Rozvody elektřiny - část 15.

Autor: Kondrej (35 příspěvků)
Kategorie: Rozvody elektřiny
16. 6. 2019
0 komentářů
Rozvody elektřiny - část 15.
Příspěvek stavebníka
Elektřinu jsem se rozhodl vyřešit víceméně na klíč. Na začátku jsem uvažoval o tom, že si nakoupím materiál, vydrážkuju a rozvedu kabely sám. Pak by zbytek dodělal elektrikář. Ale nejspíš bych to nevyřešil optimálně a tak jsem se rozhodl poptat místního elektrikáře s tím, že materiál si seženu sám od známého z velkoobchodu elektro Jakub Plzeň.

První elektrikář s tímto postupem souhlasil, druhý ne. Druhý měl smůlu a jeho nabídku na klíč za 125 tisíc jsem nechal plavat. Všechen materiál jsem tedy sehnal podle výpisu z projektový dokumentace a úprav od elektrikáře za 40 tisíc. Pak už jsem nechal kluky elektrikářský pracovat. Práce to bylo dost a při představě, že to dělam sám a hlavně vymejšlím sám, bych se na tom zasek pár týdnů, ne-li dýl. Navíc těch mašin co měli na prostupy. To by stálo další prachy a další starosti navíc. Moje požadavky byly:

  • 2 smart wifi dvoj-vypínače v předsíni a vzadu u terasy (oba venitř) aby se dalo ovládat světlo v chodbě a před domem radio frekvencí nebo apkou (vypínače jsem objednal z Číny i s radio ovladačema), tyhle vyžadovaly hlubší krabice
  • příprava na fotovoltaické články na střeše (čili protáhnout kabely/větší husí krk k rozvaděči a vymyslet místo pro střídač)
  • lokální el. ovládání venkovních žaluzií
  • husí krky od tv antény z půdy do 3 místností
  • zásuvka v technické místnosti blízko stropu pro wifi modem
  • telefon/zvonek s hlasovým odposlechem
  • vývod na saunu a pracovní rozvaděč na terasu
  • kabel na čerpadlo k nádrži na vodu

První den jsem byl na stavbě s elektrikářema a ukázalo se to jako super věc. Probrali jsme finálně kde co bude, jaký ovladač bude ovládat jaké světlo, kam ho konkrétně dát atp. Předtím jsme se sice dvakrát setkali na stavbě, ale tady se rovnou vrtalo po tom, co jsme se domluvili. Byl tam i starší zkušenější elektikář a ten leccos poradil.  Pro světla dole na stropě se vrtalo zespoda stropu dlouhým vrtákem nahoru přes železobeton. Někdy to šlo, někdy ne (když se trefilo železo). Kabel se pak vyvedl zeshora a nechal koukat dolů.  Na podlahové vodovodní vytápění nebylo potřeba žádný přívodní kabel. Kuchyně se udělala v zásadě podle hotového kuchyňského projektu - resp podle umístění spotřebičů. Přičemž se zásuvka na myčku dala ne za ní, ale vedle pod dřez. To samé na indukci, taky vedle.  Nahoře u samostatného WC se vyvedl kabel přímo pod HT trubkou pro budoucí odvětrávací systém. Tlačítko jsem si nechal dát hned vedle mísy a při určování kde jsem se posadil na beďnák, simulující mísu, a levou rukou natáhl abych zjistil, kde bude vypínač s 5minutových větráním optimálně umístěn. Elektrikář z toho měl legraci a hned mi začal vyprávět historku o nějakým chlápkovi, co si takhle navrhoval skoro všechny vypínače. Na TV mi vysekal 10cm pro přívodní kabely aby nekoukaly pod televizí, ale protáhly se pod. Koupil jsem plastovou bílou chráničku a trochu ji poladil aby zapadlo pod zeď a vytvořil na ní hrubou vrstvu, aby na ní líp držela omítka. Prostup elektriku ven z baráku jsem měl připraven. Bagr mi kopnul spáru 30-40cm do 70cm hloubky jak jsem mu ji naznačil. Stálo mě to asi 1200 ale bylo to bez práce. Protáhl jsem chráničku 80 stávající zabetonovanou v pasech až dovnitř a rozvinul až k antoníčkovi. O zbytek se postaral elektrikář. Dokopal kousek do antoníčka a přívodní kabely protáh dovnitř. Zvonek a branku táhneme zvlášt a povede zásypem, takže zatím leží srulované volně u domu. Před omíkama jsem nevozil žádné jističe ani koncové zásuvky a vypínače. Jenom krabice, kabely a rozvaděč. Jenom pro laiky jako jsem já - to že vám elektrikář umístí do zdi jenom jednu krabici, neznamená, že tam můžete mít jenom jednu zásuvku. Pak se může dát na tohle dvojzásuvka. :-) Jinak žádný volovinky typu obschod světlo na osvětlení schodů, osvětlení na 1 vypínač kolem celýho baráku nebo bodový světla v koupelně jsem nevymýšlel a jel cestou jednoduchosti i podle doporučení elektrikářů. A na závěr jsem opět zahazoval díry. Na jeden den jsem si povolal i 2 rumunské posily ze sousedního domu, protože mě tlačil termín s omítkama. Ukázali mi jeden trik. Takže pro ty co ho neznají - zahazovat díry nejlépe jádrovou omítkou a do toho přidat kus klasickýho lepidla: já dával 3 fanky jádrový omítky a 1,5 fanky lepidla. Lepidlo to zahustí a celé to potom líp drží v šlicích. Jinak malé díry jsem neházel, ale pěkně tlačil majíc v jedný ruce lžíci a v druhý ocelový hladítko. Práci na svým zdar.

Reklama

Náklady

Název položkyCena
práce elektrikářů
50 000 Kč
elektromateriál komplet
41 000 Kč
bagr kopnutí spáry pro elektro
1 200 Kč
Celkem92 200 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Kondrej
Kondrej (35 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací