Ničeho se nebojte, vzkazuje svépomocník z Nového Strašecí

Autor: Jana Švec (14 příspěvků)
30. 11. 2020
0 komentářů
Redakční článek
Pro stavbu svépomocí se každý rozhoduje z jiného důvodu. Kousek od Rakovníka se nachází Nové Strašecí, kde vlastními silami staví Roman Pertl. Ten nám řekne, jaké důvody a zkušenosti se stavbou byly právě jeho.

Představte nám váš dům

Pro stavbu jsme se rozhodli z důvodu většího soukromí a také jsme chtěli velkou zahradu. Rozpočet jsme popravdě neřešili.

Jedná se o bungalov ve tvaru L, s částečně krytou terasou, dvěma zděnými štíty a částečně lávovou střechou.

Majitele pozemku jsme oslovili na přímo a domluvili jsme se s ním na přímém prodeji. Ten proběhl bez problémů.

Reklama
Ničeho se nebojte, vzkazuje svépomocník z Nového Strašecí

Jak probíhalo „papírování“?

S projektem nám pomohl kamarád projektant, kterého jsme oslovili. Celkově projekt trval asi necelé tři měsíce. Stavební povolení jsme si vyřizovali sami a zabralo nám taky asi tři měsíce, a to s malou přestávkou ohledně sousedských sporů.

Časový plán jsme úplně daný neměli. Ale mou osobní představu držíme. Zatím dům stavíme rok a 4 měsíce. Kolik jsme stavbou svépomocí ušetřili, spočítáno nemáme, ale když porovnám nabídky při poptávání, tak vidím, že se ušetřit rozhodně dá.

Reklama

Jaký jste volil materiál?

Dům je vyzděný z neplněných cihel Heluz Family 50. Střecha je vazníková s foukanou izolací, strop je sádrokarton, střešní krytina Tondach Figaro pálená. Podlahy jsou s podlahovým vytápěním a zalité anhydritem.

Dům je stavěn z cihel 50 cm bez zateplení, takže by měl být velmi úsporný. Nejedná se tedy o pasiv, ale o velmi úsporný dům.

Ničeho se nebojte, vzkazuje svépomocník z Nového Strašecí
Reklama

Udělal byste dnes něco jinak?

Materiál bych jiný nevolil, ale něco bych jinak udělal. A sice umístění domu na pozemku, takže možná nějakou studii před samotným projektem, abychom věděli, jak ten domek opravdu vypadá v reálu a jak může být postavený vůči světovým stranám.

Kde jste bral informace a inspiraci?

Co se týká zkušeností, měl jsem nějaké minimální, které jsem získal při výpomoci kamarádům a známým. Nicméně tohle byla moje první velká zkušenost.

Informace a inspiraci jsem čerpal na webu svepomoci.cz, kde jich je velká škála. Jak technologických, tak i z řad osobních zkušeností. Mně osobně přišly nejužitečnější ty informace, které se týkaly samotné technologie a pracovních postupů, kde si člověk dokáže najít to, co potřebuje a není zrovna jiného doptání. Tady jsou zkušenosti ostatních stavebníků opravdu k nezaplacení.

Svépomocí byl náš dům stavěn minimálně ze 60-70 %.

Ničeho se nebojte, vzkazuje svépomocník z Nového Strašecí

Co je podle vás při stavbě nejdůležitější, co nejtěžší a co vás nejvíc bavilo?

Nejdůležitější z mého pohledu je pohlídat si ty pracovní postupy a technologie, se kterými pracujete. A taky částečně dopředu přemýšlet, jak navazuje postupnost prací tak, aby se na nic nezapomnělo. Nepospíchat a každou část projektu si pečlivě prostudovat, abychom věděli, co navazuje.

Nejtěžší pro mě bylo samotný zdění, a to fyzicky. Ta cihla totiž neváží úplně málo. Zároveň to ale bylo i to, co mě nejvíc bavilo, protože bylo vidět, jak ten domek každým dnem rostl. Člověk by s tím kolikrát nejradši sekl. Ale když pak vidíte, jak to roste, tak vás to samozřejmě žene dopředu.

Když se teď na svůj dům podívám, běží mi hlavou velký kus odvedený práce a samozřejmě radost.

Co byste vzkázal čtenářům?

Lidem, kteří začínají svépomocí, bych vzkázal, aby se ničeho nebáli, protože pokud je vůle, tak jde úplně všechno. A co vás nezabije, to vás posílí.

Ničeho se nebojte, vzkazuje svépomocník z Nového Strašecí
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jana Švec (14 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama