Základové pásy

Autor: SedmiML (13 příspěvků)
19. 11. 2020
0 komentářů
Základové pásy
Příspěvek stavebníka
Zemnící pásek, beton a ztracené bednění

Pásy máme vykopány

Pásy máme vykopány a jak už to tak bývá, začalo zase pršet. Tři dny v kuse liják jak pras*. Do výkopu jsem umístil kalové čerpadlo, a do jámy s infrastrukturou jsem umístil druhé kalové čerpadlo, další den trvalo než se podařilo dostat všechnu vodu ven. Potom mi nezbylo nic jiného než vzít lopatu a vyházet to, co se tam splavilo z povrchu.

Zemnění

Zemnící pásek, koupený jej mám, tak jsem se pustil do instalace. Všichni jej dávají do výkopu pod dům, i když by bylo lepší jej dát mimo dům. Tak díky tomu, že jsme udělali výkopy základových šňár hlubší než jsme původně plánovali, tak jsem pásek umístil na dno výkopů, pospojoval, zapatlal gumoasfaltem spoje a následně zasypal štěrkem, štěrk se zhutnil žábou. Dalším krokem bylo připravit si, do jaké výšky bude potřeba beton a jak to určit. Někteří radí čmárnout sprejem na stěnu výkopu výšku betonu, ale já použil radu kamaráda. Vzal jsem roxory a dal je do rohů a v případě dlouhých stěn doprostřed. Tyto roxory jsem zapíchl do země a trochu jsem jim pomohl palicí, následně pomocí samonivelačního laseru a nivelační latě jsme s tátou vyznačili výšku betonu. Poté jsem si připravil roxory na rozměr 1,5 m pro zapíchání do čerstvého betonu.

Další krok bylo spočítat, kolik betonu do šňáry padne. To nebylo zrovna jednoduché. Chodil jsem výkopem a měřil jsem hloubku a šířku, toto jsem provedl každé 3 m a zapsal jsem si to. Večer jsem provedl výpočet, kolik betonu se tam přibližně vejde. Další den jsem objednal beton v betonárce. Měsíc předtím jsem se ptal, jak dopředu musím objednat beton a bylo mi řečeno, že týden dopředu, rychleji to prý nejde. S touto informací jsem tedy volal ve čtvrtek do betonárky a objednal 9 m3 betonu s tím, že si nejsem zcela jist a že možná bude potřeba 12 m3 betonu. Dále zda by bylo možné, aby řidič, který přijede s putzmeisterem, mohl dle svého zkušenějšího odhadu říci, kolik betonu bude potřeba doplnit. Odpověď mě překvapila, prý mohou přijet v sobotu ráno v 8 h - cože?? mělo to být týden! No tak jsem se domluvil na úterý, v pondělí jsem nemohl ani já, ani táta. Po objednání betonu jsem začal volat na všechny strany, kdo mi může přijít pomoci, nakonec jsme se tu sešli v 5 lidech.

Beton do šňár

Úterý 5 hodin ráno, vstávám, jdu uklidit auta ze dvora, aby s mixem mohl v pohodě projet. Připravuji hadici s vodou, kýble, hrábě, lopaty, vyndávám kalové čerpadlo ze základové šňáry (celý víkend jsem pumpoval vodu z výkopů, bohužel počasí nám moc nepřálo, vždy když to bylo nejméně potřeba, zapršelo). V 6 hodin jsem se konečně došel nasnídat, po snídani další přípravy, drobnosti, ale tím že jsem nikdy nebetonoval tímto způsobem - s pumpou a mixem - jsem nevěděl, co vše bude potřeba. V 7 hodin ráno telefon z betonárky, zda objednávka platí, to jsem potvrdil. V zápětí se začali scházet pomocníci. V 7:25 jsem si vzal vestu, otevřel vrata a šel čekat na mix, od betonárky k nám je to pro auto 18 minut, pro multikáru 50 minut, pro náklaďák jsem odhadoval 30 minut a trefil jsem se, 7:35 přijel mix.

Ze zkušenosti jsem po řidiči chtěl, aby se došel podívat, kam pojede, kde budeme pumpovat beton. Tak se šel podívat, nejprve nedůvěřoval naší betonové cestě, ale nakonec uznal, že to není špatné. Podíval se na základové šňáry a prohlásil že zajede po předu až skoro na konec cesty odkud má dosah ramene po celém prostoru stavby a další mix, který s betonem přijede ,si k němu couvne. A začalo to, to vám byl koncert, netušil jsem, jaká je paráda betonovat s pumpou. Jsem rád, že jsem se nenechal zvyklat a neustoupil jsem z betonáže pumpou.

A kolik že to nakonec bylo betonu? To je to nejvtipnější, já spočítal 12 m3, řidič se na to podíval a prohlásil že 12 bude asi moc, že se uvidí, on přivezl 4 m3, ty se nafrkali do výkopu, a podle toho tedy objednal druhý mix plný = 8m3, to se tam nafrkalo také a ejhle stále beton chyběl, tak ještě jeden mix se 3 m3. Dobře, ten poslední mix se nepoužil celý, asi tak dvě kolečka se vysypali mimo dům k cestě.

Bál jsem se, aby mi ovce nezničili beton a tak jsem se zeptal, za jak dlouho bude suchý, odpověď mě opět překvapila, prý "ve dvě už po tom budete moci chodit". No, tak to se mi líbí, zaplatil jsem za beton a pumpu. Šel jsem zase vše uklidit, lopaty, hrábě, auta a poté jsme si šli dát oběd. Manželka nám udělala výborné řízky. Po nějaké době, cca 1,5 hodiny od betonáže, jsem vzal roxory a šel je zapíchat do betonu. Ale teď jak, musím přeci počítat se ztraceným bedněním, tak jsem vzal jednu lať, vyznačil na ní 50 cm rozestupy a šlo se na to, položil jsem lať na beton a začal píchat roxory. Večer už byl beton opravdu pochozí. Další problém: nehromadil jsem PET lahve dost dopředu. Začal jsem je dávat na roxory, obvolal jsem známé a nakonec se mi podařilo pokrýt polovinu roxorů. Ještě, že nestihly odvézt kontejner s plasty, sebral jsem z něj asi 30 lahví, stále to bylo málo. Ale do konce týdne se podařilo zakrýt všechny roxory :-D

Reklama

Ztracené bednění

Beton hotov a teď ztracené bednění, výpočtem jsem se dostal k číslu 380 ks, rád bych si to nechal přivést, ale kam to složit, od koho si to vzít? Nakonec opět ten Brácha. Vzali jsme spolu dodávku (jeho služební), připojili veliký vozík "plaťák" a hurá do DEKu, jedna paleta do auta a dvě na vozík, dvě otočky a prvních 180 kostek je doma. Další den jsem začal skládat. Za pomoci táty jsme začali vyrovnávat výšku a skládat kostky. Následující dny jsem si udělal několik otoček s vozíkem a dvěma paletami, pomocí bagru jsem si rozvozil palety kolem základů tak, abychom nemuseli kostky tahat moc daleko. Stejně je to záhul na ruce, někde jsem narazil na radu použít svářečské rukavice, ještě že jsem to tak udělal, jinak by moje ruce nevydrželi.

První řada kostek srovnána, vyrovnána a přichycena betonem, další řady byli mnohem jednodušší, ale stejně to bylo hodně náročné. Tak a teď spočítat, kolik betonu do kostek, to už je mnohem jednodušší, kostka má stanovenou velikost a tím pádem stačí spočítat, kolik betonu bude v kostce a kolik kostek je potřeba naplnit betonem. Já se dopočítal k hodnotě 13,8 m3 betonu, ale objednal jsem jen 10 m3 betonu.

Tento postup má své opodstatnění, nebudu stavět bednění kolem desky, já ho již mám postavené. Já vyřežu flexou vnitřní stěnu ztraceného bednění, ne celou, ale jen horních cca 15 cm a budu rovnat desku k hraně bednění - to už mám srovnané po celém obvodě, rozdíl po celém obvodě je 2 cm což při daných rozměrech je přijatelné (tedy podle mě), stejně se bude následně na desku nanášet zakládací malta (nebo jiný materiál), ta se vyrovná a na ní se teprve pokládá zdivo.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
SedmiML
SedmiML (13 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama