První Ytong

Autor: SedmiML (13 příspěvků)
Kategorie: Stavba domu
1. 6. 2021
0 komentářů
První Ytong
Příspěvek stavebníka
Závoz prvního Ytongu a založení.

Závoz Ytongu

Jak jsem slíbil, pokračuji :-D

Objednal jsem si závoz Ytongu na 17. 3. 2021 s tím, že dle dlouhodobé předpovědi měl tento týden již být teplý a od čtvrtka mělo svítit slunce a měla být teplota 10°C nad nulou, ale jak už je u mě zvykem, před příjezdem nákladního auta s Ytongem napadl sníh a teploty se pohybovali těsně pod 0°C.

Horší bylo to, že ze začátku jsem byl upozorněn na to, že s autem ke stavbě asi nezajede. Zajišťoval jsem si tedy domluvu s obcí, pro případ že budu nucen složit Ytong na obecní pozemek. Poté jsem si domlouval místního "bagristu", který má více zkušeností a schopností s manipulací bagrem s vidlemi. Během objednávání závozu jsem byl ujištěn, že není problém, aby nákladní auto zajelo až na stavbu, ....

Realita?

Ráno v 7 h přijel řidič s autem a šel se podívat, kam že to má zajet. Rovnou řekl, že to je bez šance. Ne že by tam nezajel, ale prý není možné zapatkovat auto. Pro zapatkovaní potřebuje na každou stranu 1 m vysunout nohy, to bylo v tomto případě nereálné - cesta má cca 3,5 m. Bohužel tímto jsem se vrátil k původní situaci. Přívěs mi řidič složil na malé parkoviště před obecní úřad a to, co měl přímo na nákladním autě, mi složil na zahradu.

Když řidič odjel, vlezl jsem do bagru, dolil naftu a sklopil vidle. Takto vystrojen jsem vyrazil k obecnímu úřadu odvézt si odtamtud paletu se zakládací a zdící maltou. To jsem si odvezl na dvůr před garáž (do garáže bych se s bagrem nenatočil). Další cesta byla pro paletu s Ytongem. Avšak po marném pokusu nabrat paletu a po jedné poškozené kostce Ytongu jsem to vzdal a došel jsem za již zmíněným bagristou, zda by mi tedy pomohl. Naštěstí souhlasil a šel mi pomoci. Po cca 2 hodinách jsem měl vše uklizené na parcelu.

Poté jsem se ještě chtěl omluvit na úřadě, že jsem blokoval chvíli obecní pozemek, odpověď mě potěšila a zároveň překvapila. Prý jsem to vyřešil super a příště není problém se opět takto domluvit, ale zarazilo mě, že během té doby, co jsem Ytong uklízel, se ozvali dva lidé s oznámením (stížností), že někdo skládá materiál u úřadu. Naštěstí díky tomu, že jsem si dopředu domlouval tuto variantu, bylo odpovědí úřadu, že je to domluvené a schválené. Ale nevěřil bych, že bude někdo něco takového řešit.

Vodoměrná šachta

Vzhledem k nepříznivému počasí, jsem nemohl uskutečnit původní záměr ve středu složit nákladní auto, ve čtvrtek připravit a v pátek založit. Poté jsem počítal s tím, že o víkendu budu zdít. No nic, tak počasí mělo jiný názor. Naštěstí práce je tu stále dost. S tátou jsme se dali do práce ve výkopu v předzahrádce, kam bude uložena vodoměrná šachta. Po několika multikárách a půl dne bagrování jsme měli vyhloubenou dostatečnou jámu. Tu jsme na dně srovnali, udusali a navezli štěrk 8/16, který se uhutnil. Následně jsme uložili vodoměrnou šachtu a když už byla na místě, rovnou jsme protáhli vodovodní trubku, která půjde od vodoměrku k baráku. Tuto hadici jsme nechali o něco delší kvůli následnému usazení vodoměrné armatury. Utáhl jsem průchodku kolem hadice a zaklopili jsme vodoměrnou šachtu. Následovalo jen spousta práce s úklidem pracovního prostoru a nářadí. Finálně jsem obehnal zahrádku výstražnou páskou, aby náhodou někdo nespadl do výkopu. Zasypávat bohužel v tuto chvíli nemůžeme, nemáme umístěnou zklidňující šachtu na kanalizaci a nevíme, kudy půjde přípojka. Sice jsem již požádal o vytyčení vodovodu a kanalizace správce, ale bohužel již čtvrtý den čekám bez jeho reakce.

Reklama

Založení rohů

Výjimečně se stalo, že bylo super krásné počasí a já měl práci jen do půl čtvrté a shodou okolností mohl táta přijet domu dříve. Proč toho nevyužít?

Jednoduše ve středu 24. 3. jsme se pustili do založení rohů. Při odměřování nejvyššího bodu jsem ovšem pomotal měření nejvyššího bodu. Stalo se mi, že ač jsem znalý způsobu měření, odečítal jsem hodnoty obráceně. Zjistili jsme to záhy, založili jsme první kostku v údajném nejvyšším bodě a když jsme šli do "nejnižšího" bodu, zjistil jsem, že i bez zakládací malty mám danou kostku hrozně vysoko. Tak jsme provedli nové měření a nové založení první kostky. Tentokrát to již bylo tak, jak má.

Pro budoucí stavitele se pokusím vysvětlit problematiku měření.

Máme laserový nivelační přístroj postavený na trojnožce, a obcházíme desku pomocí měřící latě. No a problém nastává ve chvíli měření. Člověk přirozeně čte hodnotu, kterou vidí, vyznačenou laserem, ale to je chyba. Pro jednoduší práci si představte, že laser je vodovodní hladina a neměříme výšku nad terénem, ale hloubku pod hladinou. Z daného je poté logické, že nejmenší hloubka je nejvyšší bod desky.

Ale zpět k tématu. Rohy jsme založily a rozdíl mezi jednotlivými rohy je řádově v mm (největší odchylka je cca 1,5-2 mm)

V tuto chvíli se čeká na vytvrdnutí zakládací malty. Poté se bude pokračovat v zakládání první šňáry Ytongu, ale to bude zase další článek.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
SedmiML
SedmiML (13 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama