Jak vyrobit teplovzdušný panel

Autor: Hans (5 příspěvků)
21. 3. 2020
14 komentářů
Jak vyrobit teplovzdušný panel
Příspěvek stavebníka
Jak ohřát a odvlhčit místnost za nulové náklady? Tahle otázka mi pořád vrtala hlavou. Zkoušel jsem si v hlavě namodelovat různé varianty s fotovoltaickým panelem, ale výsledek byl vždy neuspokojivý.

Jednoho večera jsem po pár pivech otevřel youtube a postupně jsem se proklikal až na teplovzdušné panely. Po zhlédnutí asi 20 videí mi to začalo dávat smysl a bylo rozhodnuto.  Zadní strana objektu je na jih a vzhledem k lokalitě na jižní Moravě je slunečního svitu na rozdávání. Změřil jsem si, jak velký panel se mi na zadní stěnu vejde a skončil jsem u rozměru cca 900 x 1800 mm. Největší oříšek byl vnitřek panelu. Na internetu najdete téměř vše, od plechovek, přes síťovinu až po profilované plechy. Chtěl jsem se dostat na minimální náklady a zároveň na konstrukci strávit co nejméně času. Hliníkové flexi roury o průměru 80 mm se zdály být ideálním řešením.  Rám je tvořen hoblovanými prkny 20 x 120 mm, které jsou v rozích spojeny úhelníky.

Jak vyrobit teplovzdušný panel

Záda jsou ze slabé OSB desky přitlučené hřebíčky do prken.

Reklama
Jak vyrobit teplovzdušný panel

Vnitřek jsem vyložil polystyrenem přilepeným obyčejným silikonem.

Jak vyrobit teplovzdušný panel
Reklama

Jelikož polystyren na slunci rychle degraduje a tento bordel by se následně dostával do místnosti, vše jsem zakryl obyčejnou černou zahradnickou folií, která je zastrkána v rozích za polystyrenem. Z důvodu váhy a izolace jsem na zakrytí panelu použil dutinkový polykarbonát 4 mm.

Jak vyrobit teplovzdušný panel

Roury jsem koupil v délce 3 m, ale zde se ukázal první problém. Po natažení jsem se dostal maximálně na 2,5 m, takže po nařezání jsou roury v panelu trochu kratší.  

Reklama
Jak vyrobit teplovzdušný panel

Sání a výstup je vyřešen dírami o průměru 120 mm.  Chvilku mi trvalo vymyslet regulaci ventilátoru. Nakonec jsem zvolil fotovoltaický článek 4,2 W, 1 2V s regulací z Aliexpressu. Dává to 5 V, což je na počítačový ventilátor 120 x 120 mm plně dostačující.

Jak vyrobit teplovzdušný panel

Funguje to naprosto spolehlivě: svití slunce - ventilátor se točí. Nesvítí slunce - ventilátor se netočí. :)  První test proběhl těsně před západem slunce a dopadl dobře. Vstup byl 8 °C a 55% vlhkost. Pod mrakem zvedal panel teplotu přibližně o 5 °C. Za mírného svitu už se svedla teplota skoro o 20 °C a výrazně klesla vlhkost. Druhý den už slunce svítilo naplno a výsledky se konečně dostavily. Z panelu šlo stabilních 55 °C a vlhkost byla do 10 %. Ventilátor by měl dávat objem okolo 50 m3

  • Dvě prkna - 300 Kč
  • OSB deska - 180 Kč
  • Polystyren - 100 Kč
  • Černá folie - 75 Kč
  • Polykarbonát - 450 Kč
  • Hliníkové potrubí - 500 Kč.
  • Fotovoltaický panel, regulace a ventilátor - 250 Kč
  • Vzduchotechnické roury a mřížky - 300 Kč
  • Černý spray - 100 Kč.

Náklady

Název položkyCena
Kompletní panel
2 300 Kč
Celkem2 300 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací