Šalování základů

Autor: Jarek a Martina (39 příspěvků)
27. 2. 2009
0 komentářů
Šalování základů
Příspěvek stavebníka
Venku krásně hřeje sluníčko, základy jsou vykopané a tak můžu přejít na šalování základů.

Jelikož větší část základů už byla zabetonována z předchozího domu zbývala mi jen jedna celá strana a asi 6m vykopat ručně kolmo k této straně. Těch 6 m bylo naprosto úmorných, protože celá trasa byla samý kámen. Vykopal jsem jich neskutečné množství (aspoň budu mít kameny do zídky). Tyto kameny jsou pod celou základovou deskou. Nejdříve jsem si zabetonoval podkladní vrstvu pro základový pás asi 10 cm vysokou a 50 cm širokou.

Po zatvrdvutí této vrstvy jsem kolem ní postavil bednění z desek vysoké 1m. Byly jsme na to tři a tak to šlo docela dobře. Druhý betonový pás jsem bednit nemusel, protože z jedené strany šel kolem starého základu a z druhé byla zemina s kameny. Do tohoto základového pásu jsem rovnou položil drenážní a vodovodní hadice a obsypal je štěrkem. Pak jsem do tohodle pásu vložil z jedné strany nopovou fólii a mohlo se zalévat betonem. Při zalévání betonem jsem do pásů dával zbytky tvrdého betonu z výkopu a kameny, které jsem vykopal na stavbě.

Šalování základů
Reklama

 

Nejdříve jsme začaly betonovat oba pásy najednou, ale potom jsme se rozhodli kratší pás dobetonovat a druhý dodělat zítra. Druhý den se dokončilo betonování celé strany základového pásu a čekalo se až beton vytrvdne.

Šalování základů
Reklama

 

Po dodělání základových pásů jsme ještě v červnu museli obkopat starou stávající dešťovou kanalizaci do které budeme napojovat jak drenážní hadice tak dešťovku z garáže za domem. Dešťová kanalizace končila ve svahu v místním potůčku. Tento svah byl, ale už zbortěný a roura ucpaná. Proto ji bylo třeba vykopat a položit znova tak aby bezproblémově proudila voda. Nakonec jsme tam dali klasickou kanalizační rouru o průměru 150 mm, kterou jsme při vyústění obložily kameny.

Šalování základů
Reklama

Archivní článek: červen 2008

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jarek a Martina
Jarek a Martina (39 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací