Odvolání se k rozhodnutí SÚ?

Autor: J+M Kotkovi (2 příspěvky)
31. 1. 2021
5 komentářů
Odvolání se k rozhodnutí SÚ?
Dotaz
Stavební úřad požaduje provedení stavby dodavatelsky, stavebním podnikatelem a doložit před zahájením stavby doklad o způsobilosti

Po roce máme rozhodnutí z SÚ

Dobrý den všem,

je tomu již několik let, co jsem chtěl pořídit starší dům, který bych zrekonstruoval. Děda mi to ale rozmluvil a daroval mě a ženě pozemek vhodný pro výstavbu. S manželkou jsme okamžitě začali oslovovat úřady ohledně regulačních podmínek a územního plánu. Poté jsme oslovili projektanty a nechali vyhotovit projekty na vysněný RD a oběhali jsme potřebná stanoviska a vyjádření.

S úřady jsme se rozhodli jednat sami s tím, že nám nabídl pomoc projektant. Musím říci, že jednaní s úřednicí, která má na starost naší oblast, nebylo od samého začátku podle našich představ. Spíš než by se nám snažili pomoci a poradit, při schůzce na úřadě nás vždy rychle odpálkovala. Nicméně po roce projektování, shánění vyjádření a stanovisek jsme tedy v prosinci 2019 jsme na stavebním úřadu v Liberci podali "Společné oznámení záměru" (územní souhlas s ohlášením). První reakce z úřadu formou dopisu přišla na začátku března těsně před první vlnou Covid-19, našlo se pár nedostatků v projektu, které projektant neprodleně odstranil a chyběla nám smlouva o věcných břemenech na sítě vložené do komunikace v majetku města. Na smlouvu o věcných břemenech jsme díky první vlně Covid čekali do konce května 2020, poté vše podali na SÚ v Liberci. Následně jsme čekali a průběžně urgovali celý červen, červenec i srpen. V září 2020 nám přišel dopis, že společné oznámení záměru úřad převedl na společné stavební řízení, protože nebyly doloženy souhlasy některých vlastníků sousedních pozemků. Souhlasy vlastníků sousedních pozemků kolem našeho pozemku doloženy byly, ale netušili jsme, že potřebujeme i souhlas souseda naproti přes cestu, kvůli přípojkám IS vložených do cesty. Nechápu do dnes, proč chtěli tedy pouze souhlas jednoho ze sousedů když s pozemkem, na kterém je ulice, sousedí hned cca 10 domů. Dále nechápu proč mě úřad nevyzval k doložení souhlasu konkrétního vlastníka...

V září tedy bylo zahájeno stavební řízení a koncem listopadu jsme byli vyzváni k úhradě poplatku za stavební řízení, což jsme ihned uhradili a do 29.1.2021 čekali na rozhodnutí doručené poštou.

Můžeme stavět, ALE...

Po prostudování rozhodnutí, ve kterém SÚ schvaluje stavební záměr nás však překvapila jedna z podmínek stavebního úřadu: "3. Stavba bude prováděna dodavatelsky, stavebním podnikatelem. Oznámení s dokladem o způsobilosti tuto činnost vykonávat doloží stavebník písemně nejpozději před zahájením stavebních prací na povolované stavbě". Tedy chápeme to tak, že SÚ požaduje stavbu "na klíč".

Toto je však úplně proti našemu záměru. Stavbu patrového RD o zastavěné ploše 126m2 jsme ohlašovali s představou, že využijeme služeb stavebního dozoru (stavbyvedoucího) a stavbu budeme z velké části provádět svépomocí a na odbornější práce pozveme subdodavatele. Na tomto byl postavený i plánovaný rozpočet a hypoteční úvěr.

Jak z toho ven?

Teď nevíme jak z této situace vybruslit a prosíme o vaše rady. Stavbu domu na klíč bychom nebyli schopni financovat, jelikož by náklady byly asi o 30-40 % vyšší než původní plánované.

Má smysl na stavební úřad podat odvolání na základě zastavěné plochy do 126 m2 a trvat na stavbě svépomocí pod dohledem stavebního dozoru? Je toto vůbec možné, když nám to úřad převedl na stavební řízení a nemohli jsme se proti tomu nijak odvolat.

Děkujeme za každou radu a pomoc.

Jakub a Markéta

+420606080494