s betonem, přestává trochu pršet, zdá se, že jen mží. Že by nám počasí nakonec trochu přálo?

Začínáme!

Uložení betonu jde celkem hladce, až na nejvzdálenější zeď, rameno nedosáhne, takže musíme improvizovat. Podepíráme gumovou hadici, aby jsme prodloužili dosah. Nakonec jsme museli stejně beton napustit do kýblů a dodělat ručně. Celá akce od příjezdu PUMI do jeho odjetí zabrala hodinu a třičtvrtě. Množství betonu vyšlo akorát, rezerva 0,4 kubíku se ukázala jako správná, kdybychom vzali jen 3,8, budeme mít málo.

Po uložení a urovnání betonu začíná pršet zase trochu více, jdeme rychle přikrývat, beton se bude alespoň zapařovat a vlhčit sám. V 10:15 máme hotovo, stres a nervozita opadla.

Den po betonování jsme beton odkryly a začali kropit, už totiž neprší, naopak svítí sluníčko a je hezky.

Betonování věnce
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
sprajcler (7 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací