Příčky v přízemí a podkroví

Autor: Pavel Tesárek (50 příspěvků)
24. 12. 2010
2 komentáře
Příčky v přízemí a podkroví
Příspěvek stavebníka
Po množících se stížnostech, které nám začali přicházet dokonce až z Holandska (zdravíme Cvrkovi) musíme využít vánočního volna a dopsat další články o průběhu naší stavby. Po dokončení střechy jsme díky příznivému počasí stihli dodělat všechny příčky v přízemí ještě v prosinci roku 2009.

Po dokončení příček jsme stavbu uzavřeli a těšili se na jarní pokračování.

2.4.2010 jsme zahájili budování příček v podkroví. Původně nebyla tato akce vůbec plánovaná neboť podkroví budeme z finančních důvodů dodělávat později, ale protože nám přivezli příčky i na celé podkroví a my jsme si chtěli udělat na pozemku trochu místa pustili jsem se do práce.

Používali jsme broušenou příčku HELUZ 11,5 na lepidlo. Nejnáročnější časově pro mne bylo založení první řady příček u které je třeba maximálně dodržet rovinu. Protože náš strop není moc rovný a začínat se zakládáním v nejvyšším bodě by znamenalo dávat v nenižším bodě velké množství malty, volil jsem raději cestu kompromisu a cihly v nejvyšších bodech stropu o trochu seřízl. Před nanesením malty pod první řadu cihel je nutné beton důkladně zamést a navlhčit.

Reklama

Po založení první vrstvy cihel jsme si rozmíchali v kádi lepidlo a cihly do něj namáčeli. K obvodovým zdem jsme cihly kotvili pomocí sádrokartonářských přímých závěsů. Flexou jsem na příčce v místě kde měl být umístěný přímý závěs vybrousil malou drážku, zakreslil a vyvrtal otvory do obvodového zdiva a namočený přímý závěs v lepidle přišrouboval pomocí vrtů a hmoždinek do zdi.

V praxi jsem zjistil, že i na dobře založené první řadě cihel, lze postavit křivou zeď. Vyzkoušel jsem položit si cihlu na sucho, zkontrolovat vodováhu následně cihlu otočit a znovu zkontrolovat vodováhu viz foto. {gallery}Iva-a-Pavel/2010-12-24_pricky{/gallery} Po tomto pokusu jsem nejprve každou cihlu položil na sucho, přeměřil a poté přilepil tak, aby zeď zůstala co nejrovnější.

Stavební otvory dveří pro zárubně jsem udělal podle tabulky:

Dveře šířka výška
60/197 68–70 cm 201–203 cm
70/197 78–80 cm 201–203 cm
80/197 88–90 cm 201–203 cm
90/197 98–100 cm 201–203 cm

Reklama

Velká sranda byla, když jsem stavěl příčky kolem koupelny v podkroví. Na vedlejší parcele pracovali pánové z firmy CANABA. Do té doby byla na sousední parcele pouze základová deska. Když jsem se vracel večer domů jako vítěz s hotovou zdí kolem koupelny, sousedi měli hotový dům

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Pavel Tesárek
Pavel Tesárek (50 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama