Na návštěvě u svépomocníka Karla - zdění hrubé stavby z Ytongu

Autor: Pavel Tesárek (73 příspěvků)
12. 12. 2019
2 komentáře
Redakční článek
Karla jsme na stavbě s kamerou již jednou navštívili. Povídali jsme si v době, kdy se chystal zahájit stavbu a dokončoval projektovou dokumentaci. Podívejte se, kam od té doby ve stavbě pokročil.

Tepelněizolační tvárnice Ytong Lambda

Karel obvykle pracuje se 2-3 pomocníky. Desku zvládli udělat za 3 týdny. Následovalo založení stavby. Na stavbu jsme dorazili ve chvíli, kdy Karel skládal třetí kamion s Ytongovými tvárnicemi. Pro jaký typ ses Karle rozhodl? „Chtěli jsme stavbu domu zjednodušit a zároveň dům nezateplovat. To je důvod, proč jsme na obvodové zdivo použili tepelněizolační tvárnice Lambda YQ 450. Máme tedy 45 cm silnou zeď, pod ní je kvůli soklu 37,5 cm široká soklová zeď. Stavba je založená na tepelněizolační maltě přes izolaci na základové desce. Jediný rozdíl je 30 cm silná zeď, která bude na garáži,“ vysvětluje Karel.

Okenní výztuž

Během naší návštěvy Karel také realizoval výztuž v místě budoucích oken. Ta se provádí o jednu řadu níže pod okenním otvorem. V tvárnici se vytvoří dvě drážky o rozměru 40x40 mm. Ty se z poloviny vyplní zdící maltou Ytong, do které je vložena ocelová výztuž a následně opět malta Ytong. Takto vyztužené tvárnice se přezdí další řadou tvárnic a v následující řadě se již nechá otvor pro okna.

Časový harmonogram

Jak to má stavebník Karel s načasováním stavby? „Hlavní plán je dostat stavbu i s okny pod střechu. Snažíme se pracovat, jak je čas. Mimo stavbu je spousta dalších věcí a není to úplně jednoduché. Sám nic moc neudělám, spíš k sobě potřebuji vždy někoho. Jsem rád, že mám pomocníky.“ Ve videu sledujte, jaké tipy má pro další svépomocné stavebníky a zda by udělal něco jinak. Za Karlem se zase brzy podíváme. Přejeme mu, ať mu stavba odsýpá tak, jak si představuje!

Reklama

Další videa z průběhu stavby svépomocníka Karla jsou zde: Stavba základů a desky: https://youtu.be/YfrL6JgRiME Hydroizolace a založení stavby: https://youtu.be/gnJRzUTsKxQ Zdění hrubé stavby a překlady: https://youtu.be/C4-oVDc_se0  Příprava a betonování stropu: https://youtu.be/Pq2WLC7KIjA

Máte fotografie z realizace své stavby a chcete se pochlubit? Pošlete nám je třeba přes Facebook.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Pavel Tesárek (73 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací