Než začne stavba, musíme zbourat starý dům!

Autor: Tereza a Adam (2 příspěvky)
Kategorie: Rekonstrukce domu
3. 10. 2020
2 komentáře
Než začne stavba, musíme zbourat starý dům!
Příspěvek stavebníka
Demolice starého domu svépomocí.

Zbourat nebo rekonstruovat?

Hlavní otázka poté, co manžel zdědil pozemek s domem po svém dědovi byla, zda starý dům celý zrekonstruovat nebo ho zbourat a postavit náš vysněný dům. Vzhledem ke stavu a nepraktičnosti domu, který byl postavený v 60.letech, jsme se rozhodli dům zdemolovat a postavit nový. Mnoho lidí v okolí s námi nesouhlasilo, jelikož dům z exteriéru vypadal zachovale, ale s naší představou o našem domově se moc neshodoval. Dům byl dispozičně o velikosti 4+1, ze zádveří se šlo po několika schodech do kuchyně, ze které se procházelo přes obývací pokoj do ložnice. Ve spodním patře byla ještě koupelna, záchod a spíž. Do patra se šlo po strmých točitých schodech. V 2.NP se nacházeli dva pokoje a půda. Dům byl také částečně podsklepen, kde se nacházel kotel, ovšem po našem prozkoumání jsme zjistili, že ve sklepě se nachází cca 15cm vody, čili by se musel celý dům odizolovat.

Na úřad kvůli demolici

Když jsme se rozhodli pro demolici domu, nastalo typické kolečko běhání po úřadech. Po konzultaci na stavebním úřadě jsme se dozvěděli, jak máme postupovat. Nejdříve jsme kontaktovali našeho projektanta, jelikož k domu nebyli žádné dokumenty ani výkresy. Ten nám dům zběžně narýsovat a sepsal demoliční zprávu. Také jsme museli vyrazit na obor životního prostředí, aby nám schválili, jak budeme likvidovat stavební suť.

Než začne stavba, musíme zbourat starý dům!
Reklama

Bourat svépomocí nebo s firmou?

Po získání povolení zdemolovat dům před námi stálo další rozhodnutí, zda zvládneme demolici svépomocí nebo zda si na to sjednáme firmu. Nakonec jsme se do ní pustili svépomocí. S obcí jsme se domluvili, že si rozdrcenou suť vezmou na opravu lesních cest po těžbě. Před demolicí jsme museli dům odpojit od el. energie, kterou nám firma přepojila do kapličky, kterou jsme umístili na hranu pozemku. Nejdříve se celý dům vyklidil, následovalo sundání tašek ze střechy a pomocí těžké techniky i sundání krovu. V dalším kroku jsme na pozemek pozvali bagr, který celý dům zbořil. Poté se už suť nakládala na tatry a odvážela do lesa, kde se poté rozhrnula, aby byla cesta opět sjízdná.

Galerie

Demolice

Úprava pozemku po bourání

Jelikož nový dům bude stát na stejném místě, kde stál starý, nebylo potřeba zasypávat staré základy domu a vyčkávalo se na projekt nového domu.

Reklama

Příště opět svépomocí?

I když byla demolice svépomocí velmi časově náročná, po finanční stránce jsme byli mile překvapeni, za jak nízký kapitál se dá demolice zvládnout. Příště by jsme se určitě nebáli opět bourat svépomocí. Naše náklady se minimalizovali hlavně díky obci, která si suť vzala a nemuseli jsme platit nesmyslné částky za ukládání odpadu.

Náklady

Název položkyCena
Tatra
13 000 Kč
Nářadí na demolici
9 000 Kč
Bagr
20 700 Kč
Kontejner na odpad
4 050 Kč
Kaplička na elektřinu
9 000 Kč
Celkem55 750 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Tereza a Adam (2 příspěvky)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací