Další 3 tipy, jak na plánování zahrady

Autor: Maia Green (20 příspěvků)
Kategorie: terénní úpravy
3. 8. 2019
0 komentářů
Další 3 tipy, jak na plánování zahrady
Příspěvek stavebníka
Minule jsem rozepisovala tipy 1-3 z prvního článku pro plánování zahrady. Dneska rozeberu tipy 4-6.

4. Co si na zahradě přejí ostatní členové domácnosti?

I když třeba ostatní členové domácnosti zahradu moc neřeší, určitě se najde něco, co by na zahradě chtěli, nebo naopak nechtěli. Doporučuju vám všechno pečlivě probrat. Pobavte se o tom, co máte rádi, společně. Strávíte tak spolu krásný plnohodnotný čas. Hádky ale prosím vynechejte. Pokud se na něčem nemůžete shodnout, zkuste najít kompromis. Nezapomeňte při plánování ani na své domácí mazlíčky. Zahrada by měla být přizpůsobená i jim. 

Přizpůsobte zahradu i množství času a energie. Při plánování si dobře rozmyslete, jak často chcete dělat údržbu, jestli vás péče o ni baví, nebo je to pro vás přítěž, kolik máte prostoru se jí věnovat. I když se to třeba nezdá, je opravdu zapotřebí se nad tímto bodem zamyslet. Proč? Protože pokud zahradu nebudete mít přizpůsobenou svým časovým možnostem, budete z ní nešťastní. A to by byla škoda. Začne vám zarůstat, přerůstat a vůbec se vám nebude chtít na zahradě něco dělat. I posezení pod pergolou pro vás bude spíš za trest. Pohled na neupravenou zahradu totiž není žádná sláva, ale o tom vám asi povídat nemusím. Od zahrady neočekávejte víc, než jí sami chcete dát. Vše musí být v souladu. Jestliže chcete na zahradě pracovat, řekněme jednou dvakrát do měsíce, nečekejte, že sklidíte 10 kg paprik. Takže pokud máte času málo, zvažte, zda je nutná třeba zeleninová zahrádka, která potřebuje více péče než odolné trvalky, keře apod.

6. Plánek

Nedělejte si hlavu z toho, že nejste malíři. Nemusíte si jej hned rámovat a věšet na zeď. Ten plánek je jen pro vás. Můžete si do něj zakreslit možnosti rozmístění jednotlivých prvků. Budete mít lepší představu, kde by vám co mohlo nejvíc vyhovovat. Kde by co mohlo vypadat hezky. A taky kam by se mohlo schovat to, co by očím mělo zůstat skryto. Narovinu – vy zahradu užíváte/budete užívat. Je mnoho rad a doporučení proč to a ono umístit tam a tam. Ale ve finále – jen vy, vaše rodina a vaše zahrada jste ti, komu to musí vyhovovat. Dle mých zkušeností – člověk má většinou představu o tom, kde by co mohlo být. Často jen potřebuje potvrdit, že to není hloupost.

Reklama

Takže se toho nebojte a zapojte svou intuici a představivost.

Tak teď „hola, hola, tužka volá“ a pusťte se do toho. Vaše Maia maiagreen.cz/blog/

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Maia Green
Maia Green (20 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací