Sklep

Autor: Míra a Maruška (44 příspěvků)
Kategorie: Podsklepení domu
23. 11. 2010
12 komentářů
Sklep
Příspěvek stavebníka
Náš dům je, jak je vidět z celého průběhu stavby, nepodsklepený. Rozhodnutí, že bude dům nepodsklepený bylo víceméně finanční. Topíme plynem a krbem a nebylo třeba mít v suterénu kotelnu. Cenu, za kterou bychom sklepy postavili, jsme na začátku vyčíslili zhruba na nějakých 250 tisíc. Proto jsme jako variantu zvolili dům bez suterénu.

Avšak velikost naší zahrady nabízí zasadit nějaký ten ovocný strom. A ovoce je potřeba někde skladovat. Proto jsme se rozhodli postavit si sklep samostatný. Umožnil nám to i náš pozemek, který je v mírném svahu (na 20 m zhruba 1,5 m klesání). V rámci zavážení a srovnávání terénu kolem domu nám vznikla mez do které jsme sklep mohli zakousnout a taky jsme ho zakousli. Sice jsme zvolili opačný postup, kdy jsme prvně postavili sklep a pak ho zavezli, ale výsledek je v podstatě stejný.

Co se týkalo projektu, šlo jen o jednoduchou malůvku a místo umístění sklepu. Víc stavební úřad nepožadoval, ani nemusel být náčrt od projektanta. Takže jakési povolení jsme měli v rukách a mohlo se začít budovat. Rozhodl jsem se sklípek postavit ze ztraceného bednění šíře 15cm. Takže po vybagrování jsme zavezli základy hrubým kamenem a potom frakcí. Vybetonovali jsme základovou desku. Na ní jsem založil první až osmý šár bednění. Každou tvárnici jsem prošpikoval železem jak svisle tak vodorovně mezi šáry. Nad dveřmi našel místo betonový překlad 15x15, který nám zbyl ze zdění hrubé stavby. Strop jsme dělali tak, že jsme ho podšalovali a pak vybetonovali 15cm vrstvou betonu, vyztuženého karisítěmi. Na šalovací desky jsem připnul igelit, aby výsledný strop po odšalování byl co nejhladší. Počítal jsem i s rozvody elektřiny, takže jsem umístil do stěn a stropů husí krky.

Pak nastalo martýrium se zaizolováním sklepu, aby do něj nešlo moc vody. Nějaká vlhkost byla žádoucí, ale ne veškerá. Takže jsme sklep zaizolovali lepenkou a tekutou lepenkou, kterou jsem nanášel na spoje a na nejcitlivější místa (tam kde se stěny scházejí s podlahou). Po zaizolování jsem na stropy a vršek stěn dal zbylý polystyren, aby nemusela být výsledná vrstva zeminy nad sklepem moc vysoká. Přední stranu sklepu jsem též zaizoloval polystyrenem. Pak už přišla jen folie a zavezení sklepu. Kolem sklepu jsem ještě natáhl žlutou drenážní hadici a vytáhl jí před sklep, kde jsem vybetonoval obrubníky a položil dlažbu, jako jakousi terasu před vstupem do sklepa. Následovalo zavážení sklepu zhruba 30cm vrstvou zeminy.

Reklama

Pak už zbývalo sklep jen vymalovat (před tím jsem ještě vymazal mezery mezi bedněním lepidlem) a osadit dveřmi. Dveře jsme též zateplili a udělali v nich větrací mřížku. Sklep samotný má též větrací šachtu a tu jsem umístil ve stropě. Sklep je rozdělen příčkou, která má jednak podpírat strop a také jako rozdělení sklepu pro brambory a pro ovoce. Prý se nesnesou :-). Na jaře ještě obložíme přední stranu (flexi obkladem, nebo něčím podobným) a římsu necháme pokrýt plechem.Nyní jsem do sklípku dal teploměr a čekám na mrazy, abychom zjistili, jestli to ustojí. Jestli ne, tak to byla zbytečná práce a ze sklepa bude zahradní domek v zemi.

Celkové náklady: Za cement, ztracené bednění, izolace, polystyren, železo a různé drobnosti jsem celkově zaplatili skoro 25 000,- Kč

Náklady

Název položkyCena
a cement, ztracené bednění, izolace, polystyren, železo a různé drobnosti
25 000 Kč
Celkem25 000 Kč
Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Míra a Maruška
Míra a Maruška (44 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací