Instalace mříží do oken a dveří

Autor: ADLO (1 příspěvek)
31. 8. 2020
0 komentářů
Instalace mříží do oken a dveří
Komerční
V dnešní době sofistikovaných zabezpečovacích systémů a vymožených variant zabezpečení domu se mříže zdají být zbytečné. Přesto ale svému účelu slouží stejně dobře jako vždy. Můžete si provést instalaci bezpečnostních mříží sami? Nebo raději povolat firmu?

Co je dobré a osvědčené, to nestárne. Občas je dobré se spolehnout na něco, co funguje řádově už stovky let. Dokud nevznikne alternativa k bezpečnostním mřížím, která by sloužila lépe, jsou svým způsobem nenahraditelné. Hned vysvětlím proč.

Proč bezpečnostní mříže?

Mnoho zlodějů dle jejich vlastních slov neodradí kamera, protože si akorát nasadí kuklu a pustí se do práce. Ale mříže ano - představují viditelnou fyzickou překážku, na jejíž zdolání je potřeba vynaložit čas a energii. Současně při jejich překonání vzniká značný hluk. Hlavní výhoda mříží je tedy ta, že zloděje odrazují už jen od pohledu (první ochranná bariéra domu), a zároveň představují zásadní fyzický problém. Ve výsledku mohou mít tedy větší účinnost než investice do elektronických zabezpečovacích systémů, tvrzených skel do oken, apod. - protože nic z toho není na první pohled viditelná fyzická zábrana. Mříže na rodinných domech samozřejmě nepůsobí příliš dobře, takže se většinou používají u průmyslových objektů, výloh obchodů, sklepů, atd. Ale i domů se dají pořídit mříže navržené záměrně tak, aby byly vzhledné. Lze si také pořídit rolovací mříž, která se stáhne jen při odjezdu na dovolenou a zbytek času zůstane vytažená. U domu se staženými roletami ale vzniká podezření, že je prázdný. Typicky slabým bodem domu, kde dávají mříže či roleta smysl, jsou prosklené dveře mezi zahradou a domem. Bezpečnostní mříže se užívají především:

  • do oken a vstupů do sklepů a skladů,
  • do průmyslových objektů,
  • do výkladních skříní obchodů a obchodních pasáží,
  • jako zabezpečovací prvky chaty,
  • do balkónů a lodžií.
Instalace mříží do oken a dveří

Stupeň ochrany

Bezpečnostní kované mříže splňují bezpečnostní třídu RC2 až RC4 podle normy ČSN P ENV 1627 a následujících a podle zákona č. 148/1998 Sb. Každá bezpečnostní třída stanovuje, jakým typům útoků musí bezpečnostní prvky odolat. Například, zda nezkušenému zloději stačí k překonání použít jednoduchý jednoruční nástroj jako je kladivo, či se musí jednat o “profesionála” s dvouruční elektrickou bruskou. Platí, že čím obtížnější a déle trvající překonávání překážky, tím vyšší bezpečnostní třída konkrétního výrobku. Kupříkladu RC1 neodolá ani vyražení ramenem, zatímco na RC4 jsou potřeba zkušenosti a kombinace nářadí, jako je dláto, sekera, aku vrtačka a další. Testování jednotlivých produktů je prováděno v nezávislých akreditovaných laboratořích. Mříže jsou z oceli a tloušťka jednotlivých profilů je okolo 1 cm. Zloději potřebují ruční nebo elektrickou pilu na kov, což v prvním případě zabere hodně času a v druhém působí hluk. Obojí je pro zloděje značně problematické. Existuje i varianta mříží se zabudovaným alarmem, který vás okamžitě pomocí vibrace upozorní na nevítaného návštěvníka. Mříže jde přitom instalovat zevnitř i zvenku objektu. Výrobci si naštěstí uvědomují dopad mříží na estetickou stránku objektu, nabízí proto i mříže, které jsou nejen funkční, ale často i okrasné (včetně předsazení, které umožňuje na parapet umístit truhlíky a květináče).

Pevné/otvíravé mříže

Nejklasičtější typ kovaných mříží, které najdete před okny a ve dveřích. Ocelová konstrukce navrtaná do železobetonu ve zdech domu. Zhotovují se v otvíravé i neotvíravé variantě. Splňují bezpečnostní třídu až RC 4, zámky i vložky jsou bezpečnostní s překrytím proti ulomení. Hodí se zejména do francouzských oken a balkonových dveří.

Prohlédněte si mříže do oken i dveří od společnosti ADLO. Najdete zde odkaz na fotografie realizací i odkaz na ceník. Uděláte si tak obrázek o tom, jak mohou profesionální mříže vypadat i kolik budou stát.

Nůžkové mříže

Nůžková mříž má několik uzamykatelných bodů, které jednoduše odemknete a mříž shrnete do strany. I zde jsou zámky i vložky bezpečnostní, zámky jsou třmenové a několikabodové. Moderní nůžkové mříže jsou technicky vyspělejší a při otevření se zasunou do lišty tak, že o ní vůbec nevíte. Vyrábí se v různých technických provedeních: jednostranné, dvoudílné, sklopné a dělené. Splňují bezpečnostní třídu RC 2 nebo RC3 a vyžadují údržbu.

Rolovací mříže

S rolovacími mřížemi se setkáte nejčastěji ve vjezdech do společných garáží domů, ale instalují se i jako zabezpečení vchodů budov, výloh nebo oken. I ony jsou opatřeny bezpečnostními prvky popsanými výše. Ovládány jsou elektricky - vyjedou směrem nahoru, kde se navinou do tvaru válce. U tohoto typu je však třeba počítat s nutnou údržbou.

Instalace mříží do oken a dveří

Vlastní instalace bezpečnostních mříží

Základní pevné mříže si může průměrně zručný jedinec vyrobit a nainstalovat teoreticky sám. Jsou k tomu potřeba ocelové tyče, šrouby, antikorozní nátěr a barvu na kov. Z nástrojů pak řezná bruska na kov, vrtačka s vrtáky do kovu a do betonu a svářečka. Ocelové tyče se prodávají s průměrem např. 10 nebo 15 mm, přičemž samozřejmě čím širší, tím lepší. Důvodem je možnost následného umístění kotvícího šroubu. Délka by pak měla odpovídat výšce či šířce okna (např. 10 tyčí na šířku a 6 na výšku). Protože je nepravděpodobné, že je pořídíme ve přesných rozměrech, budeme délku muset upravit řeznou bruskou sami. Následně je k sobě přivaříme tak, aby vytvořily mříž se čtvercovým obvodem, který bude lemovat průzor okna. Po jeho obvodu vyvrtáme díry na umístění šroubů, kterými mříž uchytíme do předvrtaných otvorů. Než ji přimontujeme, kompletně ji natřejeme antikorozním nátěrem a námi zvolenou barvou na kov. Jediný stavební zásah do domu je kvůli ukotvení, které by mělo být co nejkvalitnější - šrouby s bezpečnostní hlavou, ocelové nebo chemické kotvy. S ochrannými pracovními brýlemi a protipořezovými rukavicemi by se ani nezkušenému jedinci nemělo nic stát.

Při výrobě a montáži mříží byste měli myslet také na svoje bezpečí. Základem jsou ochranné pracovní brýle a protipořezové rukavice. Podívejte se ale i na další ochranné pracovní pomůcky. Pokud např. trpíte astmatem, tak při vrtání většího množství otvorů oceníte možnost chránit si dýchací cesty před prachem.

Instalace profesionální firmou

Otázkou je, na kolik esteticky bude výsledný produkt vypadat, a jestli bude skutečně sloužit svému účelu. Profesionálové totiž vytváří několika stupňovou ochranu díky pozinkování, fosfátování, vypálení v peci a dalšími úpravami. Výslednou mříž pak vsadí do železobetonu. Navíc nůžkové a rolovací mříže si stejně kvůli velké náročnosti těžko vyrobíte. Rozumnějším řešením bude v takovém případě přenechat výrobu a montáž profesionálům. Výsledek bude alespoň spolehlivý a se zárukou. Pokud se mříže na svém domě nebo jiném objektu nedovedete představit, dají se částečně nahradit kovovými roletami. Jejich účinnost je menší, ale je to slušný kompromis mezi estetikou a zabezpečením.

Pokud vám přesto připadají mříže i rolety příliš nevzhledné, zaměřte se alespoň na bezpečnostní kování u dveří a oken. Kování je dnes v podstatě nejběžnější ochranou proti zlodějům a díky své ceně i tou nejdostupnější.
Instalace mříží do oken a dveří
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Další články autora:
Autor zatím napsal pouze tento článek.
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama