Rekonstrukce střechy - jak na to?

Autor: Ruukki CZ (2 příspěvky)
14. 8. 2011
0 komentářů
Rekonstrukce střechy - jak na to?
Příspěvek stavebníka
Vše by mělo samozřejmě začít pravidelnou revizí Vaší střechy, která odhalí větší či menší závady. Zima se rychle blíží a především v tomto období střechy trpí nejvíc. Pokud jste tedy na jaře střechu neprohlédli, na nic nečekejte a udělejte to nyní.

Následná rekonstrukce nemusí být až tak složitá, pokud využijete kompletní systém finské společnosti Ruukki, která nabízí širokou škálu střešních krytin a dalšího příslušenství. Ocelové krytiny mají nesporné výhody: nízká hmotnost, z které plyne úspora materiálu na krovech a tedy úspora financí, snadná montáž, dlouhá životnost a v dnešní době i jedinečný design.

  1. Odstranění staré taškové krytiny - Nikdy nebyla rekonstrukce střešní krytiny jednodušší. Proto se do ní můžete pustit sami, nebo využít pečlivě proškolenou realizační firmu.
  2. Odstranění starého laťování - Zatížení střešní konstrukce je při použití lehkých ocelových krytin až 10 x nižší než u betonových tašek, což má značný vliv na úsporu materiálu a finance stavebníka.  
  3. Položení difuzní fólie - Ta poskytuje stavbě účinnou ochranu po dobu montáže, ale i po montáži je její funkce důležitá. Zabezpečuje hlavní ochranu proti vodě - kondenzátu, který se může za určitých podmínek ve střešním plášti (na spodní straně krytiny) tvořit.  
  4. Upevnění kontralatí na krokvích - Výška kontralatí určuje velikost odvětrávané mezery pod střešní krytinou - pro běžné střechy rodinných domů o sklonu střechy cca 45º a délce krytiny od okapu k hřebenu cca 5 m, je dostačující profil 40 x 60 mm.  
  5. Nové laťování - Namontujte nové laťování se správnými rozestupy pro novou krytinu. Za základní a standardní se nyní považuje profil 40 x 60 mm. A to zejména s ohledem na klimatické vlivy, vyšší nároky na sněhové zatížení a dodatečné montáže solárních panelů a kolektorů či střešních doplňků.  
  6. Upevnění nové krytiny na laťování - První šablonu položíme na střešní latě a na okapové hraně vytvoříme přesah do žlabu přes první lať dle potřeby (cca 7-10 cm). Spodní hranu šablony srovnáme rovnoběžně s okapovou hranou střechy a pomocí 2 ks kotvících šroubů 4,8 x 35 mm připevníme šablonu k latím. Poté podsuneme druhou šablonu a slícované šablony navzájem spojíme v celé délce. Takto postupujeme v celé montáži, přičemž dbáme na kontrolu měření roviny okapové hrany a přesahu střechy do žlabů.  
  7. Upevnění veškerého příslušenství - Jedná se zejména o oplechování, těsnění a tmely, okapový systém, střešní bezpečnostní prvky, svody atd.

Podrobnosti o montáži a jednotlivé montážní návody naleznete na www.ruukkistrechy.cz, nebo se můžete obracet na bezplatnou technickou podporu 800 350 999.

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Ruukki CZ (2 příspěvky)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama