Stavba bungalovu - výběr typu vytápění

Autor: meiilax (6 příspěvků)
8. 1. 2016
9 komentářů
Dotaz

Ahojte stavebníci,

jsme v projektové části bungalowu a řešíme klasickou a milionkrát omílanou otázku – jaký způsob vytápění ? I přes to, že se o tom často a všude píše, nemáme v tom úplně jasno. Projektant nám doporučuje přímotopné elektrické podlahové vytápění celého domu, údajná tepelná ztráta domu bude 5-6kW. Jal jsem se tedy zjišťovat a studovat jak to s přímotopem je, protože jsem nějak automaticky předpokládal, že budeme mít teplovodní podlahový otopný systém a palivem bude plyn, o elektrice nemám moc jasno, jen všichni říkají jak je to drahé, nejdražší a tak podobně. Bohužel nikdo ze známých přímotop nemá, všichni jedou na plyn, takže nemám nikoho, kdo by mi předal praktickou zkušenost opřenou o skutečné faktury. Na srovnávači

http://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a-vypocty/138-porovnani-nakladu-na-vytapeni-tzb-info

vychází přímotop celkové nejlevněji v případě, kdy do plateb započítáme i investice do topení a údržbu, které jsou v případě přímotopu zlomkové v porovnání s plynem (není kotel, přípojka na plyn, komín, dražší teplovodní otopná soustava), u přímotopu je také snadnější a přesnější regulace, na nízký přímotopný tarif jedou i všechny ostatní spotřebiče domu, takže se taky něco ušetří. To jsou obecně deklarovaná pozitiva (asi hlavně výrobců elektrických podlahových roštů a elektrárenské lobby:-D Na druhou stranu u elektriky nemáte už možnost změnit surovinu pro vytápění a jste tak fakticky rukojmím elektrárenských společností a nevím co bude za 10 nebo 20 let - to je myslím pro spotřebitele velké negativum.

Problémem pro mě je to, že když se ptám známých na faktury za topení a ohřev vody plynem – a všichni mají zateplené novostavby - tak to prostě s těmito výpočty na tzb-info.cz nesedí a to i u na teplo poměrně extrémně spořivých lidí a platí podstatně víc, než pro topení a teplou vodu vyleze v tabulce tzb-info. Nemám pak vůbec jistotu, že čísla, která se týkají podlahové přímotopu, jsou objektivní. Nemáte nějaké zkušenosti s přímotopem nebo jste se také rozhodovali a realizovali, měli jste nějaké věcné argumenty proč zvolit to anebo to nebo máte už praktické zkušenosti ?

Díky moc za každou radu.

Milan

Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama