Brr zima aneb vnitřní rozvody odpadů a vody

Autor: Vláďa a Lucka (34 příspěvků)
8. 3. 2011
0 komentářů
Brr zima aneb vnitřní rozvody odpadů a vody
Příspěvek stavebníka
Po tom, co nám konečně začátkem prosince 2010 namontovali okna, jsme konečně mohli začít dělat uvnitř. Nejprve jsme se švagrem vztyčili  komín, trvalo nám to cca patnáct minut, poté pomocí nerezového kouřovodu napojili provizorní krbová kamna a mohli jsme si konečně zatopit a v těch mrazech se trochu ohřát.

Takže popořadě. Komín je z nerezu, 2x1mm nerez plášť a mezitím 40mm izolace, poskládaný z patra až nad střechu. V patře je komín uložen do příruby (přišroubované k podlaze) a jednotlivé metrové díly jsou do sebe zasunuty a přepásány stahovací páskou. Komín jsem objednal od firmy Třinecké MBtherm, a na dodávku jsem čekal neskutečně dlouho (3x jsem urgoval ), komíny berou z Polska a nějak jim vázla dodávka. Nakonec na po několika urgencích a několika dodávkách jsem měl doma celý komín včetně nerez kouřovodu a dalšího příslušenství. Celá tahle sranda stála cca 32tis. (6m)

Postavit komín byla celkem hračka, až na to, že nám poslední díl vyšel přesně na hranu nerez prostupu střechou, takže by další díl nešel přepásat a stáhnout.  Jelikož na střeše bylo asi 30cm mokrého sněhu, nasadil jsem konické zakončení a stříšku a ten poslední díl tam dám později. Stejně komín ještě budu muset sundávat, až budu dělat omítky. Když už mrazy kolem -10 trochu polevily, a barák se dal vytopit na krásných 7st :), rozhodli jsme se, že je čas nalepit hydroizolaci, protože jsem pomalu začal shánět někoho, kdo mi udělá vodu a odpady. Beton jsme nejprve očistili od bordelu, který po nás zbyl při zdění hrubé stavby (čistěte po sobě... jinak si pěkně zacvičíte s majzlíkem :), poté natřeli penetrací a postupně na místech, kde povede voda a odpady, položili lepenku s hliníkovým pásem (snad to proti radonu bude stačit, se skelným vláknem jsem narychlo nesehnal.)

Na realizaci vody, odpadu, podlahového topení a solárních panelů na ohřev TUV jsem nakonec vybral místního živnostníka, který má bohaté zkušenosti s projektováním topení a nabídl relativně lepší cenu oproti konkurenci .

V místech, kde budou závěsná WC, jsem vysekal do porobetonu díry, takže jedno WC bude komplet zapuštěné, a druhé jen částečně (sekat cca 10cm do věnce se mi opravdu nechtělo). Jakmile byla hotová pokládka lepenky a vysekány otvory na WC a rozvaděče podlahového topení, mohli nastoupit chlapi a začít makat na rozvodech odpadů a vody. Samozřejmě jsme si nejprve vše prošli a ujasnili, kde co bude. Nakonec nám z toho vyšlo, že původní technická místnost již nebude technická, ale regulérní druhá koupelna, a vše technického se přesune pod schody (tzn. elektrokotel, rozvaděč podlahovky, bojler, tlaková nádoba na vodu, vodní filtr... a bůh ví co ještě....).. snad se to tam vejde... musí! :) Během pěti pracovních dnů zvládli udělat komplet rozvody odpadů, vody, hlavních rozvodů topení v mědi (kotel-směšovač-druhý směšovač v patře-2 žebříky)  a přípravu pro připojení solárů. Nutno podotknout, že hned první den mi přefikli dva ze čtyř drátů v prvním věnci a odsekali minimálně půlku betonu, aby tam mohly dát 100mm odpadní trubku... docela mě to nasralo, protože jsem pro tu trubku udělal díru v panelu, že tam hold bude koleno, abych nemusel do tak úzkého věnce sekat (kdybych to věděl, tak si už při lití věnce udělám prostup na odpad). No stalo se, přivolaný projektant konstatoval, že barák nespadne a že je to ok, tak mi to musí jako uklidnění stačit... nakonec tam stejně asi nějaký železa navařím a zaleju to všechno betonem, aspoň pro můj klid. Pro informaci, podlahové topení bude teplovodní trubky ALPEX, zdroj tepla elektrokotel  Protherm Ray 12kw s ekvitermní regulací. Soláry budou od firmy Boderus, včetně 300l zásobníku, která bude opatřena 2kw patronou. Jen doufám, že nás ta elektřina nesežere. Proto mě neustále zžírá otázka... zateplovat, či nikoliv....

Reklama

Příště bude zas pár řádek o elektrorozvodech.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Vláďa a Lucka
Vláďa a Lucka (34 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama