Úprava terénu pod stavbou

Autor: SedmiML (13 příspěvků)
19. 11. 2020
0 komentářů
Úprava terénu pod stavbou
Příspěvek stavebníka
Terén, super brácha a hypotéka.

Úprava terénu pod stavbou

Terén pozemku je v tuto chvíli nevhodný pro stavbu přímo, terén je mírně svažitý. Pro pokračování je potřeba pozemek srovnat do nějaké "roviny". Naštěstí multikáru se mi podařilo dát přes zimu docela dohromady a tak se začal odebírat materiál a pomocí multikáry odvážet na "sběrné" místo na zahradě. To ale opět vyžadovalo drobnou práci mimo samotnou stavbu. Musel jsem postavit mostek přes potok, tak aby unesl multikáru a bagr. Za potokem je plácek, který je z dřívějších dob (prapraprapradědy) plný střepů skla, starých hrnců a jiného "bordelu", Dříve to bylo křoví, kam se "uklízel" bordel. Snažil jsem se toto místo již několikrát uklidit, ale po každém dešti se objevil nový materiál na úklid. Tak jsem využil této příležitosti a materiál, který jsem odbagroval (jíl a kámen), jsem použil na zavezení.

Tak a konečně hurá do toho, odbagrovat multikáru materiálu, chcípnout bagr, skočit do multikáry, nastartovat, odvézt, sklopit, přijet zpět k bagru, chcípnout, skočit do bagru nastartovat a odebrat další materiál, .... no a takhle stále dokola. Materiálu je k odbagrování více.

Mám super bráchu

Titulek je více než pravdivý, ač mám bratra mladšího, co zvládne je neskutečné. Jednou se zastavil na chvíli na návštěvu a když viděl, jak se s tím peru, požádal svého šéfa a půjčil si bagr (minulý rok šéf koupil do firmy úplně nový bagr), přijel a díky tomu, že bagr je úplně nový a má náhon 4x4, neměl žádný problém. Já s tím naším dědečkem jsem musel odebírat podkopem malé množství, aby to zvládl. Brácha vzal nový bagr a na první zabrání nabral celou lžíci materiálu, bohužel na tohle byla multikára nedostatečné kapacity a tak začal brácha jezdit za potok s bagrem. Díky tomu moji práci na týden zvládl za jedno dopoledne. Sice jsem potom druhý den opravoval mostek - nedělal jsem jej na nosnost přes 6t, ale jen na 3t.

Úřady

Člověk by řekl, že úřady má vyřízené, bohužel opak je pravdou. I přes aktuální COVID-19 opatření zavedené na jaře se podařilo vyřídit si hypotéku s jedním ale. Neměli jsme ještě přepsaný pozemek, k tomu chybělo rozdělení a scelení zahrady, na tom sice máma pracovala, ale úřady mají cca 30 dní na vyjádření, potom pošlou, že chtějí něco doplnit a zase těch skvělých 30 dní. Kvůli tomu nám máma napsala čestné prohlášení, že po dokončení úředních náležitostí daný pozemek bude převeden na mě (nás) a že za účelem stavebního řízení a hypotečního řízení souhlasí se stavbou na daném pozemku. V tuto chvíli přijela bankovní odhadkyně, které jsem předal veškeré podklady a vše, co náleželo ke stavbě. Na základě mnou dodaných podkladů a toho, co viděla, jsme dostali kladné vyjádření z banky k naší hypotéce, opět s jedním ale. Pro čerpání hypotéky musím vlastnit pozemek a doložit to.

Reklama

Vytyčení

Tak pozemek srovnán, cesta připravena. Zavolal jsem geodetovi a požádal jej o vytyčení stavby. Geodet přijel a začali jsme vytyčovat, během tohoto procesu geodet prohlásil, že by radši dům posunul o metr na západ a o metr na jih, což díky velice benevolentnímu stavebnímu povolení šlo provést. Nakonec se vytyčily rohy domu pomocí kolíků. Na základě daných rohů a rozměrů jsem si postavil lavičky, výšku jsem si díky samonivelačnímu laseru stanovil celkem snadno (další výhoda, nemáme ve stavením povolení a projektu určenou výšku). Poté jsem si provedl ještě jednu kontrolu pomocí uhlopříček (to bylo super, zavzpomínat na matematiku ze základky). Vše sedělo velice přesně - dobře, na první pokus tam byly chyby o 2-5 cm, to se mi podařilo díky uhlopříčkám srovnat. Výsledkem byla chyba cca 1-2 cm na 14-15 m, což dle mého názoru je velice dobré.

Následovalo zakreslení základových pásu podle provázků natažených na lavičkách. Nesnáším ovce, máme je na zahradě kvůli sekání trávy, bohužel nejprve sežerou listy a ovoce na stromech, kam dosáhnou (umějí se postavit na zadní), až potom sekají trávu. Bohužel provázky natažené mezi lavičkami nemají v přítomnosti ovcí příliš velikou životnost, než jsem se najedl, polovina provázků byla přetržená - ovce byli zvědavé, co se to tam děje. Ale stejně byl úspěch: měl jsem pomocí spreje vyznačeno, kde bude potřeba kopat základové pásy a jak široké.

Opět ten super brácha

Jak to už tak bývá, zmínil jsem se bráchovi, že bych chtěl o víkendu provést výkopy základových pásů, bratr si opět půjčil bagr a k tomu si domluvil nákladní auto (multikára je malá, náklaďák toho odveze více) a aby toho nebylo málo, domluvil ještě jednoho kamaráda, který dělá na stavbách a tak v sobotu ráno dorazili dva, jeden s bagrem a druhý s nákladním autem (bratr má řidičák snad na vše). Ráno v sobotu se začalo kopat, v poledne to přijel zkontrolovat stavební dozor a byl spokojen, odpoledne bylo vykopáno.

Po kontrole pomocí laviček a uhlopříček, jsme narazili na drobný problém: jedna šňára nám zatáčela, tak se musela trochu opravit. Naštěstí se to podařilo.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
SedmiML
SedmiML (13 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama