JAK JSEM VYBÍRAL PÓROBETON

Autor: pavel (2 příspěvky)
14. 12. 2020
6 komentářů
JAK JSEM VYBÍRAL PÓROBETON
Příspěvek stavebníka
Zkušenosti a postřehy pri zadávaní poptávek a vyhodnocování nabídek.

Pórobeton ???

Nebudu tady rozebírat proč pórobeton a proč ne cihla nebo dřevo nebo beton. Již dávno před tím jsem se rozhodl, že budu stavět z pórobetonu a následně zateplím polystyrénem. Dle mé úvahy je sendvičová stavba méně náchylná na chyby a v konečnem výsledku má lepší tepelnoizolační parametry. Tomu jsem přizpůsobil celý projekt i další své toulavé myšlenky.

Kolik materiálu potřebuji?

Na začátek jsem nejdříve prostřednictvím webů ytongu a porfixu nechal spočíst potřebu materiálu. I když neplánujete od nich strop nebo schody, nechte je to spočíst. Nikdy nevíte, při jakém výpočtu se vám taková vstupní data budou hodit. Kdo říká, že to musíte odebrat od těchto výrobců? Jsou i jiní výrobci pórobetonu. Tam ale nejsou tyto služby nijak valné nebo žádné. Většinou vám spotřebu počítá podle zaslaného projektu přímo prodejce, který vám je nabízí. Nevím jak u ytongu, ale porfix teď nabízí, že si můžete spočíst spotřebu sami. Není to nic těžkého, ale zabere to čas. Vzhledem k tomu, že jsem si vymyslel nějaké menší změny oproti původnímu projektu, využil jsem toho i já a spotřebu si vypočítal sám. Výpočet jsem zhruba porovnal s výpočty dodanými od ytongu a porfixu.

Poptávka

Než se dostanete k výběru a poptávce zdícího materiálu, asi jste už zjistili stejně jako i já, při hledání nejlepších cen nebo zadávání poptávek na ztracené bednění nebo armovací ocel, že poptávkové weby jako aaapoptavka, poptavej nebo epoptávka za moc nestojí. Možná jsem do nich vkládal zbytečně velké naděje na nějakou lepší cenu. Nabídky většinou nejsou nejlevnější a lepší cenu snadno naleznete i na eshopech na internetu. Pokud sháníte větší množství materiálu, jakým zdivo bezpochyby je, lze dosáhnout mnohem lepší ceny, než jsou ceny na eshopech. Firma již nepotřebuje tak velkou marži na 30-ti paletách, jako když vám má prodat jen jednu paletu.

Připravil jsem si vzorový email s výpisem materiálu, který jsem potřeboval. Nemusí to být nijak sofistikovaný výpis. Stavebniny si tím už poradí. Stačí napsat v textu že potřebujete

tvárnice P2-440 nebo P2-400 HL 500x250x300 2576 ks 

Příčkovka HL 500x250x200 480 ks

Příčkovka HL 500x250x100 504 ks

Příčkovka HL 500x250x50 688 ks

Nepoptával jsem překlady. Ty budu armovat a betonovat.

Poptávku jsem rozeslal do místních stavebnin, do DEK stavebnin, do doporučených stavebnin od známých a pak jsem vybral několik "internetových" stavebnin, které provozují eshop i klasické stavebniny a jejich nabídka na eshopu pro mně přišla zajímavá.

Reklama
Hodně jsem využil eshopu DEK stavebnin pro předběžný přehled o cenách, parametrech a vlastnostech.

Reakce na poptávku

Většina stavebnin se hned chytne a poptávku zpracují. Šokem pro mně byla reakce stavebnin, kde jsem zaslal poptávku a za hodinu jsem již měl cenovou nabídku. Tyto stavebniny dokázaly skoro obratem reagovali na jakoukoliv úpravu nebo dotaz. Zklamáním jsou stavebniny DEK. Přišel suchý automatizovaný email, že nabídku zaevidovali a ani týden po zadání poptávky nabídka nepřišla. Z šesti zaslaných poptávek jsem nedostal nabídku pouze od DEKu.

Jak pracovat s nabídkami

Každou nabídku je nejlépe vytisknout, ať si do ní můžete dělat poznámky. Je potřeba je kontrolovat. Některé neobsahuji požadované množství, nebo některé položky chybí, nebo tam jsou položky které jste ani nechtěli (omítku jsem vážně ještě nesháněl). Jedna nabídka obsahovala skládání hydraulickou rukou, jiná měla položku za nevytížený kamio, další si účtovali v nabídce vratné palety. Když není v nabídce něco jasné, pište prodejci email. Něco chybí? Pište prodejci email. Podle reakcí poznáte, jak velký zájem prodejce má. Jisté stavebniny mi poté, co jsem jim napsal žádost o přepracování, napsali, prý mi přejí úspěšnou stavbu, ale že už mi žádnou nabídku na stavbu domu nezpracují.

Stavebninám jsem posílal požadovaný počet kusů. Ty to přepočítali na celé palety. Tu zvažte, zda opravdu potřebujete kvůli 24 kusům příčkovek 500x250x50 brát celou další paletu o 120-ti kusech. Co s ní potom? Co budu dělat s 96-ti kusy příčkovek? Již máte po přepočtu na celé palety navíc 24 kusů tvárnic 500x250x300. Lze je nařezat na 50mm příčkovky. Nebo můžete sehnat v takovém množství příčkovky na sbazaru nebo bazoši.

Reklama
Každý výrobce má jiný rozměr tvárnic. Proto je nutné u nabídek dát pozor, aby tam byl požadovaný počet v přepočtu na metr čtverečný.
Při vratných paletách velký pozor. Peníze vám vrátí, ale ponížené o amortizaci. Taky na to máte určený termín, do kdy je můžete vrátit. Můžete je odvézt sami, nebo je odvezete do stavebnin, přes které jste materiál nakoupili. Taky jsem se setkal s tím, že stavebniny si za vrácené palety účtovali manipulační poplatek dokonce za každou paletu zvlášť.

Ceny

Aby to nebyl úplně suchý článek, dám sem pár čísel z nabídek. Je víc výrobců pórobetonu. O ytongu a porfix není potřeba se rozepisovat. Krom těchto dvou výrobců jsem dostal nabídky na aeroblock, což je výrobce na ukrajiny a šedý porobeton (zřejmě jde o prefabet premium) je polský výrobce. Některé stavebniny zpracovali nabídky na vícero výrobců pórobetonu. Tepelněizolační parametry jsem ani moc neřešil. Né že bych se na ně nepodíval, nebo mně nezajímali. Vzhledem k tomu, že budu masivně zateplovat polystyrenem, nemělo cenu je srovnávat.

Jak již jsem zmiňoval, ani jedna nabídka nebyla úplně kompletní, nebo bylo něco navíc, nebo něco co jsem nechtěl. nebudu psát, kolik jsem čeho bral. Není to smyslem tohohle článku. Nabídky jsem zpracoval tak, aby obsahovali čistě jen tvárnice a pak ten zbytek jako malta, lepidlo. Lépe se mi v tom orientovalo.

Nabídka je čistě jen za tvárnice. Ceny bez dph. Není v tom lepidlo, ani zakládací malta, ani nerezová kotva. Taky v tom není skládaní hydraulickou rukou. Doprava byla vždy zdarma. U ytongu se nejedná o yq lambdu.

na ytong nabídka 334.000,-

na porfix nabídka 242.000,-

na aeroblock nabídka 232.000,-

na šedý pórobeton nabídka 208.000,-

Reklama

Drobnosti ke tvárnicím

V přepočtu na cenu je další takzvané příslušenství za pár korun.

Nechal jsem si nacenit taky zdící lepidla, nerezové kotvy a zakládací malty. Nevyplatí se to brát najednou od výrobce pórobetonu v jedné dodávce. Lepší je nechat udělat zvlášť nabídku třeba z místních stavebnin od výrobce maltových směsí. Cena bývá o dost nižší. Výrobce pórobetonu určitě nevyrábí maltové směsi, ale nechá si je nasypat do svých barevných pytlů. Snadno si to převezete na stavbu přívěsným vozíkem za autem nebo v zavazadlovém prostoru. I na více krát. Jsme přeci svépomocní stavebníci. Záleží jak to máte daleko na stavbu, nebo taky jestli to máte po cestě. Nebo vám to místní stavebniny ten kousek přivezou. Jaký je velký rozdíl ceny mezi originálním příslušenstvím a příslušenstvím od prvovýrobců, si udělejte sami.

nerezová spojka zdiva porfix 100ks - 1470,-

nerezová spojka zdiva neoriginál 100ks - 907,-

lepidlo na porobeton denbraven 25kg/pytel - 76,-

lepidlo zdící porfix 20kg/pytel - 105,-

zakládací malta baumit mm100 25kg/pytel - 50,-

zakládací malta porfix 10mpa 20kg/pytel - 98,-

Taky pozor na cenu skládání hydraulickou rukou. Většinou si účtují 3.500,- za kamion s vlastní hydraulickou rukou. Možná místní chlápek, co má jeřáb, nebo náklaďák s hydraulickou rukou, bere 600,- až 700,- na hodinu. Za hodinu ten náklaďák určitě vyloží. Za 1000,- i s dopravou by to mohlo vyjít o dost levněji.

Jaký pórobeton tedy vzít?

Ytong mi přišel zbytečně drahý. Na aeroblock a pórobeton z polska je strašně málo recenzí a zkušeností. A když už někdo napsal, nebylo v tom moc slov chvály. Na porfix si taky lidi stěžují. Mezi porfixem a aeroblockem nemělo smysl uvažovat. Rozdíl 10.000,- a risk z možné nekvality za to nestál. Polský šedý vyšel proti porfixu o 34.000,- levněji. Tady bylo riziko z nekvality nebo poškozených prasklých tvárnic, kdy případnou reklamaci bych musel řešit zdlouhavě, vždyť kdo drží tyhle tvárnice skladem. Bylo to dost nerozhodně pro ten cenový rozdíl. Zvolil jsem nakonec porfix.

Vítězná nabídka

Po různých úvahách jsem nakonec vybral nabídku místních stavebnin. Nebylo to až tak těžké. Na tvárnice porfix měli opravdu nejlepší cenu. Třeba tvárnice P2-440 500x250x300 za 74,07Kč za kus. Na druhou stranu mi nacenili to příslušenství v originálu tedy dražší materiál. Nabídku jsem nechal rozdělit a požádal je o nacenění požadovaného příslušenství zvlášť a tvárnic zvlášť. Taky jsem jim vysvětlil proč. A hele, najednou byla v nabídce příslušenství nabídka prvovýrobců a za ceny, které se vyrovnali nabídkám na neoriginální příslušenství z jiných stavebnin. Další pro byla možnost reklamace osobně, případná výměna reklamovaného zboží za zboží na skladě, nebo možnost vrácení nespotřebovaného materiálu.

Závěrem ...

To že mne vyšla nabídka z místních stavebnin nejlepší, neznamená, že si necháte zpracovat nabídku jen v místních stavebninách. Určitě ji zadejte i jinde. Případně pak můžete mávat lepší nabídkou v těch svých místních stavebninách a půjdou vám možná na ruku.

Náš boj se stavbou nekončí. Je teprve na začátku.

P.s.1: všechny ceny jsem psal bez dph

P.s.2: Nepište mi, prosím, o kontakt na vítězné stavebniny

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama