Stavba sauny svépomocí

Autor: Salada (1 příspěvek)
Kategorie: Zahrada
2. 1. 2021
1 komentář
Stavba sauny svépomocí
Příspěvek stavebníka
Jak jsem si postavil venkovní saunu

Úvod

K napsání tohoto článku mě přivedl podobný článek publikovaný na tomto serveru, na který jsem narazil při plánování sauny.

Jak to začalo

Ještě, než jsme se s manželkou rozhodli pro stavbu domu, oblíbili jsme si saunování. Chodili jsme v Praze do veřejné sauny. Proto jsme se saunou počítali již od začátku stavby domu. Saunu jsme nechtěli mít někde v domě, přeci jenom je to i o relaxaci a je lepší uniknout ruchům v domě. Pro saunu jsem předběžně určil místo v rohu zahrady asi 40m od domu. Když už se dělaly výkopové práce, zavedl jsem na ono místo chráničku z místa garáže (pro kabel) a trubku pro vodu.

Tím veškerá aktivita kolem sauny na leta ustala, přednější byla stavba domu, úprava zahrady, vrata, ČOV a podobně.

Reaktivace projektu sauna

Stále jsme se nemohli odhodlat ke stavbě sauny. Manželka měla svoji představu. Chtěl jsem, aby ji nakreslila, že to probereme a já to postavím. Stále se k tomu ale neměla. Svoji roli hrála i předpokládaná cena stavby.

Až se v roce 2020 staly 2 věci:

  • Přišla první vlna koronaviru

  • Manželka objevila inzerát na prodej sauny

Manželka objevila inzerát, kdy majitel vily prodával různé vybavení domu kvůli její kompletní rekonstrukci. Mezi dalšími položkami (nábytek, parkety...) tam byla i vnitřní sauna. Dohodli jsme se na ceně 8000,- s tím, že ji celou rozebereme a odvezeme. Saunu v roce 1996 postavila na zakázku firma SaunaTop za cca 68t (našli jsme fakturu).

Celá akce nám zabrala celou sobotu. Rozebrat vnitřní lavice, demontovat vnitřní vybavení (elektrická kamna, světlo, teploměr...), vymontovat dřevěné dveře včetně futra, řídící jednotku, vnitřní smrkové palubky a nakonec i trámky ze stěn. Ze všeho vyndat spony kterými byly palubky připevněny (palubky šly sundat kupodivu docela dobře bez většího poškození), zabalit do folie a naložit. Byl toho celý vozík a auto. Vnitřek sauny jsem tedy měl.

Reklama

Projekt

Začalo hledání řešení. Shodli jsme se na tom, že součástí sauny bude i odpočívárna. Stavba neměla být moc velká, i kvůli ceně. Z toho nám vyšlo, že jak do sauny tak do odpočívárny se bude vcházet zvenku z terasy. Původní sauna měla vnitřní rozměry cca 2,5x2m, my se shodli na o něco menší.

Již na začátku jsem si řekl (po zkušenostech ze stavby domu a máminy chaty), že si vše rozmyslím, rozkreslím a naplánuji tak, aby mi pokud možno nechyběl materiál nebo ho naopak moc nezbylo. Snažil jsem se najít takové řešení, které bude přizpůsobeno třeba rozměrům řeziva, desek, tepelné izolace, palubek a pod.

Nejprve jsem chtěl udělat saunu z KVH profilů. Bohužel mi to nevycházelo cenově, měl bych spoustu odřezků. Hledal jsem tedy levnější řešení. Tak jsem zkusil nahradit KVH stavebním řezivem (fošny). Cena klesla ale stále to nebylo ono. Vzhledem k prodávaným délkám řeziva jsem měl stále hodně zbytků. Přemýšlel jsem, jak je využít. Až mě něco napadlo.

Proč bych nemohl použít nastavované prvky? Sice to nebude tak dokonalé jako KVH ale vyhodnotil jsem to jako naprosto vyhovující řešení s příznivou cenou. Rozhodl jsem se udělat celou konstrukci ze střešních latí 6x4. Výhodou je, že latě mohu nastavovat. Měl jsem tak velmi málo odřezků, využil jsem maximum materiálu.

Výsledná velikost domku tak byla dána hlavně rozměrem palubek na vnější obklad, prkny na střechu a pod. Vnější rozměr domku je tedy těsně pod 4,2x2,1m. Chtěl jsem, aby si šlo v sauně pohodleně lehnout. Horní a spodní lavice má 2m, do L je ještě kus další horní lavice (vnitřní rozměr je 2x1,7m). Odpočívárna má cca 1,9x1,6m. Do odpočívárny jsem instaloval pevně zadělané okno o rozměrech cca 60x160cm (trojsklo).

Celá konstrukce je tedy vytvořena z latí, podlaha a vnitřek odpočívárny je z dřevotřískových desek, záklop střechy ze stavebních 5m prken.

Základy

Základy jsem chtěl udělat co nejjednodušší. Na pozemku je hlavně opuka bez vyšší hladiny spodní vody. Základy jsou tedy tvořeny obvodovou zdí ze ztraceného bednění 10cm. Uvnitř vysypáno hutněnou vykopanou zeminou, posledních 5cm je vysypáno drceným asfaltem upěchovaného deskou a zarovnaného do roviny se ztraceným bedněním. Na to přišla položit asfaltová izolace DEKBIT V60 S35. Byla vybrána proto, že se prodává jako role 10m2 a stačila mi tak přesně jedna. Do rohů a delších stěn jsem při vylévání ztraceného bednění zabetonoval závitové tyče, tuším 16mm (zbytky ze stavby domu).

Stavba sauny svépomocí
Reklama

Konstrukce

Konstrukci jsem začal položením fošen síly 4cm po obvodu základů. Stojiny jsem udělal ze dvou latí sešroubovaných menší stranou k sobě (vznikne tak trámek 4x12). Některé latě byly nastavované tak, aby bylo nejméně zbytků. V rozích jsou použity 2 tyto stojiny vedle sebe s distančními kousky latí (půdorys je pak 12x12). Rohové stojiny jsou přišroubovány k základům úhelníky. Rozteč stojin jsem se snažil dělat tak, aby bylo mezi nimi 60cm a vešly se tak mezi ně desky z kamenné vaty bez řezání.

Podlahový rošt je z latí o výšce 10cm a ze 2 vrstev desek.

Střecha je šikmá, krokve zase udělány ze 2 sešroubovaných latí. Přes ně je záklop z 2cm prken, folie Jutadach (když už jsem ji měl) a plechová trapézová krytina (dar od souseda).

Stěny jsou z venku potaženy difuzní folií Jutadach a na cca 1cm lišty (vzduchová mezera) nastříleny 14mm palubky.

Stavba sauny svépomocíStavba sauny svépomocíStavba sauny svépomocí

Izolace

Jako izolaci jsem zvolil Rockmin Plus 60mm koupenou jako výprodejní za dobrou cenu. Instalována je ve dvou vrstvách. Ze stavby domu a chaty jsem ještě objevil 3 balíky nějaké skelné vaty takže na jednu vrztvu kamenné vaty na stropě přišlo několik vrstev té. Síla izolace je 30-50cm jak se vešlo pod šikmou střechu. V podlaze je skelná vata.

Prostor sauny je proti vlhkosti izolován originální folií tvořené nosnou papírovou vrstvou a hliníkovým polepem. Je to pevnější než pouhá hliníková folie.

Reklama
Stavba sauny svépomocí

Ostatní

Na podlaze v sauně je keramická dlažba lepená disperzním lepidlem na obklady. Zatím to drží dobře.

Ve stěně mezi saunou a odpočívárnou je dole u kamen otvor cca 25x10cm a druhý nahoře na druhé straně cca 20x10cm se šoupátkovým uzávěrem.

V odpočívárně je do stěny zabudován rozvaděč s řídící jednotkou sauny. Rozvody elektřiny pro světlo venku a v odpočívárně, jedna zásuvka v odpočívárně. Přívod elektřiny je kabelem v chráničce CYKY 5x4. Protažení kabelu mi zabralo skoro celý den, nebylo to jednoduché (nějak se do té chráničky dostala myš a udělala si tam sklad ořechů).

Elektrická kamna o příkonu 9kW jsou nainstalována v koutě na stěnu.

Stavba sauny svépomocíStavba sauny svépomocí

Terasa

Součástí stavby je i terasa. Na patkách jsou trámky 10x10 (ze staré velké palety) a na nich modřínové fošny (demontované z balkonu domu který jsem zrušil). Jednoduše zastřešeno jednoduchou trámkovou konstrukcí z KVH hranolů 8x8 s krytinou z kouřového polykarbonátu. Nevěděl jsem, jak zakrýt čelo terasy, nakonec jsem použil kameny zbylé po rekonstrukci propustku pod tratí (rok tam zarůstaly travou).

Stavba sauny svépomocíStavba sauny svépomocí

Provoz sauny

Na hlavní přívod do sauny jsem namontoval elektroměr. Zajímaly mě provozní náklady. Původně jsme se rozhodovali mezi kamny na dřevo a na elektřinu. Díky tomu, že kamna jsme koupili zároveň se saunou, udělal jsem vytápění elektrické. Jsem za to velmi rád. Žádný binec v sauně (uvažoval jsem i o kamnech s venkovním přikládáním ale roste cena), člověk se o to nemusí starat. Jen zapne tlačítko a je to.

Vedle sauny mám instalovánu sprchu (pouze studená voda). Když je nad nulou, je to OK, v mraze mi trochu zamrzá voda. Jelikož je sauna výš než dům, udělal jsem to tak, aby šla voda vypustit (z technické místnosti kde mám rozvody vody). Ale zjistil jsem, že během jednoho saunování dokáže kohout zamtrznou tak, že s ním pak nejde otočit. Zatím to řeším tak, že nechám trochu téci vodu. Po saunování vodu vypustím.

Při venkovní teplotě +5st trvá vyhřátí sauny na +85°C asi 30minut. To je také teplota, kterou většinou používáme. Někdy si přitopím na +90°C. Celý proces saunování (vyhřátí + 2h saunování) spotřebuje cca 8,5kWh elektřiny. To je podle mě supr spotřeba (saunování za 30Kč). Pokud saunu po saunování nevyvětrám, ráno je tam stále +25°C. (je třeba si uvědomit, že tam prakticky není nic s výraznější akumulací tepla). Pro zajímavost jsem změřil tepelné ztráty bez lidí. Venku +10°C, uvnitř +85°C, průměrný příkon 1.7kW.

Když přišla druhá vlna koronaviru, nastalo zase období home office. K tomu i domácí výuka u dětí. Jelikož jsem ještě neměl udělanou odpočívárnu v konečném provedení, udělal jsem si z odpočívárny kancelář. je tam klid a pěkný výhled. Dal jsem tam jeden přímotop, celková spotřeba elektřiny za celý den je cca 3,5kWh.

Shrnutí

Se saunou jsem spokojen. Zatím jsem nepřišel na nic, co bych udělal jinak. Samozřejmě je to jednoduchá hranatá bouda, určitě by se více hodil nějaký srubový domek ve stejném stylu jako dům ale to by bylo cenově někde jinde. Navíc nemám zkušenosti s pasováním klád k sobě v nějaké akceptovatelné kvalitě. Nechat si udělat na zakázku alespoň hrubou stavbu by bylo drahé a časově náročné.

Náklady

Název položkyCena
Klempířské prvky
2 419 Kč
Terasa + zastřešení
5 600 Kč
Ostatní (vruty, folie, cement, barva, dveře...)
13 300 Kč
Elektro
4 000 Kč
Izolace
3 600 Kč
Okno
1 260 Kč
Ztracené bednění
1 700 Kč
Prkna
2 200 Kč
Desky
4 200 Kč
Venkovní palubky
7 100 Kč
Střešní latě
6 000 Kč
Sauna na inzerát
8 000 Kč
Celkem59 379 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Další články autora:
Autor zatím napsal pouze tento článek.
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací