DESIGN OKEN

Autor: VEKRA (16 příspěvků)
Kategorie: Výběr
26. 11. 2020
0 komentářů
DESIGN OKEN
Redakční článek
Okna jsou bez nadsázky očima každého domu. Jedná se o nezbytný technický prvek každé stavby. Současně také plní i nezanedbatelnou designovou funkci. Stačí, když si například představíme, jaký vliv na vzhled má barevnost a tvar rámů, nemluvě pak o dělení oken příčkami.

Jaký design oken existuje?

Plastová okna VEKRA EVO v tomto směru vyjdou vstříc jak milovníkům hranatých, tak oblých tvarů, a to jak z exteriéru, tak interiéru. Plastová okna je možné vyrobit i v obloukových nebo šikmých tvarech oken, ale jen v omezené míře.

DESIGN OKEN

Jaká barva se hodí pro plastová okna?

Plastová okna nemusí být jen bílá. Velká většina stavebníků pro své novostavby volí tmavě šedá plastová okna z exteriéru. Trend, který k nám přišel před pár lety z Německa zde rychle zdomácněl. Na první pohled připomínají o poznání dražší hliníková okna. V interiéru si stavebníci volí tmavou šeď nebo bílý profil.

Jakou barvu si tedy zvolit?

Reklama

Bílá barva

Bílá barva v interiéru má své nesporné výhody. Je univerzální, hodí se k jakémukoliv ladění interiéru a působí velice čistě. Zejména u menších oken totiž platí, že šedá okna v interiéru jsou poměrně výrazná, a tak prostor okna více rámují. U větších prosklených ploch to ale nevadí, naopak mu dodají pocit luxusu.

Tmavá šeď

Tmavě šedý design plastových oken se velmi dobře kombinuje s hliníkovými posuvnými systémy. Pro velké prosklené plochy a posuvné systémy je právě hliník z hlediska tvarové stability ideálním materiálem. Je ale dražší, proto mnoho stavebníků volí kombinaci hliníkového provedení. Například si zvolí vchodové dveře a pro menší prvky zvolí šedá plastová okna.

DESIGN OKEN
Reklama

Jak sladit barevnost dřevěných oken?

Mohlo by se zdát, že v České republice dřevěná okna postupně vytlačí plast, ale nestalo se tak, a podíl dřevěných oken zejména v novostavbách rok od roku stoupá. Dřevo je ideální pro výrobu stavebních prvků, a to jak z hlediska užitných vlastností, tak tepelné izolace. Navíc poskytuje zdaleka největší možnosti z pohledu výroby tvarových oken.

Dřevěná okna jsou nejčastěji barevně laděna v lazurách dřevin, které přirozeně podtrhnou krásu přírodního materiálu. U provedení v transparentním laku je potřeba počítat, že se zdůrazní přirozená kresba a barevnost dřeva. Samozřejmě lze dřevěná okna vyrobit i v široké škále odstínů RAL, kde je opět nejoblíbenější tmavě šedé provedení. Je možné i provedené v různých odstínech v interiéru i exteriéru. Jen na vkusu stavebníka je pak sladění barevnosti oken s barvou např. dřevěných prvků na fasádě domu atp.

Samostatnou otázkou je pak volba barvy hliníkové rámové a křídlové okapnice. I zde je na výběr z několika možností, které buď vzhled okapnice spíše barevně přizpůsobují lazuře dřeva, nebo naopak zdůrazňují tento prvek a přiznávají skutečnou barvu hliníku. Zde by měla být volba přizpůsobena i hlediska stylu stavby, tedy rustikálnímu nebo modernímu designu.

DESIGN OKEN

Dřevohliníková okna pro milovníky kvality

Uvnitř přírodní dřevo a z venku hliníkové opláštění, to je stále častější volba u mnoha novostaveb. Dřevo v interiéru podtrhuje důraz na kvalitní přírodní materiál a hliník v exteriéru ho chrání. Z venkovní strany je možné hliníkové opláštění vyrobit v široké škále odstínů RAL i v provedení folií napodobujících dřevo. Z interiéru je kromě klasických lazur a oblíbeného transparentního laku možné použít i speciální olejové barvy, které krásně doplní interiér ve stylu Provance, Rustikal či Vintage.

Hliníkové opláštění je možné designově ozvláštnit nejenom volbou barvy, ale i tvaru. VEKRA nabízí hned čtyři varianty designu opláštění včetně velmi atraktivní varianty se zcela skrytým křídlem bez spáry mezi křídlem a rámem.

Reklama

Hliníková okna v hranaté klasice

Odolné a prakticky nezničitelné řešení v podobě hliníkových systémů nabízí široké možnosti zejména pro moderní novostavby rodinných domů. Stále oblíbenější velké prosklené plochy v kombinaci s posuvnými systémy a v neposlední řadě i řešení rohových prvků, to jsou případy, kdy se hliník s oblibou uplatní.

Barevnost ctí opět nejoblíbenější šedé provedení, ale zkuste si představit, že některý výrazný okenní prvek nebo vchodový portál v novostavbě zvolíte v některé z výrazných barev červené nebo dokonce žluté. Jisté je, že takový dům nikdo nepřehlédne.

DESIGN OKEN

Dělení oken ano či ne?

Plastová a dřevěná okna jsou poměrně často dělená příčkami. Dříve velmi oblíbené zlaté meziskelní příčky už nejsou takovým hitem jako před patnácti či dvaceti lety. Dělení oken ve smyslu designového prvku je vždy třeba zvážit i z hlediska technického. Jde totiž o to, že vše, co umístíme do meziskelního prostoru izolačního zasklení, zhoršuje jeho tepelně izolační vlastnosti, nemluvě o vyšší ceně. Na druhou stranu jde o tak výrazný prvek, že v některých rázovitých stavbách nebo stylových novostavbách se bez něj stavebníci neobejdou.

V každém případě pokud uvažujete o dělení oken příčkami, je dobré probrat s technikem možnosti z hlediska barvy a provedení. Nezapomeňte se zajímat i o technické vlastnosti provedení.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
VEKRA (16 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama