Tepelné čerpadlo NEBO elektrický kotel?

Autor: JirRadHei (14 příspěvků)
25. 3. 2019
5 komentářů
Dotaz

Zdravím,

téma je to asi ohrané, ale řešíme dilema, pro jaký zdroj vytápění se rozhodnout. Od začátku jsme byli rozhodnutí pro tepelné čerpadlo vzduch-voda. Věděli jsme, že investice je vyšší, ale zohledňovali jsme především komfort. Jelikož jsme měli pozvaných pár lidí (topenářů) z důvodu cenových nabídek na TČ, pár z  nich vyjádřilo názor, že by v našem případě zvolili raději elektrický kotel. Vycházeli prý ze zkušeností lidí, kteří vytápějí elektrickým kotlem a jsou s ním spokojeni a roční náklady jsou jen o pár tisíc vyšší než zálohy na elektřinu s TČ. Těmto lidem by se návratnost za TČ v pořizovací ceně cca 200000 Kč vyplatilo za 13 let. Je mi jasné, že v tomto případě se musí zohledňovat daleko více faktorů, ale brali jsme to jako +/-. Kdyby nám to navrhl jeden člověk, tak bychom nad tím mávli rukou, ale z cca 8 lidí nám to samovolně navrhli 3, což už je důvod popřemýšlet nad tím:)

Jde nám o to, že bychom potřebovali radu těch, co se rozhodli pro vytápění elektrickým kotlem. Jak jsou s tímto spokojení a jaké mají cca náklady na vytápění.

Máme bungalov, zast. plocha 140 m2, podlahové topení (voda), krbová vložka bez výměníku, cihly KM Beta 30 cm, fasáda polystyren 15 cm, výpočet TZ 5,4. Do budoucna - v případě topení elektrokotlem - bychom si zřídili fotovoltaiku na dotace (3,2 kWp s akumulací přebytků do vody).

Díky za zkušenosti.

Jiřka a Radek

Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama