JAK VYBÍRAT MATERIÁL OKEN?

Autor: VEKRA (16 příspěvků)
Kategorie: Výběr
26. 11. 2020
0 komentářů
JAK VYBÍRAT MATERIÁL OKEN?
Redakční článek
Výběr materiálu je zejména o osobních preferencích a finančních možnostech. Plast, hliník, dřevo i dřevohliník mají své výhody a nevýhody, ale z hlediska funkčnosti a tepelné izolace jsou moderní okna z těchto materiálů zcela srovnatelná. Dodavatel, který nabízí kompletní portfolio, vám objektivně poradí s výběrem, protože nemá důvod „tlačit“ zákazníkovi jen jeden typ oken.

Jak se rozhodovat při výběru oken?

Zejména se řiďte tím, kde a za jakých podmínek budou okna sloužit a co od nich očekáváte. Materiál je sám o sobě z hlediska tepelné izolace prakticky nevýznamný. Větší pozornost věnujte volbě zasklení nebo aspektům bezpečnosti nežli výběru materiálu.

Níže vám vysvětlíme, rozdíly jednotlivých oken.

Plastová okna

V České republice jde stále o nejrozšířenější materiál, který vyniká poměrem cena – výkon a je prakticky bezúdržbový. Rok od roku se zvyšuje obliba barevných plastových oken, a to buď jen z exteriéru nebo z obou stran. Nejprodávanější jsou šedé odstíny imitující hliník. Velice oblíbená je také imitace dřeva. To platí u exteriérové barevnosti, do interiéru lidé často volí klasickou bílou barvu. Je univerzální a hodí se pro libovolné ladění interiéru. Tmavé odstíny zejména u oken menších rozměrů působí v interiéru jako velmi výrazný prvek, a s tím je třeba při plánování počítat. Na výběr jsou také oblé nebo hranaté stěny profilu, kde opět záleží na osobních preferencích.

Nevýhody plastových oken jsou především v tom, že při mechanickém poškození povrchu jdou hůře opravit. Vlivem statického náboje také více přitahují prach. Plastová okna, zejména ta v tmavém dekoru, se na letním slunci zahřívají na povrchu na teploty až 70°C. Pokud jsou špatně zkonstruovaná a namontovaná, mohou se kroutit, což lze jen těžko opravit.

  • SOUČASNÝ STANDARD: plastová okna stavební hloubky větší než 80mm, se středovým těsněním osazená izolačním 3sklem.

  • MÝTUS: Plastová okna nedýchají –  jde o nesmysl, všechna moderní okna interiér utěsní. Případné rosení je otázkou nesprávného větrání a přebytečné vlhkosti v interiéru.

NÁŠ TIP: Kvalita plastových oken se skrývá uvnitř profilu a laik ji jen těžko pozná, proto je důležité znát, kdo a kde je vyrobil.
Reklama
JAK VYBÍRAT MATERIÁL OKEN?

Dřevěná a dřevohliníková okna

Základem je lepený dřevěný hranol, díky němu mají okna výbornou tvarovou stabilitu a tepelnou izolaci. Umožňují vyrábět prosklené plochy velkých rozměrů, a také poskytují největší možnosti z hlediska atypických tvarů. Poměrně snadno se opraví případná mechanická poškození. Dřevěná okna lze ladit do lazur v odstínech dřeva, ale také v odstínech RAL. Možné jsou i rozdílné odstíny z exteriéru a interiéru.

Nutnost péče o lazuru dřevěných oken je někdy brána jako nevýhoda, ale nejde o nic složitého. Dvakrát za rok, před a po zimě, je třeba omytí povrchu dřevěných oken. Stačí ho přetřít houbičkou namočenou v balzámu na dřevo, který by měl nabízet výrobce oken. Nejvíce samozřejmě trpí okna vystavená přímému slunci, větru a dešti. Při troše péče, je ale životnost dřevěných oken prakticky neomezená.

Dřevohliníková okna jsou z exteriéru chráněna hliníkovým opláštěním, což činí povrch oken bezúdržbovým. VEKRA nabízí čtyři designové řady hliníkového opláštění, a to včetně profilu se zcela skrytým křídlem. Barevnost hliníkového opláštění poskytuje široké možnosti provedení od imitace dřeva až po barevnost podle vzorníku RAL. Z interiéru je v současnosti velmi oblíbené ošetření transparentním lakem, které zdůrazní přirozenou kresbu dřeva. Je to také důvod, proč toto VEKRA nabízí pouze v provedení bez napojované dřevěné lamely. Pro exteriérové provedení jsou v nabídce také speciální olejové barvy, které umožňují ideální ladění interiéru ve stylu Provance, Vintage atd.

  • SOUČASNÝ STANDARD: dřevěná okna s větší stavební hloubkou osazená izolačním 3sklem, profil osazený rámovou a křídlovou hliníkovou okapnicí, která chrání nejvíce namáhanou část oken.

NÁŠ TIP: Dřevěná okna trpí nejen povětrností, ale také vysokou vlhkostí v interiéru. Poškození hrozí zejména u vysychajících novostaveb, proto jsou okna VEKRA vybavena membránovou úpravou, která podstatně omezuje možnost pronikání interiérové vlhkosti skrz do dřeva. Nicméně i tak je nutné větrat a sledovat vlhkost a teplotu v interiéru.
Reklama
JAK VYBÍRAT MATERIÁL OKEN?

Hliníková okna

Okna, která jsou odolná po všech stránkách, tedy jak z hlediska poškození, tak z pohledu vlivu povětrnostních podmínek. Jsou ideální pro moderní stavby, kde jsou velké prosklené plochy a posuvné systémy. Díky své odolnosti se hodí i pro velmi namáhané prvky, jako jsou vchodové dveře a portály. Jde o prakticky nezničitelné systémy. Nevýhodou je vyšší pořizovací cena hliníkových prvků.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
VEKRA (16 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama