Okna, dveře, vrata

Autor: Jiří (22 příspěvků)
6. 2. 2021
2 komentáře
Okna, dveře, vrata
Příspěvek stavebníka
Když se začala blížit doba, kdy bude dům pod střechou, začal jsem vybírat okna.

Úvod

Střešní okna jsem nechal dělat se střechou, tam jsem měl jedinou podmínku, a to, že chci okna plastová, protože jsem ještě neviděl dřevěná střešní, kde by nebyl problém. Takže mám nějaký Velux a zatím dobrý. Jen ovládání je na horním okraji, takže na něj žena nedosáhne. Ale zas mi to ovládání přijde fajn a spolehlivé (oproti kličce dole).

Takže jsem šel dál vybírat už jen klasická okna a vstupní dveře. Jako vždy jsem nejprve sedl ke Googlu, že si o tom něco nastuduji. No, po přečtení pár diskuzí jsem z toho měl v hlavě vážně pěkný zmatek. Všichni pořád řeší jestli ten či onen profil je ten nejlepší, jaký rámeček, kování, místo výroby a tisíc parametrů. Přiznám se, že hodně věcí jsem brzy přestal řešit a šel raději obejít pár prodejců. Přeci jen stavím "obyčejný" dům za "obyčejné" peníze, a tak těžko si budu diktovat okno na míru do posledního šroubku. Takže jsem chtěl vybrat z rozumných výrobců tu nejrozumnější variantu v poměru kvalita/cena.

Poznatky

Ať neunavuji příliš dlouhým textem, zkusím popsat své zkušenosti bodově. Nejsem ale žádný odborník, jestli si z toho něco vezmete nebo ne, to nevím.

- Okna mají asi milion parametrů, kterými se liší. Hodně z nich je ale prostě daných a mezi poptanými výrobci byly hodně podobné. Hodně výrobců (teda spíš těch paní co sedí na pobočce a prodávají) ty parametry ani neznají, takže k tomu neumí nic moc říci. Takže jsem nakonec vybíral podle jiných kritérií, než je zrovna solární faktor, parametry Uw a Ug, či původ použitého plastu.

- Trojskla stojí jen o trochu více, než dvojskla a stojí to za to.

- Všechny firmy co jsem poptal používají stejný program na nacenění. V podstatě na pobočce vždy jen někdo přepsal rozměry z mého papírku do počítače a vyplivlo mu to cenu. Nechápu, že tenhle program nemají všichni online, abych nemusel běhat po pobočkách nebo posílat maily. Všichni poptaní mi na nabídku oken dali cca 30% slevu. Jak jsem postupně ve stavebnictví pochopil, 30% je magické číslo, dají vám ho na cihly, na okna, na materiál ve stavebninách, zkrátka na spoustu věcí. Kdyby se věci prodávaly levné rovnou, nikdo by je asi nekoupil. Ale jak vám navýší cenu, aby vám hned mohli dát kouzelných -30 %, lidi jim můžou utrhat ruce.

- I když okna objednáte v prosinci, stejně je doba dodání 8-9 týdnů. I přes zimu mají výrobci práce dost, takže nejsou ani kratší termíny, ani větší slevy. Prostě 30 % (v zimně zimní sleva, v létě letní, na jaře sluníčková a na podzim je to podzimní akce). Pokud na okna nechcete čekat, objednejte včas.

- Na první pohled se nabídky firem lišily třeba i o 20tis (když jsem srovnal jen celkovou sumu), ale při bližším pročítání jsem zjistil, že jsou ceny podobné. Rozdíly byly v tom, jestli jsem měl všude opravdu stejné příslušenství, práci a tak. Navíc když byly někde levnější okna, byla dražší práce. Jinde byly levnější žaluzie, ale dražší parotěsné pásky. Ve výsledku mi to ale přišlo všechno podobně drahé.

- Přijde mi, že ve stavebnictví se hodně věcí řeší tak, že někdo řekne, jak to má být, ostatní to přeberou a pak už se nikdo neptá PROČ. Prostě to tak dělají všichni a nebo se to tak "má dělat, protože to je přeci jasné". U oken jsou tímhle tématem parotěsné/paropropustné pásky montované kolem rámu zevnitř/zvenku. Montuje se to, protože "to přeci říká norma a pokud to firma nemontuje automaticky, tak je rovnou vyhoďte a za okna neplaťte" :-D No, co jsem poptával, tak pásky rozhodně nebyly automaticky, ale musel jsem si o ně často říct a někde byly i draze naceněny. Venkovní pásky jsem si nakonec nedal, přijdou mi zbytečné. Zatepluji z venku polystyrenem a ten se postará o to, aby se do spáry kolem rámu voda nedostala. Zevnitř jsem si parotěsné pásky pro jistotu dal. Mají zamezit pronikání vyšší vnitřní vlhkosti z interiéru do spáry kolem oken, kde už je chladněji a voda by mohla zkondenzovat a vlhlo by ostění a montážní pěna. Ta vlhkost teoreticky asi projde mikro spárami mezi omítkou a rámem okna. No nějak se mi ale nezdá, že by ta vlhkost byla tak hloupá, že by v duté cihle nenašla cestu tak, aby tu pásku obešla, ale nebudu do toho raději šťourat :-D

- Přípravu ostění řeší lidé různě. Někdo lepí XPS a okna montuje na to, někdo to neřeší vůbec a vystříká se pak vše pěknou. Mě při zaměření pán řekl, ať XPS nelepím, že se jim do toho špatně kotví. Takže Tomáš srovnal ostění tenkou vrstvou termoomítky do roviny (měl jsem různě odskákané dořezy cihel) a víc jsem neřešil.

- Pod dveře se dává "purenit", což je nějaký tvrdý izolační "jakoby polystyren", takže není potřeba dveře nějak podezdívat.

- Při zaměření dveří už musí člověk na jistotu vědět, jakou skladbu podlahy bude mít (polystyren, anhydrid, krytina), aby se dveře usadili do správné výšky.

- Řešit bezpečnost vchodových dveří mi přijde zbytečné, když vás mohou vykrást oknem, ze zahrady nebo přes garáž.

- Vchodové dveře u RD se obvykle (neřeknete-li jinak) otvírají dovnitř. U bytových domů (kvůli bezpečnosti při požáru) naopak ven. Otvíráním ven získáte více místa v malé předsíni (super), ale pokud u vás hodně fouká (jako u nás), tak vám vítr bude s dveřmi pořád mlátit. Na horách může foukat tolik, že se s větrem budete i prát a nebo je ven neotevřete kvůli sněhu.

- Balkónové dveře jsou skoro stejně drahé, jako posuvně-sklopné dveře ale ty zas stojí polovinu (nebo méně) toho, co HS portál, který je ale zas asi spolehlivější na provoz.

- Dveře na míru jsou oproti skladovým z Hornbachu drahé. Ale zas ty z Hornbachu jsou asi takové "měkčí".

- Dveře od různých výrobců mají různé zámky. V zámkařství vám ale dokážou zámky přestavět na váš jeden klíč. K zámkům se často dává bezpečnostní karta, bez které vám teoreticky kopii klíče nikdo neudělá. V praxi ji udělají úplně v klidu.

- Garážová vrata stojí leckdy za to poptat zvlášť.

- Okna i dveře časem trochu sednou, asi je fajn se naučit je seřizovat svépomocí, nejlépe od chlápků hned při montáži.

Závěr

Firmu na okna (Plastikov Jihlava) jsem vybral kvůli - doporučení, širší rám než jiní (takže teoreticky lepší izolace), vlastní montážní parta místo externí firmy, z celkové ceny šlo více peněz do oken a méně do práce a doplňků (oproti konkurenci), okna kotveny na kotvy a ne turbošrouby skrz rám, a pár dalších drobností.

Jak jsem se vším po dvou letech od montáže a po 8 měsících od nastěhování spokojený? Celkově jsem. Když je mráz, okna namrzají zvenku, což je dobré znamení, že nepropouští teplo. Trojskla se rosí jen minimálně. Zažili jsme i extrémní horizontální déšť při kterém proteklo pár kapek kolem středového sloupku na vnitřní parapet. Ostění je ale suché i bez vnějších paropropustných pásek - polystyren nikdy neprotekl. Vchodové dveře otvírané ven jsou super, ale u nás na větrné hůrce by byly lepší dovnitř. Dveře do Garáže z Hornbachu byly o poznání levnější, ale potřebují občas seřídit (víc sedají). Garážová vrata od "Svět oken" jsem vybral podle nejnižší ceny a zatím fungují. Za podobnou cenu jsem mohl mít od nějaké firmy (vychvalovaná) vrata Kružík, ale cenová nabídka přišla pozdě (předtím jsem měl na Kružíka nabídku od jiné firmy za mnohem vyšší cenu). Kružík sám vrata nemontuje, takže nabídky dělají různé jiné firmy (a za různé peníze).

Reklama

Náklady

Název položkyCena
Vrata s montáží
25 000 Kč
Garážové dveře Hornbach
7 500 Kč
Vchodové dveře s montáží
25 000 Kč
Okna s montáží
115 000 Kč
Celkem172 500 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jiří
Jiří (22 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací