Příprava desky

Autor: SedmiML (13 příspěvků)
19. 11. 2020
0 komentářů
Příprava desky
Příspěvek stavebníka
Příprava podkladu pod deskou, kanalizace, štěrk, karisítě

Podklad pod deskou

Pod deskou musí být podklad srovnaný, musí tam být kanalizační potrubí a štěrk, na něj kari-sítě.

Začali jsme s tátou rovnat pomocí "žáby" podklad, navážet multikárou materiál a rovnat malým bagříkem. Ten, kdo četl všechny předchozí příspěvky, určitě už tuší, co přijde. Bagřík zařídil opět můj bratr, domluvil se svým šéfem zapůjčení bagříku na dobu "neurčitou" pro účely stavby. Jednu půlku jsme již srovnali a začali jsme s druhou půlkou a jak už bývá zvykem, začalo nám pršet. Počasí je problém, jsem na jílovitém podloží = voda se nevsakuje tak snadno. A teď na podzim je to víc než k vzteku, chceme mít základovou desku do vánoc hotovou.

Opět ty skvělé úřední záležitosti

Tak pozemek je přepsán na mě, jdu do banky s papírem, že pozemek je již oficiálně můj, bohužel mě paní zklamala, prý to musí poslat na hypoteční oddělení, ale prý by to mohlo být do týdne hotové. S tímto vědomím odcházím, další týden se nic neděje, následující týden mám příliš mnoho práce v práci a tak jsem na nějakou hypotéku úplně zapomněl, no a tři týdny je už trochu moc, volám tedy do banky kde to vázne, paní neví, volám ještě dvakrát v průběhu týdne, ale stále se stejným výsledkem. Čtvrtý týden telefonát z banky, tento telefonát mě doslova posadil na zadek, prý nesplňujeme podmínku hypotéky, ve smlouvě jsem přehlédl malou větičku, podle jedno článku musí být pozemek v SJM (Společné Jmění Manželů), já mám pozemek napsán jen na sebe, máma jej dala mě. To bance opravdu tolik vadí, kdo ručí majetkem? Bohužel ano, dejte si na toto pozor až budete sjednávat hypotéku. No dělat kolečko s právníkem, katastrem a bankou už se mi fakt nechce - to by hypotéka nikdy nebyla, dřív bychom podle smlouvy museli platit za hypotéku, než by jsme jí mohli vůbec začít čerpat. To ne, začal jsem tedy s bankou řešit, že chceme změnu ve smlouvě, nejprve že to nejde, pak najednou, že by to jít mohlo. Už mě to nebavilo, kontaktoval jsem právníka a zapojil do toho svého otce (má zkušenosti s jednáním s lidmi - přeci jen je to věkem, kdy já tahal kačera a on už pracoval a jednal). Týden bojů s bankou a ejhle, najednou to jde. Hurá - máme hypotéku vyřízenou, došel jsem na katastr podal zástavní právo banky a do konce týdne jsme měli uvolněné peníze na stavbu.

!!! Dejte si pozor při sjednávání hypotéky na tyhle malé drobnosti, mohou velice nemile překvapit !!!
Reklama

Kanalizace

Tak stavba stojí, materiál je promáčený a ani se nedá uvnitř základů pohybovat v holinách, než člověk přejde z jedné strany na druhou má hmotnost holiny 5x větší. To nejde a přitom chceme mít do konce roku základovou desku. Je konec října a stále je všude bláto, no nedá se nic dělat, dojeli jsme s bratrem (půjčil si zase náklaďák) pro štěrk 14/26, vysypali do základů, rozhrnuli trochu bagrem a nechali dva dny být, a ejhle ono už se dá s trochou opatrnosti pohybovat po základech. Sepsal jsem s tátou jaké kanalizační trubky a kolena budeme potřebovat, poznamenali kde co bude, kde jaké koleno, nebo trubku plánujeme a druhý den ráno hurá do obchodu na veliký nákup trubek (COVID-19 to vše hatí, ale díky mé nevyužité elektro živnosti jsem si mohl dojít do obchodu koupit materiál).

Sobota ráno a s tátou jdeme na kanalizaci, vyměřená místa pro výstupy máme z předchozího měření, počítání trubek a kolen. Vykopáno a začínáme usazovat první koleno a trubku, jen je důležité si uvědomit, kde bude základová deska a k ní to rovnat. Nejprve první úsek usazujeme na sucho (vyndali jsem těsnění), zkracujeme, srovnáváme, podkládáme a kontrolujeme spád. Když jsme spokojeni s výsledkem, dáváme gumu, mažeme a sesazujeme na čisto. Následuje uložení na čisto a upevnění betonovými hrobečky (aby trubky náhodou nevyplavali nad beton a nepohnulo se s nimi při sesazování další části.

Pokračujeme druhý den, poskládáme další část na sucho a opět vše dvakrát překontrolujeme, následně opět sesazení a uložení do betonu. Večer máme komplet celou kanalizaci hotovou, hurá.

Zarovnání podkladu

Po zapojení kanalizačních trubek je potřeba vše dorovnat. Další bod je protažení všeho, co je potřeba skrz "průchodku", tu jsme vytvořili pomocí staré KG trubky, už si moc nepamatuji kde jsme k ní přišli, mám pocit, že nám jí dal táty kamarád, že mu na stavbě zbyla, jedná se o trubku s průměrem kolem 1,2 m, tato trubka byla po uložení zemnícího pásku položená v místě budoucí technické místnosti a upevněna důkladně zatlučenými latěmi.

Tímto průchodem musím protáhnout vodovodní hadici, přívodní el. kabely, optickou chráničku, kopexku s ethernetovými kabely a k tomu náhradní kopexku (co kdyby náhodou). No ale to není vše, teď k tomu je potřeba přidat kopexku na elektriku k tlakové kanalizaci, kopexku k deštovce (čerpadlo bude přímo v nádobě, nebo hned vedle), trubku na vývod vody (v případě, že dojde voda v nádobě na děšťovku musím mít čím zalévat), kopexku kvůli tepelnému čerpadlu, dvě hadice k tepelnému čerpadlu (obě tepelně izolované, aby se neztrácelo zbytečně teplo) a nějakou kopexku pro budoucí pergolu se stáním pro auta a ejhle najednou ta veliká trkubka jako průchod není zas tak veliká.

Všechny kopexky a trubky je potřeba vyvést v budoucí technické místnosti ve správném místě, elektrika vpravo, voda a TČ vlevo, teď to nějak zafixovat, aby se nic nepohlo, zasypat a uhutnit, zasypat a uhutnit a stále dokola, nakonec přijde štěrk. Dnes jsem si přivstal a vyrazil s multikárou pro 1,5 t štěrku, to dnes zpracujeme a na zítra mám domluveného bratra s nákladním autem pro další štěrk do základů. O víkendu si pojedu vyzvednout kari-sítě a snad je přes víkend položím a sváži s roxory a bude-li nám počasí přát, tak se snad zvládne i to betonování a snad bude na zimu deska hotová.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
SedmiML
SedmiML (13 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama