Čistírna odpadních vod

Autor: Patrik a Marcelka (33 příspěvků)
Kategorie: Kanalizace a ČOV
12. 12. 2019
2 komentáře
Čistírna odpadních vod
Příspěvek stavebníka
V projektu jsem měl čistírnu Asio Variocomp 5k. Po zjištění recenzí jsem ji zvolil. 

Líbilo se mi zpracování, přístup firmy a již nastavené provzdušňování - ostatní ČOV mají nastavení manuální. Cena byla cca stejná jako ostatní ČOV této velikosti.  Jelikož máme odpad umístěn cca 135 cm pod terénem, musel jsem dokoupit nástavec. Teď bych si vývod již pohlidal, je to docela ranec za 80 cm vysoký nástavec. Další věc, vzhledem k výšce ČOV - nutno obetonovat plášť čistírny - byla to práce na 2 dny. Plášť se betonoval dvakrát, šalování s OSB desky cca do půlky čistirny. Druhý den se sundaly desky a nastavily na zbytek čistirny. Po vytvrzení betonu jsem desky sundal a vyhodil. Následně se umístil na turbošrouby nástavec - plocha nástavce a ČOV ošetřena silikonem, aby neprotékala voda dovnitř. Terén se poté zahrnul zeminou. Připojení čistirny do kanalizace je již hračka Dmychadlo jsem umístil vedle ČOV do provizorní bedny z OSB desek. Nějaká zkušenost z provozu:

  1. Dmychadlo je celkem hlučné. V noci jej slyšíme přez zavřené okno. Do budoucna chci určitě nějak vyřešit - zapustit do šachty více do země bude řešení.
  2. Občas je cítit - není to zápach jako z žumpy. Děje se to hlavně při velmi častém praní. Řešení: Neprat, nepoužívat myčku nebo používat přípravky k tomu určené, Zkusil jsem na zkoušku objednat z Dedry přípravky do myčky a pračky určené pro ČOV, které by neměly zabíjet bakterie v čističce. Cenově to vychází o cca 40 % dráž než přípravky, které jsme dosud používali - myčka Finish, pračka Perwoll.

Snad bude vše OK a vydrží dlouho spolehlivě čistit

Reklama

Náklady

Název položkyCena
KG potrubí k propojení
1 125 Kč
Doprava ČOV
1 490 Kč
Nástavec 80 cm
6 670 Kč
Čistírna ASIO Variocomp 5k
35 535 Kč
Celkem44 820 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Patrik a Marcelka (33 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací