Rekonstrukce podkroví v Ondřejově – od podlahy po šikminy v sádrokartonu

Autor: Rigips (57 příspěvků)
Kategorie: Rekonstrukce bytu
9. 3. 2021
0 komentářů
Rekonstrukce podkroví v Ondřejově – od podlahy po šikminy v sádrokartonu
Komerční
Petr Jahelka se do kompletní přestavby své půdy pustil svépomocí. Vzhledem k rychlosti a nízké náročnosti výstavby se rozhodl jako hlavní materiál zvolit sádrokarton. Ten použil nejen pro klasické opláštění šikmých ploch, ale i při pokládce suché podlahy a na jednotlivé příčky.

Díky aplikaci suchou cestou bylo možné rekonstrukci sádrokartonem provádět bez problémů i v zimních měsících a bez zbytečných technologických přestávek na vyzrávání, schnutí hrubé stavby či jádrové omítky. „Jedním z nezanedbatelných rozhodovacích faktorů pro rekonstrukci byla i relativní jednoduchost celého systému sádrokartonové výstavby, kterou běžně zručný člověk zvládne sám, tak jako v našem případě. Hodně mi dal kurz Školy suché výstavby Rigips, který jsem před rekonstrukcí absolvoval. Na kurzu vás naučí základy práce se sádrokartonem,“ vysvětluje Petr Jahelka.

Pokud i vy plánujete rekonstrukci suchou cestou nebo chcete poradit s technickým řešením vaší stavby, můžete se obrátit na technickou podporu Rigips, kde vám poradí se správným výběrem materiálu a řešením konstrukcí a pomohou s případnou kalkulací.

Rekonstrukce podkroví v Ondřejově – od podlahy po šikminy v sádrokartonuRekonstrukce podkroví v Ondřejově – od podlahy po šikminy v sádrokartonu

Vysokopevnostní sádrokarton pro příčky i předstěny

Maximální mechanickou odolnost a neprůzvučnost svislých příček a předstěn zajistil v Ondřejově vysokopevnostní sádrokarton Habito® H. Navíc panu Jahelkovi umožnil snadné kotvení poliček a jiných břemen pouhými vruty zašroubovanými přímo do opláštění. Na takový běžný vrut do dřeva unese Habito® H až 34 kg na jeden kotevní bod. Výhodou je možnost umístit jednotlivé vruty s minimální roztečí 30 mm bez omezení únosnosti. Nosnost je možné navýšit použitím kovové rozpěrné hmoždinky, molly kotvy, až na 108 kg na kotevní bod.

Rekonstrukce podkroví v Ondřejově – od podlahy po šikminy v sádrokartonu

Výhody sádrokartonu Habito® H:

  • Velmi odolný a pevný materiál

  • Na jeden kotevní bod unese až 34 kg na běžný vrut do dřeva

  • Umožňuje kotvení bez hmoždinek a výztuh

  • Vhodný i k odhlučnění interiéru

  • Zvládne i vyšší vzdušnou vlhkost v koupelně či kuchyni

Rekonstrukce podkroví v Ondřejově – od podlahy po šikminy v sádrokartonu

Pokládka podlahy suchou cestou

Vzhledem k minimu mokrých procesů je suchá podlaha vhodná i pro montáž v zimním období. Nejen z toho důvodu zvolil pan Jahelka právě tuto cestu. „Pro rekonstrukci půdy svého domu v Ondřejově jsem se po konzultaci s odborníky rozhodl pro aplikaci suché podlahy Rigistabil od Rigipsu především kvůli její rychlosti, a samozřejmě též kvůli nízké váze celého systému, tedy vyrovnávacího podsypu a desky, a tím minimálního zatížení původního trámového stropu nad přízemím.“ říká Petr Jahelka.

Skladba podlahy se sádrokartonovými deskami Rigistabil splnila očekávání i z pohledu neprůzvučnosti. „Desky jsou lehké a mohu potvrdit, že skutečně mají deklarované dobré akustické vlastnosti, dupání tlumí na výbornou,“ doplňuje Petr Jahelka. Suché podlahy Rigistabil používají nejen při rekonstrukci podkroví, ale najdou své uplatnění i v dřevostavbách. Navíc jsou kompatibilní s podlahovým vytápěním a při dodržení montážního postupu i s téměř jakýmkoliv druhem finální krytiny.

Rekonstrukce podkroví v Ondřejově – od podlahy po šikminy v sádrokartonu

Výhody suchých podlah Rigistabil:

  • Nízká hmotnost nezatěžuje stávající konstrukce

  • Rychlý výstavba bez technologických přestávek

  • Bez zanášení vlhkosti do stávajících konstrukcí

  • Dobré akustické vlastnosti

  • Kompatibilní s podlahovým vytápěním

Jak předejít prasklinám a otlučeným rohům

Základem této přestavby podkroví v Ondřejově bylo především použití materiálů a konstrukcí, které se dobře doplňují. Právě systémovým řešením a správně provedenými detaily se dá předcházet nejčastějšímu problému v podkroví, tedy praskání a vzniku mikrotrhlin.

Rekonstrukce podkroví v Ondřejově – od podlahy po šikminy v sádrokartonuRekonstrukce podkroví v Ondřejově – od podlahy po šikminy v sádrokartonu

Klasickým řešením finalizace koutů sádrokartonových konstrukcí býval dříve výhradně akrylový tmel, na nárožích se používaly hliníkové lišty v kombinaci s tmelem. Z dnešního pohledu není toto řešení úplně ideální, a to hned z několika důvodů. Tento způsob je pracný, není příliš spolehlivý a nedosahuje dlouhé životnosti.

„Optimálním řešením, které využil i Petr Jahelka v Ondřejově, je aplikace speciální pásky Habito® Flex společně se spárovacím tmelem Rifino Top,“ vysvětluje Robert Hošek, Garant technické podpory Rigips. Ta zajistí pevné spoje, odolné vůči mechanickému poškození a případnému praskání. Oproti hliníkovým lištám je velmi ohebná a přizpůsobí se rohům i koutům všech uhlů.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Rigips (57 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama