Základová deska

Autor: SedmiML (13 příspěvků)
28. 12. 2020
3 komentáře
Základová deska
Příspěvek stavebníka
Dokončení příprav a lití základové desky

Dokončení příprav

Od posledního textu předchozího článku uběhl jen víkend, ale za pátek a sobotu se zase se stavbou pohnulo, a tak jsem se rozhodl přidat další text a ač tento příspěvek zveřejním až po zalití desky, tak text píšu průběžně (snad to půjde).

V pátek po práci jsem šel rovnou na zahradu, táta měl celý den dovolenou a tak na zahradě upravoval terén uvnitř základů, když jsem se dostal z práce (sice jsem na Homeoffice, ale stejně se nedostanu od počítače dřív než ve 4 hodiny, často i později) šel jsem srovnávat další kus terénu, bohužel světlo ubývá v tu chvíli hrozně rychle a tak během hodiny už nebylo pořádně vidět, za šera jsme s tátou ještě udělali terénní úpravy na druhý den. To spočívalo v tom že jeden betonový panel který nám zbyl z cesty jsme položili s použitím bagru těsně vedle základů, tak aby se pomocí něj dalo s bagrem dostat materiál co nejvíce dovnitř. Přeci nebudeme štěrk dovezený nákladním autem kolečkovat nebo nejhůře házet lopatou. Na to máme jiný způsob, nákladní auto odsype nějaký štěrk do přední lžíce bagru a tím se odveze do základů, zde se použije půjčený bagřík na rozhrnutí.

Poslední co jsem v pátek provedl bylo uložení kousku drenážní trubky do míst kde mí podle základů teče voda z deště, tuto trubku jsem zasypal štěrkem a svedl pomocí hadice do dešťového přepadu a "trativodu".

Druhý den v 5 hodin z postele a hurá za Bráchou, S ním a nákladním autem jsme jeli pro kari-sítě do DEK, byli jsme tam chvíli před otevíračkou, no pracovník z nás byl nadšený, brzo ráno, zima a hned první zakázka bylo 28 kari-sítí, ale co kari-sítě jsme měli a domu, doma složit, a brácha vyrazil pro štěrk, já mezitím s tátou startoval bagr, v té zimě se mu nechtělo. Než jsme vše připravili brácha byl zpět se 4t štěrku, složit do základů, rozhrabat a uhutnit, při další otočce nákladního auta jsem s táto protáhnul infrastrukturu dovnitř základů.

Další auto štěrku a část z něj šla na jednu stranu základů a druhá část šla na druhou stranu základů. Než jsme toto roztahali a trochu urovnali bylo poledne = šlo se na oběd. Po Obědě brácha dojel pro třetí náklaďák štěrku a my s tátou doprotáhli infrastrukturu a zafixovali v místě budoucího výstupu. Tím jsme mohli začít zasypávat a hutnit prostup dovnitř domu. Dokončili jsem zarovnání štěrku a dokončili hutněním. Celou dobu jsem průběžně kontroloval výšku štěrku oproti výšce budoucího betonu pomocí samonivelačního laseru a nivelační latě, rozdíl přes celou plochu domu je něco kolem 2cm, někde jsem měl o 1cm víc štěrku a někde o 1cm méně.

V neděli jsem znovu proběhl celou desku několikrát pomocí vibrační desky, a večer jsem s tátou opravil jeden kanalizační výstup (použili jsme špatné koleno, a tak jsem tam dávali správné). V tuto chvíli zbývá jen ... (ono toho bude víc)

Kari-sítě

Nejprve jsem uřezal horní vnitřní stranu vrchní řady ztraceného bednění, z tohoto důvodu jsem neplnil ztracené bednění úplně plné. Následně jsem s pomocí táty uložil kari-sítě do základů, zároveň jsem tyto kari-sítě podložil kousky odřezané z bednění. Vystříhat kari-síť kolem KG trubek nebylo tak náročné jak jsem se bál. Následovala náročnější fáze, ohýbání roxorů z bedňáků ke kari-sítím a vázání. Použil jsem vazač úvazků (první který jsem koupil mi vydržel sotva půlku ztraceného bednění a to jsem jej několikrát opravoval, druhý jsem už pořídil dražší a kdybych nebyl škrt a koupil si jej rovnou mohl jsem si ušetřit peníze za ten "levný"), kolik úvazků jsem použil nejsem schopen říci, na začátku jsem si pořídil klubo 500ks a odebírám z něj podle potřeby, odhadem jsem na základy použil 1/3 nebo spíš 1/4 balíku. Po svázání všeho jsem provedl test zda jsem svázal opravdu vše, vzal jsem za jednu kari-síť a zkusil jí nadzvednout, takto jsem otestoval skoro všechny sítě (nešel jsem síť po síti a tak je možné že mi nějaká unikla). Pokud se mi zvedla samotná síť musel bych jí správně přivázat, ale podařilo se to hned na poprvé, každá síť byla provázána se vším okolo, jak další sítí tak roxory z bednění.

Následovala další fáze, postavit "krabičky" kolem KG trubek, kopexek a trubek na vodu (tam kde nešla postavit krabička jsem omotal miralon, po vytvrdnutí desky se krabičky a miralon odstraní a bude možné provést drobnou korekci aby vše bylo ve správném místě a hlavně bude možné použít potřebnou délku KG trubky do odpovídající výšky. Vše je sice možné připravit dle projektu, ale proč se mám strachovat o to že poškodím přečnívající trubku nebo naopak že nebudu moci kvůli betonu vložit prodloužení.

Tak připraveno a už jen objednat beton a sehnat pomocníky.

Betonování

Tak ve chvíli kdy bylo vše připraveno se jak to tak bývá rozhodlo počasí že už teplo nebude a začalo v ranních hodinách mrznout, a nám zbyla jen otázka, bude možné betonovat? Naštěstí jsem zjistil na internetu že lze betonovat až do teploty -5°C což mě potěšilo, my měli v danou chvíli teploty mezi -2°C a +8°C, tuto informaci jsem si ještě ověřil u kamaráda, který se dlouhá léta zabýval stavbami.

Tak s danými informacemi jsem šel objednat beton, v pondělí nemohl táta a ani brácha, v úterý jsem pro změnu nemohl já, měl jsem naplánováno po celý den jedno jednání za druhým. A tak padla volba na středu, během telefonátu s betonárkou mi bylo nabídnuto, že beton přijede ve středu v 10hodin, šel jsem se domluvit s ostatními pomocníky, bohužel středa nebyla možná kvůli nenadálé situaci u táty v práci, tak další telefonát na betonárku a finálně jsme se domluvili na čtvrtek mezi 11 a 12 hodinou, vše domluveno, beton kamarádí (pracovní síla). Super jde se na to.

Jak jinak, ve čtvrtek vstanu v 6h a koukám z okna, a co nevidím, sněží, ale e tak jak slibovali jen lehký poprašek, ale bohužel docela dost. Nu co, vyrazil jsem do prahy do DEK půjčit si vibrační lať, kterou jsem si zamluvil a vyzvednou zásilku do Prahy. V 9h jsem byl zpátky doma. Po cestě jsem několika telefonáty zjistil jak je to s betonováním na sníh. Výsledek je že betonováním a malou vrstvu sněhu není problém, ale důležité je aby kari-sítě a roxory nebyli pokryté námrazou a sněhem. Malá vrstvička sněhu se pod betonem rozpustí a vsákne do vrstvy štěrku (za předpokladu že pod základy je dostatečná vrstva štěrku).

S pumpou přijel chvíli po 12h a začal kolotoč, začalo se betonovat, během pár minut dojel druhý mix, v tu chvíli se začalo betonovat z druhého mixu. Náčiní na betonáž jsme měli připraveno již před příjezdem prvního auta.

Malá vsuvka, o víkendu jsme s tátou vzali "lešenářské" trubky a dali je na desce do roviny pomocí laseru, tyto trubky nám umožní stahovat desku pomocí prkna do správné výšky, a přibetonovali "hrobečky" betonu.

Zapůjčenou vibrační lať jsem zkoušel použít, ale bylo to velice špatné, asi to neumím. Lepšího výsledku se nám podařilo dosáhnou postupem, kdy jsme pomocí 4m prkna a připravených trubek stáhli beton a pomocí ohoblovaného prkna na lati uhladili. Samozřejmě bez hrábí, zednické lžíce a zednického hladítka to nejde. Nejhorší bylo vždy začistit beton mezi technickými výstupy. Betonování a uhlazení desky proběhlo docela rychle, ale to asi hlavně díky kamarádům, kteří nám ochotně přišli pomoci a díky velice příjemnému, ochotnému a šikovnému řidiči s putzmeisterem (betonová pumpa s mixem), který nám dokázal velice přesně dávkovat beton a pohybovat s ramenem. V původním výpočtu betonu jsem měl 20,2m3 betonu, po použití 14m3 betonu jsme s pomocí řidiče dopočítali, že ještě potřebujeme 6m3 betonu (můj výpočet byl překvapivě přesný), nakonec nám zbylo necelý 0,5m3 betonu, ten se dal nakonec k táty bazénu.

Po betonáži se hned beton musel přikrýt, bohužel jsem tuto část přípravy trochu podcenil, původně jsem počítal s tím že betonáž skončí někdy mezi jednou a druhou hodinou a tak že si pak dojedu koupit plachtu na zakrytí. Betonování bohužel skončilo až těsně před čtvrtou hodinou, naštěstí mi brácha pomohl sehnat "výhodně" a hlavně rychle geotextílii v roli. Tu jsem po návratu domu s pomocí táty natáhl ještě na měkký, lehce teplý beton. Tím se zabránilo přemrznutí svrchní vrstvy čerstvého betonu.

Jediná práce navíc byla zapříčiněna přítomností ovcí na pozemku, muselo se kolem desky natáhnout pletivo s elektrickým ohradníkem, jinak by nám ty "blbé" ovce vlezli na desku aby zjistili co to je, no a to bych druhý den vraždil na potkání (to asi každý pochopí).

Reklama

Náklady

Název položkyCena
Beton
61 300 Kč
kari-sítě
11 087 Kč
Celkem72 387 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
SedmiML
SedmiML (13 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací