Izolace soklu - část 29.

Autor: Kondrej (35 příspěvků)
14. 6. 2021
0 komentářů
Izolace soklu - část 29.
Příspěvek stavebníka

Píše se léto 2020 a já se pouštím do izolace soklu, abych připravil pro fasádníky. Je to "trochu" se zpozděním, co se týče přidání článku, protože prostě "nebyl čas" :D

Navařování hydroizolace

Nejdřív jsem zavzpomínal na základovou desku a donavařil někde vyčnívající hydroizolační pás dolů na sokl, to bylo těch 10 cm co přečnívalo z desky. Někde, kde nedržel, jsem podlepil pěnou a přimáčkl. Pak jsem penetroval asfaltovou penetrací pod i nad základovou spárou.

Jiný den jsem pak připravil 80-100cm pruhy hydroizolace a na zemi začal lepit - dělat zpětný spoj. Viděl jsem spousta staveb vedle, jak tenhle zpětný spoj nedělají, někde ani neměli pás vytažený z desky o ohlý dolů, jenom dali polystyrenovou desku na sokl a tim to pro ně končilo. Nepřijde mi to jako úplně ideální.

Nicméně já měl v kýbli s vodou vedle připravené něco jako požární rukavice a po navaření pásu na zemi jsem je rychle natáhl a horký pás přimlaskl na sokl a v rukavici poklepal. Pak to samé dokola. Docela to odsejpalo. Přesahy přes sebe cca 10 cm. Nad základovou spáru 20cm a pod ní taky 20cm, čili 40cm široké pásy. Chce dělat to ale za tepla, jeden den bylo pod mrakem a nějakých 12 stupňů a pás nechtěl moc držet, tak jsem se na to vykašlal a počkal na teplo a slunce.

Kolem vstupních dveří jsem již měl navařený pás před stavbou betonových schodů, takže tam jsem jen navázal. U jednoho francouzského okna jsem poctivě vyřezával a lepil pás na napenetrovaný purenit.

Zateplování polystyrenem

Na zateplení soklu jsem nejdříve koukal trochu nesměle, ale když jsem viděl že fasádníci mi to udělají za 15 tisíc, říkal jsem si že si to udělám sám a nejen kvůli penězům, ale i trochu se zase posunout. No, nic na tom není :)) samozřejmě chce to nějdříve udělat a zkusit si to.

Polystyren jsem použil extrudovaný 4cm tloušťku s tou tatrankou na povrchu, aby se lepidlo pak lépe chytlo. Namíchal jsem si weber lepidlo a připravil nízkoexpanzní pěnu. Dával jsem kombinaci. XPS desku jsem si položil, nakydal bochánky lepidla, radši víc než míň a nastříkal pěnou. Vzal a plácnul na sokl, dorovnal podle hořejší přečnívající cihly a pohybem doleva doprava přitlačoval, dokud pěkně neseděla. Pak jednou rukou podržel a druhou vypodložil, aby deska neklouzala dolů. No a takhle jsem jel pořád dál.

Dole na dvou místech, kde bude hlína, jsem se pak zbavoval menších polystyrenových kousků, jinak používal desky co nejvíc v kuse.

Rovnost někde byla a někde deska mírně (cca 2-3mm) nenavazovala na další desku, ale to jsem neřešil. Fasádníci mi říkali, že tohle si dotáhnou lepidlem.

Na podélných stranách domu mi polystyren vycházel po nalepení zároveň s přečuhující cihlou, takže tam se fasáda dojede bez "zubu" a vepředu a vzadu bude se 0,5cm zubem.

Reklama

Náklady

Název položkyCena
Pěny, weber 700, ostatní
2 000 Kč
XPS 4cm
6 000 Kč
Penetrace, hydroizolace zbytky
3 000 Kč
Celkem11 000 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Kondrej
Kondrej (35 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací