Zateplení domu & úprava vody & stěhování

Autor: Jana a Ondřej (11 příspěvků)
20. 5. 2020
0 komentářů
Zateplení domu & úprava vody & stěhování
Příspěvek stavebníka
Nastal ten čas. Čas, kdy skončila tříměsíční lhůta výpovědi v podnájmu a my se měli stěhovat. S tříměsíčním miminem do baráku, kterej není vůbec hotovej. Nepředstavitelné? Ale jo, jde to, i když to dost dřelo.

Topeníčko

V týdnu, kdy jsme se stěhovali, se akorát připojilo tepelné čerpadlo a rozjela se rekuperace (vše od Regulus - zmiňováno v minulých článcích). Dodělávaly se obklady v koupelně, muž dělal asi padesát věcí naráz, do čtyř do rána pokládal dlažbu, ráno vstával do práce a z práce na stavbu. Ani obsáhle či ve zkratce nelze popsat, jak psychicky náročné to bylo. Možná nějaký stavebník při čtení přikývne hlavou a bude vědět... Těžce na tak šťastný moment v životě vzpomínáme, i když od něj již rok uběhl.

Den před stěhováním se nám domontovala Ikea kuchyň přes tzv. supersouseda, a to na doporučení Ikey. Ve zkratce tuto službu montování Ikea nábytku, kterou si najdete sami online, nedoporučujeme, i když vyjde o hooodně levněji. Kuchyň byla ve výsledku smontována dost neprofesionálně. O tom ale v budoucím samostatném článku.

Zateplení domu & úprava vody & stěhování

Úpravna vody

Jelikož máme vrt, nechali jsme si také udělat rozbor vody, jenž dopadl nešťastně - voda byla příliš tvrdá, železitá, plná bakterií a s nekřesťanskými hodnotami dusičnanů. Jelikož jsme o této problematice věděli velký kulový, rozjeli jsme pořádné googlení. Z toho jsme se dozvěděli, že dusičnany ve vodě jsou krajně nebezpečné pro malé děti, zvláště pro miminka do půl roku věku. Takže z nenucené povinnosti se stala nutnost. Ne každý si upravuje studniční vodu a jak jsme se dozvěděli, snad už téměř dnes neexistuje studna s bezproblémovou vodou. Způsobů, jak upravit vodu, je nepřeberné množství. Valná většina řešení byla směšně drahá (nejdražší nabídku jsme dostali za 87 000,-) a vesměs nešťastně řešená, např. každý problém se řešil jedním produktem, tudíž bychom měli 4 "mašinky" a každá by si řešila svůj problém. Nakonec jsme vybrali úpravnu vody, která je umístěna v TM, vypadá jako ohromná bombička a zbavuje nás vody od dusičnanů, železa a změkčuje ji. UV lampa ničí bakterie. U toho je solanka, která čistí filtry v "bombičce" regenerací, která se pustí automaticky po 14 dnech nebo když ní projde větší množství vody. Naše jediná starost je doplňovat tabletovou sůl do solanky (cca jednou za čtvrt roku). Bohužel při dělání elektrosinstalace se nepočítalo s dvěma extra zásuvkami v TK, takže musel elektrikář dodělat přídavné pod lištu. No kdo by to byl řekl, že v novém baráku člověk něco takového nalezne :D

Reklama
Zateplení domu & úprava vody & stěhování
Pokud máte vrt či studnu, určitě si nechte udělat rozbor vody a následně si nechte vypracovat návrh řešení na úpravu vody. Nač kupovat balenou vodu :) #moneywellspent

Teplíčko

Zateplení se dělalo v týdnu, kdy jsme se nastěhovali a jelikož nebyla ani dovča, ani síly, musela práci dodělat pomocná, bohužel placená, síla. Jak jsme již zmiňovali v předchozím příspěvku, první parta, která se k nám dostala na práci, byli východoevropani, jenž pomalu jeli z hranic rovnou na stavbu. Dle toho to tak vypadalo - šlo vidět, že v životě nepracovali s třicítkou polystyrenem. Lepeno na buchty bez rámečku, málo lepidla, kopírování spádu zdi, bordel na staveništi, apod. Po několika urgencích a návštěvě stavebního dozoru nám naštěstí byla parta vyměněna, i když se k nám prej ostatní báli. No naštěstí, že tu chlapci vůbec byli. Jednou, když jim žena nesla kafe na zahřátí, si zabouchla dveře (bohužel jsme si dali kouli). Byla zima, tudíž všechny ostatní vchody či otvory byly pořádně zavřené. Nezvyk. Venku kolem nuly, žena ve svetru, bez mobilu, bez klíčů, muž s druhým klíčem na služebce v Itálii... Ještě že bylo pár dní před zateplením střechy, poněvadž jediná možnost byla vyřezat se stropem do domu, což kluci šikovný zvláli během pár minut. Muž měl bohužel zas o práci víc, kdy musel opravovat strop... Ponaučení - náhradní klíček schovaný kdesi na zahradě :D

Nato tedy proběhlo i zateplení střechy. Byla použita minerální foukaná vata o tloušťce 60 cm, což bylo zhotoveno za den a bez problémů.

Reklama
Zateplení domu & úprava vody & stěhování

Stěhování

Nu, ve chvíli toho stěhování nic z toho nebyla sranda a ani teď zpětně na to období moc dobře nevzpomínáme. A to i přesto, že jsme se do nového, a hlavně našeho, tak těšili. Je neuvěřitelné, kolik věcí se vejde do bytu 2+kk, takže jsme si objednali stěhováky + povolali kamarády na pomoc. Celkem nás bylo asi deset, dvě dodávky, dvě auta a i tak to byla neskutečná fuška. Suma sumárum stěhovali jsme se tedy do domu bez: interiérových dveří, položené podlahy ve třech pokojích (2. pokoj, pracovna a 2. koupelna), zateplení, venkovních žaluzií.

Tak toto je naše cesta za vysněným domovem. I tak je popsána hodně zkratkovitě, určitě jsme spoustu informací či zajímavých zážitků vynechali. Následně nás čeká nejspíš jeden z posledních příspěvků o tom, jak bydlíme, sumarizace bydlení po roce, jak jsme si co zařídili (ano, ani po roce stále nemáme zařízený kompletní interiér) a snad někdy časem dojde i na článek o realizaci zahrady.

Jinak stěhování byl takovej šrumec, že z něj nemáme jedinou fotku. Tak aspoň jako fotodokumentaci přidáváme vozový park, jak usilovně se v týden stěhování makalo - auta zleva: obkladač, my, "supersoused", elektrikář, fasádníci, topenáři. Masakr. Howgh.

Zateplení domu & úprava vody & stěhování
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jana a Ondřej
Jana a Ondřej (11 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací