Dozdění štítu a ošetření krovu

Autor: Peťan (79 příspěvků)
30. 12. 2020
1 komentář
Dozdění štítu a ošetření krovu
Příspěvek stavebníka
Po montáži krovu nastal čas na dozdění štítů...

To zatím byla jedna z nejotravnějších prací na domě. Akce netrvala celkově nějak dlouho, ale pracuje se vysoko a je nutné neustále přetahovat cihly tam a zpět a téměř každou cihlu dořezávat… V jednom člověku to je opravdu otrava.

Do patra jsem tedy vytahal paletu „třicítek“ cihel a začal s dostavováním. Pokud nebylo potřeba cihly řezat, bylo to docela v pohodě. Problém byl tam, kde bylo cihlu nutné seříznout do úhlu. A to je u štítu celá vrchní řada – u tohoto domu to vychází na nějakých 80 dořezů na obou štítech. Cihlu jsem umístil na místo a tužkou naznačil řez. Poté jsem ji po celém obvodu rozbruškou ořízl a zbytek dořízl ruční vidiovou pilkou. Cihlu opět vynesl nahoru a přilepil.

Řezání cihel tímto způsobem není úplně snadné, protože se přeřezává hodně přepážek uvnitř (na tohle je asi opravdu lepší nějaký porobeton jako třeba Ytong, nebo podobné). S cihlou se musí furt šachovat tam a zpět. Štít už je dost vysoký, takže je ideální mít nějaké lešení. Já jsem opět používal stavební kozy, stoličku a mezi vaznice jsem si na kleštiny položil paletu. Takže alespoň na vrcholu štítu se dalo poměrně dobře manipulovat.

Práce ve výškách je nebezpečná! Doporučuji použít jištění.
Dozdění štítu a ošetření krovuDozdění štítu a ošetření krovu
Reklama
Víte, že články s touto stavbou, vychází také na mé stránce https://www.mylms.cz/stavba-domu/
Dozdění štítu a ošetření krovu

Do dozdění štítů jsem zkontroloval, jestli cihly někde nepřečuhují krovy. Pokud tomu tak bylo, obrousil jsem přesah rozbrušovačkou s diamantovým kotoučem. Horní stranu cihel jsem měl původně v plánu zatáhnout betonem, lepidlem, nebo něčím podobným. Šlo mi o to, aby se utěsnily mezery v cihlách. Nakonec jsem se rozhodl na stěnu nanést vrstvu montážní pěny a na to asfaltový pás. Řešení to asi není zcela elegantní, ale svůj účel to plní.

Reklama
Dozdění štítu a ošetření krovu

Celkově mi dozdění štítů trvalo v jednom člověku 4 odpoledne. Myslím, že to byla jedna z nejúmornějších akcích na domu. Ze země až na nejvyšší místo domu jsem naskládal paletu (1,3 tuny) cihel, které jsem musel ještě nařezat. I když cihla jako taková není příliš těžká, zvedání cihel nad hlavu dá zabrat… Ano, zmínil jsem to už na začátku článku. Ale byl jsem z toho tak vyřízenej, že jsem to prostě musel napsat ještě jednou…

Ještě během dozdívání štítu jsem přikotvil střechu k věnci. Podle rady tesaře je možné použít buď pásovinu, kterou se pozednice obemknou, nebo jednoduše závitové tyče, které se na chemickou maltu přikotví do věnce. Rozhodl jsem se pro druhou variantu.

Koupil jsem chemickou maltu, závitové tyče M14, podložky, matice a šel na věc. Nejprve jsem do pozednice vyvrtal díry o průměru 16 mm. Na každou stranu střechy 6 děr, celkem tedy 12 kotevních míst – vždy na kraji a pak rovnoměrně mezi. Poté jsem vidiovým vrtákem vyvrtal díru do věnce – snažil jsem se trefit střed, aby byla závitovka vložena mezi armatury. Díry jsem vyfoukal stlačeným vzduchem a naplnil chemickou maltou. Do té „zatloukl“ závitovku a nechal vytvrdnout. Na upevnění střechy jsem použil velkoplošné podložky a matice jsem dotáhl jenom rukou. Krov je čerstvý a ještě pracuje. Matice více dotáhnu až po nějaké době.

Dozdění štítu a ošetření krovuDozdění štítu a ošetření krovu
Reklama

Před pokládkou bednění se krovy nastříkaly přípravkem proti plísním, houbám a dřevokaznému hmyzu. Zde jsem použil přípravek DEKsan (bezbarvý) rozmíchaný s vodou podle návodu. Krovy jsou nastříkané postřikovačem, který se používá např. na ošetření stromků proti mšicím. Na krovy padlo cca celé 5l balení.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Peťan
Peťan (79 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací