Pěstování ze semínka

Autor: Maia Green (20 příspěvků)
Kategorie: zeleninu
8. 3. 2020
0 komentářů
Pěstování ze semínka
Příspěvek stavebníka
Tak už máte svá semínka na před/pěstování jedinečné zeleniny, která vyroste ve vaší zahrádce? Já už nějaké mám, dokonce jsem si už pár druhů vysela.

Toto období miluju. Mám ráda vybírání zeleniny a rostlin pro pěstování. Baví mě sázet předpěstované rostliny do záhonu, ale co mě opravdu nebaví je jejich rozsazování. To ráda přenechávám mé drahé polovičce.

Pěstování ze semínka

Co se starými semínky?

Pokud máte doma zapomenuté pytlíčky z předešlých roků, nezapomeňte zkontrolovat datum expirace. Po tomto datu je pravděpodobné, že klíčivost semínek už není na úrovni nových. To znamená, že semínka mají nižší klíčivost a procento vzešlých rostlinek na stejné množství semen se snižuje. Pokud pytlíček přece jen nechcete vyhodit a risknete výsev i z něj (já to tak dělávám), vysejte semínka hustěji. Je dost možné, že pak budete muset některé rostlinky vyštípat/probrat. Kdyby vám totiž rostly moc nahusto, rostlinky by si konkurovaly a sklizeň by pak byla o to menší. Ale věřte mi, že pokud to neuděláte, vyroste vám pár rostlinek. Zákon schválnosti někdy funguje na maximum Mám pro vás ale jeden tip! Jedlé rostlinky z probírky nevyhazujte, byla by to věčná škoda. I v takových minirostlinkách je spousta vitamínů a minerálů, takové „microgreens“, i když možná trochu přerostlé  Drobné rostlinky můžete přimíchat do salátů, posypat jimi přílohu, přidat do smoothie nebo je sníst jen tak.

Reklama
Pěstování ze semínka

V tomto případě bych ale doporučila nemořená semínka. Pokud vám na záhonu vzejde málo rostlin, můžete do řádku doset nová semínka.

Test klíčivosti

Jestliže to ale nechcete pokoušet, vyzkoušejte si klíčivost semen v pytlíčku. Odpočítejte si určitý počet semen, vysejte do písku nebo na savý papír, zavlažte a zakryjte folií nebo sklem. Počkejte, až vám semínka vyklíčí (zhruba 2-3 týdny, ale např. celer má dobu klíčení dlouhou 2-4 týdny). Poté si spočtěte rostlinky a zjistěte, kolik % se ujalo a zvažte, jestli má pro vás smysl se jimi zaobírat.

Reklama

Únorový výsev

Teď jsou na čase papriky, rajčata, celer, skleníkové okurky, ale můžete vybírat i z letniček nebo některých trvalek (např. levandule). A nesmím zapomenout na měsíční jahody. Mňam  Některá semínka potřebují ke klíčení světlo, takže si dobře přečtěte informace na pytlíčku. Dobře mi semínka klíčí, když jim zajistím dostatečnou vlhkost – po vysetí dobře zavlažit (ideálně rozprašovačem) a zakrýt folií nebo sklem.

Pěstování ze semínka

Je i zelenina, která se dá brzy vyset do skleníku k rychlení – např. mrkev, ředkvičky, salát. Takže pokud máte skleník, neotálejte. :-)  Vaše Maia. maiagreen.cz

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Maia Green
Maia Green (20 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací