Radon a zateplení základů

Autor: petrx (76 příspěvků)
Kategorie: Základy a deska
5. 6. 2012
7 komentářů
Dotaz

Zdravím všechny stavebníky,

Mám dvě otázky.

1. Co jsem zatím měl možnost vidět provedení protiradonové izolace v pár domech před dokončením tak je to vesměs děs a hrůza. Izolace jen pod zdmi a v ní zašlapané zbytky po vnitřích omítkách apod. Nedokážu si představit jak se na to spolehlivě navaří izolace na zbytek plochy. Minimálně to bude strašně pracné a zbytečně moc stříhání a svařování. Takže bych rád udělal izolaci celoplošně a na ni další vrstvu betonu. Bude to sice dražší, ale izolace bude jednou provždy v bezpečí. A teď otázky. Jako nejlepší z hlediska součinitele difuze radonu jsem našel fólii Borsaleaf WP. Je ale jen 1,5-2mm tlustá, takže neměla by se pod ní nebo na ní dát ještě nějaká izolace z modifikovaného asfaltu ? Jak tlustá má být ta vrchni ochranná vrstva betonu, stačí 6cm ? Měla by se tato vrstva také vystužit nějakou tenčí kari sítí ?

2. Rád bych řešil zatelplení už od základů. Je hodně hloupý nápad ještě před betonáží základových pasů přesně vyšalovat vnější okraje extrudovaným polystyrenem (řekněme 5cm) ? Ztracenné bednění a základovou desku bych pak zateplil 10cm XPS a vlastní zdivo pak 20cm EPS.

Díky, a nepiště mi prosím, že mám postupovat podle projektu :-) Žádný nemám a než půjdu za projektantem, chci mít dost přesnou představu co chci, jak to dělat a kolik to bude stát.

Petr

Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama