Okna a dveře

Autor: Pat a Mat (8 příspěvků)
11. 3. 2021
5 komentářů
Okna a dveře
Příspěvek stavebníka
Po týdnu od dokončení střechy dorazily dlouho očekávaná okna a dveře. Konečně máme klíče od domu :)

Výběr oken a dveří

Výběr oken je tématem již ve fázi hrubé stavby a je potřeba okna objednat v dostatečném časovém předstihu z důvodu delších dodacích lhůt. Jelikož jsme laikové a výrobě oken nerozumíme, zaměřili jsme se na vlastnosti oken, vzhled a samozřejmě cenu. Na internetu jsme našli několik prodejců oken, kteří mají showroom poblíž bydliště, abychom si mohli okna na živo prohlédnout, osahat a získat celkový dojem z nich. Spadeno jsme měli na tyto výrobce: Vekra, Jis, Otherm, Okna Macek a Svět oken. Níže popíšu celkový dojem a tím nechci žádného výrobce nijak hanit nebo prosazovat, jedná se čistě o naší zkušenost a každý ať si z toho veme co chce. Jedná se o plastová okna s trojsklem v barvě antracit.

OKNA MACEK:

Návštěva mělnické pobočky. Paní na pobočce příjemná, ochotná, ale ohledně oken měla dle nás jen základní naučené znalosti. Věci technického typu nevěděla a odkazovala na technika, že by musela zjistit atd. Vystavená okna vyzařovala pocit lacinosti a nízké kvality. Některá okna poškozená nebo špatně seřízená. Očekával bych, že pokud výrobce bude na své pobočce něco vystavovat jako svou vizitku, bude se snažit to mít v top kvalitě. K oknům mají vystavené i interiérové dveře. Paní nám na počkání vyjela cenovou nabídku. Máme spoustu oken hodně široké (2,5m) a málo vysoké (0,75-1,25m), čímž nám bylo oznámeno, že je nutné okno rozdělit na tři výplně. Dvě křídla by byl údajně problém a panty by s takovou váhou měli problém. Vyrobit to dokážou, ale bez záruky. To se nám samozřejmě vůbec nelíbilo. Další věc, že okno bude antracitové z obou stran, vnitřek rámu bílý. Nabídka:

Knipping 88 MD

Uf rám: ?

Ug sklo: 0,5 W/m2

Uw okno: 0,85 W/m2K

Cena: 420 000,-

Klady a zápory:

  • + nabídka na interiérové dveře a sekční garážová vrata byla cenově velmi dobrá

  • + příjemná prodejkyně a cenová nabídka na počkání

  • - nízká kvalita nabízených oken na showroomu

  • - problém s výrobou námi projektovaných oken

  • - vnitřek rámu v jiné barvě

Hodnocení: 4

OKNA VEKRA:

Návštěva také mělnické pobočky. Nejspíše se jedná o firmu, která pro fa Vekra pouze zprostředkovává prodej. Pán na pobočce příjemný, technicky znalý, jen trochu suverén. Vystavená okna vypadala moc pěkně, nepoškozená a dobře seřízená, celkový dojem z pobočky opravdu dobrý. Pán si do počítače zadal rozměry oken, nabídku zašle na e-mail do cca dvou dnů. Dále nabízí sekční garážová vrata a venkovní žaluzie, na které jsme si také nechali udělat nabídku. S rozměry oken výrobce neměl problém, panty křídlo dveří dle pána bez problému unesou, takže za nás pozitivum. Rám oken uvnitř v bílé nebo šedivé barvě. Nabídka:

KOMFORT EVO

Uf rám: ?

Ug sklo: 0,5 W/m2

Uw okno: 0,71 W/m2K

Cena: 365 000,-

Klady a zápory:

  • + showroom

  • + příjemný a technicky znalý prodejce

  • + nebyl problém s výrobou námi projektovaných oken

  • - velmi vysoká cenová nabídka na sekční garážová vrata a venkovní žaluzie

  • - vnitřek rámu v jiné barvě

Hodnocení: 2

OKNA JIS:

Tuto firmu jsme nejprve kontaktovali prostřednictvím poptávkového formuláře na jejich stránkách. Druhý den volala paní, která se v hodinovém rozhovoru ptala na veškeré podrobnosti, aby vypracovala co nejpřesnější cenovou nabídku. Nabídka byla pro nás velmi zajímavá, a to ve všech ohledech, tedy ceny, vzhledu i parametrů. Domluvili jsme si tedy osobní návštěvu pobočky v České Lípě. Paní na pobočce velice příjemná a k našemu překvapení i technicky znalá. Vše krásně vysvětlila, předvedla a ukázala. Vystavená okna vypadala moc pěkně, nepoškozená a dobře seřízená, celkový dojem z pobočky opravdu velmi dobrý. Paní ještě po dohodě na místě si udělala poznámky a do druhého dne upravila nabídku. Dále nabízí sekční garážová vrata a venkovní žaluzie, na které jsme si také nechali udělat nabídku. S rozměry oken stejně jako Vekra neměl problém, panty křídlo dveří dle paní bez problému unesou, takže za nás opět pozitivum. Rám oken uvnitř poprvé možnost i v barvě antracit. Nabídka:

JIS ELEGANT

Uf rám: 0,93 W/m2K

Ug sklo: 0,5 W/m2

Uw okno: 0,71 W/m2K

Cena: 315 000,-

Klady a zápory:

  • + showroom

  • + příjemný a technicky znalý prodejce

  • + nebyl problém s výrobou námi projektovaných oken

  • + cenově zajímavá nabídka na sekční garážová vrata a venkovní žaluzie

  • + vnitřek rámu ve stejné barvě jako zbytek rámu

  • + jedinečný vzhled

  • - žádné

Hodnocení: 1

OKNA OTHERM:

Tato firma se ozvala až cca po dvou týdnech od poptávky. Nejdříve jsme mysleli, že už se zástupce firmy neozve, ale nakonec přeci jen. Osobně jsme tuto firmu nenavštívili, proto nemohu hodnotit jak prodejce, tak ani showroom. Nabídka:

ALFA EVO

Uf rám: ?

Ug sklo: ?

Uw okno: 0,71 W/m2K

Cena: 287 000,-

Klady a zápory:

  • + cena

  • + nebyl problém s výrobou námi projektovaných oken

  • - dlouhá doba, kdy reagoval prodejce

  • - neúplná nabídka a laxnost prodejce

Hodnocení: 3

SVĚT OKEN:

Tuto firmu jsme opět kontaktovali prostřednictvím poptávkového formuláře. Po delší době paní volala a odkázala nás na pobočku. Po negativních recenzích od známých a z internetu jsme nakonec od návštěvy upustili.

Po zvážení všech nabídek jsme nakonec vybrali JIS okna. Okna objednali a teď nezbývá než čekat, dodací lhůta 10-12 týdnů.

Montáž oken a dveří

Po 9 týdnech se z firmy ozvali, že okna jsou vyrobená a můžeme se domluvit na termínu montáže. Volný termín měli za necelý týden a i mě to vyhovovalo, v té době už budou řemeslníci, co dělali střechu, pryč a krásně se party na stavbě vystřídají. Jak se okna mají správně kotvit a vůbec provést správná montáž nevím a na internetu koluje spousta recenzí o tom, jak dokáží montážnící i toto poměrně hodně pokazit.

Jedna věc je kvalita oken a druhá jejich správné usazení. Povolal jsem tedy stavební dozor, aby montáž pohlídal. A myslím si, že jsem udělal jedině dobře. Dozor mi zaslal dokument ohledně kotvení a montáže oken, který může jednak sloužit mě pro rozšíření znalostí, ale informoval mě, abych to zaslal do firmy, aby montážníci věděli, co bude od nich požadovat a kontrolovat.

Montážníci mě den předem kontaktovali o čase příjezdu na stavbu a přijeli včas. Až na vchodové dveře a tři francouzská okna přivezli vše pouze v dodávce. Za den vše namontovali. Druhý den dovezli a namontovali zbylá okna i vchodové dveře. Třetí den za dopoledne dokončili montáž tj. dopěnění, dolepení vnitřních i venkovních pásek a seřízení oken. Pánové byli velice šikovní a slušní. Při kontrole oken doseřídili několik křídel, které se mi nezdáli a vyměnili asi tři plastové krytky pantů, které byly poškrábané. Vše s ochotou a úsměvem. Provedli úklid, vše vysvětlili jak se o okna starat, popř. kde něco doseřídit. Stavební dozor nenašel jedinou závadu a i on byl velice spokojen.

Okna a dveře
Reklama

Závěrem

S výběrem oken jsme naprosto spokojeni, stejně tak s firmou a montážníky. Tento článek není psán jako reklama, pouze osobní zkušenost, každý může mít jinou nebo s jinou pobočkou či jinou partou montážníků. Třeba to někomu při výběru oken pomůže :) V příloze přikládám montážní návod kotvení oken. Třeba někomu rozšíří znalosti.

V dalším článku se budu věnovat vnitřním rozvodům, které u nás jedou na plné obrátky, jako rozvody elektřiny, datových kabelů, vody, odpadů, centrálního vysavače, stavba příček atd.

Ať se Vám všem v této těžké době daří :)

Náklady

Název položkyCena
Okna a dveře
315 162 Kč
Stavební dozor
4 400 Kč
Celkem319 562 Kč

Přílohy

TNI-74.6077_OKNA+VNEJSI-DVERE_Kotveni.pdf
Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Pat a Mat
Pat a Mat (8 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací