Zdroj vytápění a ohřev TUV v pasivním domě

Autor: Vojcek89 (1 příspěvek)
Kategorie: Hrubá stavba
30. 9. 2017
3 komentáře
Dotaz

Zdravím všechny stavebníky,

obracím se na Vás s prosbou o radu. Plánujeme výstavbu RD v pasivním standardu a řešíme otázku, kterou jistě na začátku řešil každý z Vás. A to sice výběr vhodného zdroje pro vytápění a ohřev TUV.

Pročetl jsem nesčetně článků a zjistil jsem, že po jejich přečtení v tom mám ještě větší guláš než na začátku. Spoustu článků píšou přímo výrobci / prodejci zařízení, takže mi nepříjdou úplně objektivní. Někde se píše, že pasivní dům potřebuje tak málo tepla, že postačí jen rekuperace a občas přitopit elektřinou. Jinde se píše, že je potřeba mít i jiný zdroj tepla atd.

Nějakou představu jsem si přesto udělal a potřeboval bych v tom buďto utvrdit nebo zjistit, že je to nesmysl a najít jiné optimální řešení.

Nejdříve Vám sdělím parametry nového domu:

- Dispozice a orientace na pozemku: http://leteckaposta.cz/515838041 umístění a velikost oken je jen orientační. Finální bude až po vyhodnocení v PHPP.

- Typ budovy: bungalov v pasivním standardu, tzn. roční potřeba tepla > 15 kWh/m2.

- Zastavěná plocha: do 150m2.

- Obytná plocha: 115,5 m2 z toho bude cca 100m2 vytápěných.

- Typ vytápění: podlahové.

- Typ zdiva: pálená cihla Heluz.

- Rekuperační jednotka: ano.

Aktuální průměrnou spotřebu vody máme 5,5 m3 / měsíc. Očekávám, že budoucí spotřeba bude podobná.

Moje představa o vytápění a ohřevu TUV:

Samozřejmě bych byl rád, kdyby v domě byla po celý rok konstatní teplota. Aby se v létě nepřehříval a v zimě v něm nebyla zima.

Primárně bych chtěl použít solární kolektory (trubicové, vakuové) a v případě potřeby dotápět tepelným čerpadlem (typ a značku neznám, nejdříve potřebuji zjistit jestli vůbec jít touto cestou). Mé dotazy jsou:

1) Má tato kombinace smysl? Jde mi hlavně o to, aby v zimě, kdy je méně světla a nízké teploty nebylo i přesto v domě zima když už se tolik investuje do technologií.

2) Není to zbytečně předymenzované? Nebylo by třeba lepší použít jen solární kolektory pro ohřev TUV a vytápění řešit jinak. Třeba elektrickou rohoží, u které jsou pořizovací náklady podstatně nižší než u TČ.

3) Dá se opravdu docílit pasivního standardu jen pomocí jednovrstvého zdiva? http://www.heluz.cz/cs/vyrobek/heluz-family-50-2in1-brousena-1

Někteří zedníci mi potvrdili, že to opravdu jde. Jinde jsem naopak četl, že je potřeba zateplit vždy.

Určitě budu rád za každou radu.

Díky Vojta