Příprava staveniště

Autor: Pat a Mat (8 příspěvků)
19. 8. 2020
0 komentářů
Příprava staveniště
Příspěvek stavebníka
V minulém článku jsem popisoval důvody, proč jsme se rozhodli stavět svépomocí, a jak u nás probíhalo zakoupení pozemku. Po měsíční odmlce vám popíšu, co se u nás za tu dobu událo, a jak jsme postoupili blíže našemu vysněnému domovu.

Oplocení

V první řadě bylo pro nás nutností pozemek oplotit a to z několika důvodů. Zabráníme tím nebo alespoň ztížíme vniknutí cizím osobám na pozemek za účelem něco odcizit nebo třeba dětem. Tam by mohlo hrozit zranění pádem do nějaké jámy nebo poraněním o nějaký roksor, co kouká ze země nebo betonu. Dále budeme vědět přesně hranice pozemku, takže se nestane, že by jsme materiál či zeminu složili třeba z části na cizí pozemek. Co se týče stavby plotu, neměl jsem dosud s tím žádné zkušenosti a sám jsem si na to netroufl. Zkusili jsme tedy poptat několik firem. Nabídková cena všech firem byla takřka totožná, pohybuje se to kolem 1000-1200 Kč za metr plotu vč. DPH. Náš plot je dlouhý 75m, takže se nám to zdálo docela drahé. Nakonec jsem sehnal bývalého kolegu z práce, který se stavbou plotu má zkušenosti a souhlasil, že mi s výstavbou pomůže. A to nejen plotu, ale nakonec celého domu. Takže jsem projel internet, našel materiál za rozumnou cenu a dali se do díla. První den se vrtali díry na sloupky vypůjčeným benzínovým vrtákem, usadili a obetonovali sloupky. Aby byly sloupky ve stejné výšce, bylo potřeba je všechny nejdříve pomocí nivelačního přístroje znivelovat do roviny. Druhý den se obetonovali vzpěry a nasadilo pletivo. S výsledkem jsme byli spokojeni. Do čela pozemku, kde je přístupová komunikace se oplocení řešilo mobilním plotem, protože v budoucnu zde bude betonová podezdívka. Ten jsme za velmi dobré peníze sehnali v Polsku, odkud nám ho i přivezli. Instalace je velmi jednoduchá, takže jsme s přítelkyní měli za chvíli nainstalováno. V místě vjezdu na pozemek jsme na plot dali kolečko a řetěz se zámkem místo kovové spojky. Tím byl pozemek kompletně oplocen.

Příprava staveniště

Stavební domek a WC

Bylo zapotřebí také udělat nějaké to sociální zázemí, mít se kam schovat před deštěm, kam uložit chladničku na pití a jídlo, kde uvařit kafe a v neposlední řadě si dojít na záchod. Četl jsem, že spousta svépomocníků boudu na nářadí řeší plechovými garážemi z Polska. I já o ní vážně uvažoval, ale z estetického hlediska se nám vůbec nelíbila. Na stavbě by to bylo ale jedno. Jenže do budoucna by jsme podobnou boudu chtěli mít na zahradě na nářadí a tak jsme nakonec vybrali jinou, která se nám líbila a do budoucna by jsme ji jen přemístili a sloužila by dál i po stavbě (pokud tu stavbu přežije :D), tím by jsme zabili dvě mouchy jednou ranou. Domek jsem tedy objednal, s kamarádem za 12 hodin sestavili. Byla to hrozná drbačka, snad milion šroubků :) Ale jsme s ní spokojeni, už ji otestoval vítr i silný déšť a drží a uvnitř sucho. Dále zajistit WC, aby jsme nemuseli chodit do křoví...vlastně do jakého?! Všechno křoví už jsem vysekal. Mobilní WC lze zapůjčit, ale je to dlouhodobě nevýhodné, takže klasickou kadibudku. Tu je možno třeba z OSB desek stlouct doma v garáži, ale svůj čas jsem chtěl spíše věnovat jiným, důležitějším věcem na stavbě. Opět přišel na řadu internet a tak jsem zakoupil klasickou dřevěnou kadibudku, která byla během hodiny postavená. Žádný zázrak to není, chtěla by ještě ošetřit nějakým nátěrem, ale za to potěšilo vyřezané srdíčko ve dveřích :)

Reklama

Elektřina, voda, kanalizace

Bez přísunu vody a elektřiny stavbu z dlouhodobého hlediska táhnout také nejde, takže další krok byl vcelku jasný. Pozemek připojit na sítě, které jsou na hranici pozemku. Sedl jsem k internetu a pohledal v okolí lidi s bagrem. Nejbližší byl 300m od našeho pozemku a hned trefa do černého. Není pracovně plně vytížený, férové jednání a dobrá cena. Další den tedy najel s bagrem na pozemek a začal ho trochu porovnávat, protože někde byli prohlubně a někde zase výstupky. Udělal i menší skrývku ornice v místě, kde jsme vyznačili budoucí dům. Pak vykopal jámu pro vodoměrnou a revizní šachtu a díru u pojistkové skříně pro osazení rozvaděče pro elektroměr. Tím byla jeho práce pro teď hotová. Rozvaděč jsem usadil do betonového lůžka a lehce obetonoval. Pak byl spojen kabelem CYKY 5x10 s pojistkovou skříní a hlavní přívodní kabel do domu stejného průměru byl přes hlavní jistič 3x32A ukončen stavebním rozvaděčem. Druhý den přijel revizák a vystavil revizi. Tím elektřina hotová a můžeme jít žádat na ČEZ. Do jámy jsme hodili kamenivo a srovnali. Pak jsem přivezl z betonárky 0,5m3 betonu a cca 2/3 naházel na dno a přidal kari síť 6x15x15 a vytvořil tak asi 10 cm desku pro šachtu. Tu jsem pak položil na desku a srovnal do roviny. Zbytkem betonu jsem obetonoval spodní patku šachty. Nějaký ten beton jsem hodil i pod revizní šachtu, kterou jsem rovnou připojil na kanalizační síť. Připojení šachty k domu proběhne až v pozdější fázi stavby. Vodovodní hadici 32mm jsem protáhl oběma prostupy šachty a konec na pozemku opatřil kulovým ventilem a ventilem na připojení zahradní hadice. Pak už jsme jen zažádali o připojení vodoměru, který byl za pár dní úspěšně osazen. Můžeme napouštět bazének :)

Příprava staveniště

Nářadí

A naposledy bylo zapotřebí se vybavit potřebným nářadím, které během stavby je zapotřebí. Některé věci jsme už měli, ale spousta bylo potřeba dokoupit. Jako např. kolečka, kvalitní elektrické nářadí (vrtačka, bruska, atd.), vodováhy, provázky, tužky atp. Např. nivelační přístroj už teď v úvodu stavby se ukázal, jako velmi užitečný pomocník a všem svépomocníkům, kteří staví od základů ho vřele doporučuji.

Teď, když máme staveniště dostatečně připravené, můžeme se pustit do základů a základové desky tvořené systémem Elegohouse. Držte nám palce ať se vše v další etapě vydaří a my se tak brzy můžeme projít po budoucích základech našeho nového domova...

Reklama

Náklady

Název položkyCena
Terénní práce
4 700 Kč
Kanalizace
3 506 Kč
Voda
16 562 Kč
Elektřina
19 671 Kč
Kadibudka
4 699 Kč
Nářadí na stavbu
36 462 Kč
Domek na nářadí
11 544 Kč
Mobilní plot
6 200 Kč
Plot
21 519 Kč
Celkem124 863 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Pat a Mat
Pat a Mat (8 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama