Humanic Houses - Stavební řízení v Německu

Autor: LubosG (7 příspěvků)
8. 5. 2020
1 komentář
Humanic Houses - Stavební řízení v Německu
Příspěvek stavebníka
Po koupi pozemku v létě 2018 jsem nejprve kontaktoval příslušný stavební úřad, že chci stavět a že mám svůj plán. Chtěl jsem si ověřit, zda opravdu mohu stavět třípatrový dům, protože pozemkový plán po dodatkových změnách byl psán tak trochu dvojznačnou němčinou, kde nebylo jisté, co vůbec platí.

Ani architekti si nebyli jistí. Na stavebním úřadě byli na mé e-maily a telefonáty zpočátku nevrlí. Nechtěli se mnou vůbec mluvit a tvrdili, že si mám sehnat architekta a že zadavatel projektu (majitel budoucího domu) nikdy sám stavební povolení nevyřizuje.

Sehnat architekta

Začal jsem tedy shánět architekty, kteří by pouze překreslili můj model budoucího domu ze Sketchupu do AutoCADu či Revitu a vyřídili formality na stavebním úřadě. Kontaktoval jsem jich nejméně 20. Měl jsem pohovor se 3 potenciálními architekty přímo v Brémách, kde jsem jim vysvětloval, co chci stavět. Měli ale nevýhodné přemrštěné ceny, tak jsem se rozhodnul najít architekta přes ebay inzerát. Napsal jsem do titulku, že hledám někoho, kdo mi pouze překreslí mé plány a pomůže mi vyřídit stavební povolení. Jednoho dobrého mladého architekta jsem našel, ale nebyl místní, zhruba 700 km ode mě daleko. Komunikovali jsme e-maily a přes WhatsApp. Do dvou týdnů měl základní 3D model hotový včetně vizualizace a 3D isometrie, pohledů a řezů. Od místních geodetů jsem si musel koupit polohový plán, do kterého se mělo zakreslit budoucí umístění domu.

Měl jsem v plánu nejprve postavit malou chatku na nářadí ve tvaru lodě a též ji do plánu zakreslit. Chatka do 15 m2 a 3metrové výšky sama o sobě nepotřebuje v Dolním Sasku stavební povolení, ale když se žádost posílá s domem, tak to jde též přes stavební úřad a musí se to zmínit. Během vyřizování jsem chatku či boudu na nářadí již na podzim osobně z dřeva stavěl.

Reklama

Sehnat statika

Pak jsem začal shánět statika. Protože jsem chtěl stavět z Ytongových tvárnic a též Ytongových stropů, kontaktoval jsem nejprve statiky pracující pod firmou Ytong v Hamburku. Poslal jsem jim své plány od architekta a oni mi vytvořili nabídku, kolik by propočet a vyhotovení statiky domu stál. Měli ale velmi vysoké honoráře a pod 13 tisíc euro včetně ENEV (energetického propočtu) a zvukového propočtu nechtěli jít. A tak jsem se rozhodl sehnat někoho levněji přes ebay inzerát. Po pár týdnech se mi ozval statik, kterému jsem zaslal své plány a po odvedené práci jsem mu zaplatil finančním převodem. Vygeneroval obrovské množství stránek propočtů a plánů, které jsem pak zaslal poštou na úřad. Stejně jako architekta jsem ho nikdy osobně neviděl.

Chtěl po mě též sondážní plán zeminy. Můj pozemek je pro představu jen 40 km od moře, měl nepříznivou kvalitu zeminy s velkým množstvím jílu. Na tom se nedala stavět 3 podlažní budova a návrh byl vykopat 80 cm zeminy pod domem a okolo domu a realizovat takzvanou výměnu půdy za písek.

Souhlasy sousedů

Stavbní úřad byl se mnou v kontaktu a po zaslání dokumentů od statika se čekalo na podpisy mých 2 přímých sousedů. Jedni to podepsali rychle, ale druzí mi stavební povolení pozdrželi o 2 měsíce. Měli námitky nikoliv kvůli domu ve tvaru hlavy, ale nelíbilo se jim, že můj nájezd u jejich hranic pozemku je moc dlouhý a parkovací místa moc velká a poblíž jejich domu, kde plánovali ložnice. Startování a akcelerace auta by je rušila při spaní. Musel jsem znovu kontaktovat architekta a připlatit mu za přepracování umístění vjezdu a parkovacích míst, které jsem musel mít pro dvougenerační dům nejméně tři. Nájezd jsme trochu zkrátili a sousedé nakonec po Vánocích s novou verzí souhlasili. Architekt mi posílal dokumenty na podepsání poštou a já to přeposlal na stavební úřad. Ani na úřadu jsem nikdy nebyl osobně, takže se nedá říct, že to bylo pro mě vyběhávání, nýbrž neustálé e-mailování, podepisování a pošta.

Reklama

Paní, která byla za vydání mého povolení zodpovědná, po mně chtěla uvést barvy do všech pohledů domu. Bál jsem se, že když uvedu barvy, tak se hned pozná, že stavím dům krále a že růžovou tvář a zlatou či béžovou korunu vůbec nepovolí. V Německu totiž existuje stavební zákon, který chrání obec před příliš zvláštními křiklavými stavbami, které do okolí nezapadají a jinak znetvořují, i když to pozemkový plán nijak neomezil. Ptala se mě, že přeci nebudu stavět celý dům natřený na bílo. Volal jsem nejprve architektovi, který mě nabádal můj celý úmysl stavebnímu úřadu vyzradit a riskovat tím celý projekt. To se mi ale nechtělo, proto jsem pohledy s barvami vytvořil sám, konzervativně, aby to bylo nenápadné. Vybral jsem barvy omítky pro vousy a vlasy v hnědé barvě a zaslal jsem to bez znázornění obočí a úst. Měl jsem štěstí, že mou verzi přijali a nebylo to moc okaté.

Poslední podmínka

Poslední podmínkou pro získání stavebního povolení bylo sehnat si vedoucího stavby, a to nebylo vůbec jednoduché. V roce 2018-19 Německo zažívalo díky přílivu migrantů a nedostatku bytů takzvaný stavební boom a tudíž shánět lidi ve stavebním oboru mi trvalo pár měsíců. Naštěstí byla zima a stavět se nedalo a měl jsem dost práce s chatkou. Opět jsem podal inzerát na ebay, kde jsem si stanovil základní cenu za vedení stavby na 4000 euro. Nikdo se mi nejprve neozval. Poslal jsem zhruba 100 e-mailů architektům, stavebním vedoucím, lidem v oboru. Též nic. Informoval jsem stavební úřad, že stavbyvedoucí nejsou k mání. Stavební úřad pro mě snížil kritéria a naznačil, že povolí i profesi zedníka jako vedoucího. Úkolem stavbyvedoucího bylo jen zkontrolovat, jestli stavím podle plánu a též být na staveništi při komlikovanějších úkonech, jako například při betonování základní desky či stropů a střechy. Aktualizoval jsem tedy svůj inzerát a abych někoho našel, zvýšil jsem pěněžní nabídku a též uváděl, že potřebuji jen někoho na podpis, aby mi to stavební úřad odklepl, a že stejně budu stavět hlavně sám svépomocí.

Brzy jsem našel dva zedníky se zkušenostmi ze stavby rodinných domů, které jsem si pozval na pohovor. Vybral jsem si toho zkušenějšího a méně vzdáleného od mého stavebního pozemku. Byl dobře připravený a opravdu mé plány prostudoval. Byl též rodilý Němec. Před podpisem jsme diskutovali 3 hodiny.

Reklama

Pár chytrých změn

O pár měsíců později, když jsem zrovna začal být hodně v kontaktu s mým vedoucím stavby, jsem se dozvěděl, že můj statik odešel do penze a zavřel svou kancelář. Když jsem měl mého statika poprvé na telefonu, tipoval jsem, že je starší generace, protože jsem mu moc nerozuměl. Měl jsem pro něj pár změn. Vedoucí stavby tvrdil, že 3podlažní dům se v severním Německu v zásadě nestaví na ploché základové desce, jak to on navrhl, a že bude též potřeba připravit betonové pásy pod základovou deskou. Volal na stavební úřad a statikovi.

Druhá změna byla u stropů a střechy. Původně jsem chtěl stropy stavět z Ytongových elementů, které se mi tehdy zdály ideální bez vylévání betonu a ihned zatěžitelné. Stavbyvedoucí mi tento materiál vymluvil, že prý podle jeho zkušeností vržou, praskají a nasávají vodu a měly by širší průřez 25 cm. Prosadil mi železobetonové stropy o šířce 18 cm. Řezy od architekta se musely aktualizovat a též celá statika domu. Díky ušetření 7 cm na každém podlaží se celý dům a jeho základová deska mohl v plánu posunout o 20 cm nahoru nad nulovou úroveň, která se počítala od centra vozovky.

Architektovi a statikovi jsem za přepracování plánů musel samozřejmě zaplatit a vše znovu podepsat a zaslat na stavební úřad, který nejprve stavbu na 2 týdny pozastavil a vydal nové povolení. Povolení jsem si vytisknul a nechal laminovat a vyvěsil na pozemku. Myslím že to stálo za to, protože 20 cm výš v povodňové hodně deštivé oblasti se bude v budoucnu hodit a dům se tím zachrání.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
LubosG
LubosG (7 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací