Zastřešení pergoly polykarbonátovými deskami

Autor: Tereza Malinová (119 příspěvků)
Kategorie: zahradní domek
23. 5. 2019
0 komentářů
Redakční článek
Tento článek je určen všem, kteří se chystají zastřešit pergolu. Krok za krokem jsme mapovali, jak provést zastřešení oblíbenými polykarbonátovými deskami. Pergola má rozměr 5,9 x 4,5 metru. K zastřešení jsme zvolili 16mm desky MULTICLEAR v čirém provedení o rozměru 2,1 x 4,5 m s oboustrannou UV ochranou.

Příprava před pokládkou

Materiál jsme spočítali na webu Stavebnin DEK pomocí kalkulátoru DEKSMART po zadání čísla skladby VV.0011A. Před zahájením prací jsme provedli kontrolu rovinnosti trámů. Protože byly trámy delší dobu vystaveny povětrnostním podmínkám, došlo v některých místech k jejich deformaci a horní plochu trámů bylo nutné srovnat elektrickým hoblíkem.

Zastřešení pergoly polykarbonátovými deskami

Na horní plochu trámů jsme nalepili pěnové pásky šířky 60 mm, na kterých budou desky později položeny. Kromě pěnové pásky a polykarbonátových desek byly součástí dodávky také horní upevňovací hliníkové profily s pryžovým těsněním, ukončovací profily, prachotěsné pásky a závitotvorné šrouby.

Reklama

Upevňovací profily

Horní hliníkové upevňovací profily se dodávají v délce 5 m, a proto je bylo nutné zkrátit na délku polykarbonátových desek.

Zastřešení pergoly polykarbonátovými deskami

Do profilů patří pryžové těsnění. To jsme si nejprve uřízli na požadovanou délku s přibližně deseti centimetrovou rezervou na každé straně a následně vtlačili do drážky v profilu. V místě spoje dvou polykarbonátových desek MULTICLEAR je nutné zachovat mezi deskami dvoucentimetrovou dilatační mezeru.

Reklama

Řezání desky

Prostřední polykarbonátovou desku jsme museli krátit podle rozteče trámů. Na pěnovou pásku jsme si nejprve nakreslili umístění desky a následně změřili její potřebnou šířku. Obě krajní desky budeme osazovat celé. Jejich přesah přes konstrukci pergoly by měl být 50 mm na každou stranu. Řezání desky na stavbě provádíme ideálně přímočarou pilou nebo maflem. My jsme ani jeden z těchto strojů neměli, a tak jsme si museli vystačit s obyčejným odlamovacím nožem. Spodní a horní hranu dutinové polykarbonátové desky je nutné přelepit prachotěsnou páskou. Z desky nejprve opatrně odstraníme ochrannou fólii a poté nalepíme hliníkovou prachotěsnou pásku na horní hranu desky a ventilační prachotěsnou pásku na spodní hranu. Ventilační páska nalepená v místě okapu umožní průchod vody z prostoru dutin v případě, že by uvnitř desek vznikla například kondenzace.

Uložení desek

Po olepení hran strhneme z desky ochrannou fólii a umístíme prostřední desku na pergolu. Díky oboustranné UV ochraně nezáleží na tom, která strana desky bude nahoru. Někteří výrobci provádí u desek UV ochranu pouze z jedné strany a pak je nutné usadit desku s ochrannou vrstvou směrem nahoru. Do horních upevňovacích hliníkových profilů si připravíme otvory o průměru 8 mm.

Vzdálenost otvorů pro ukotvení profilů

Vzdálenost otvorů pro ukotvení profilů by měla být navržena vždy pro konkrétní stavbu s ohledem na její umístění a zatížení větrem. Na způsob kotvení má dále vliv například rozteč trámů nebo počet uzavřených bočních stěn pergoly.

Reklama
Zastřešení pergoly polykarbonátovými deskami

V našem případě jsme otvor pro první šroub vytvořili 10 cm od kraje lišty. Další šrouby od sebe budou vzdáleny vždy 40 cm. Na spodní hranu polykarbonátových desek nasadíme ukončovací hliníkový profil hranou směrem dolů, která bude sloužit jako odkapávací hrana.

Plastové koncovky a závitotvorné šrouby

Dále si připravíme plastové koncovky, které po seříznutí gumového těsnění nasadíme na horní upevňovací profily. Poté již stačí upevňovací profily vyrovnat a připevnit závitotvornými šrouby průměru 6,5 mm. V místech, kde budou šrouby procházet polykarbonátovými deskami, jsme nejprve naznačili otvory v liště do desky a následně otvor v desce vyvrtali vrtákem průměru 10 mm. Tím je zajištěn dostatečný prostor pro dilataci desky v místě spoje. Nakonec jsme nasadili ukončovací hliníkové lišty na obě boční strany pergoly a plastovou ukončovací lištu na horní hranu u domu, čímž byla montáž zastřešení pergoly dokončena.

Seznam komponent

Výpis všech potřebných komponent je k dispozici i v katalogu Stavebnin DEK 2019 na straně 704 a 705. Zastřešení lze při dodržení zásad uvedených v DEK katalogu zvládnout svépomocí. Ideální je mít k ruce další dva pomocníky, kteří se hodí při umisťování desek na konstrukci a pomoc s podáváním spojovacího materiálu.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Tereza Malinová
Tereza Malinová (119 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací