Co se vyplatí: bungalov nebo patrový dům?

Autor: Jana Kouřilová (94 příspěvků)
Kategorie: Projekt domu
15. 3. 2019
1 komentář
Co se vyplatí: bungalov nebo patrový dům?
Redakční článek
Rozhodnutí, zda si postavíte bungalov nebo patrový dům, patří k těm nejdůležitějším stavebním krokům. Volíte bungalov hlavně proto, že nechcete chodit po schodech? Přečtěte si, který důvod by měl skutečně tuto volbu ovlivnit.

Hodně stavebníků vybírá přízemní dům především z toho důvodu, že nechtějí chodit po schodech a preferují mít vše v jedné úrovni. Jaká kritéria by měla rozhodovat o tom, jaký typ domu postavit, nám sdělil  Jan Korejtko, konzultant ze společnosti G Servis CZ.

Rozhodnutí, zda si postavíte bungalov nebo patrový dům, by se mělo vyvodit ale až na základě schůzky s odborníky. Teprve na základě dispozice, velikosti pozemku, ale také především regulativ k danému pozemku, je možné vybrat nejvhodnější typ stavby.

Cena není rozhodující

Jak je to s cenou bungalovu versus patrového domu. Lze říci, o kolik je bungalov dražší než patrový dům? „Takto to nelze zobecnit. Hodně záleží na použitých materiálech při stavbě. Také záleží na tom, co přesně srovnáváme. Když vezmeme celkové náklady na výstavbu, tedy pořízení pozemku, příjezdové cesty, zasíťování pozemku, kompletní stavbu, pak je rozdíl v ceně možná zhruba 2 %, v případě porovnávání pouze cen hrubé stavby potom by rozdíl mohl být kolem 10 %. Takže cena nepředstavuje hlavní rozhodovací faktor při volbě typu domu,“ říká Jan Korejtko.

Reklama

Hlavním kritériem je velikost pozemku

Co by tedy mělo skutečně rozhodovat při této, někdy nelehké volbě? „Podle mého názoru je to jednoznačně dispozice pozemku. Pokud má stavebník k dispozici dostatečně velkou, rovnou plochu, může stavět bungalov. Avšak v případě, že má pozemek menší, kolem 500 m2 , měl by volit spíše patrový dům, Nikdy by ale stavebník neměl také zapomenout na regulativa, která se vážou k danému pozemku. Ty zjistí na příslušném stavebním úřadě. A to ideálně ještě před nákupem pozemku! Někteří stavebníci pak bývají nepříjemně překvapeni, že si nemůžou svůj vysněný bungalov postavit na vlastním pozemku,“ popisuje Jan Korejtko.

Je stavba bungalovu svépomocí snazší?

Jako svépomocného stavebníka mě také samozřejmě zajímá, zda je bungalov jednodušší pro stavbu svépomocí. Přeci jen zde odpadá stavba pevného stropu nebo schodů. Jan Korejtko mi však oponuje tím, že: „V případě, kdy chceme zachovat stejnou podlahovou plochu, jako u patrového domu, musíme postavit jednou tak větší základovou desku i střechu, takže se to nedá jasně říci.

Přestavba bungalovu na patrový dům

Někteří stavebníci mohou uvažovat nad tím, že si zatím postaví přízemní dům, který za nějaký čas zvětší na patrový. Jak je to ale v praxi? „Teoreticky zvětšit bungalov na patrový dům možné je, ale zatím jsem se s tím v praxi příliš nesetkal. Většinou přestavba bungalovu na patrový dům zůstala jen v teoretických úvahách klientů, kteří od toho nakonec odstoupili. Příprava na to je totiž poměrně veliká, nejde jen o stropy, ale také o vchody, přípravu ústí atd.,“ vysvětluje Jan Korejtko.

Reklama
Za posledních deset let narostla obliba přízemních domů. Nyní je u našich klientů poměr zhruba 50 na 50, takže je to vyrovnané.

Prohlédněte si ve fotogalerii oblíbené projekty rodinných domů. Sestavili jsme přehled 25 typových rodinných domů, které jsou díky svému provedení ideálními domy pro stavbu svépomocí. Vyberte si jeden z bungalovů nebo patrových domů.

Galerie

Co se vyplatí: bungalov nebo patrový dům?Co se vyplatí: bungalov nebo patrový dům?Co se vyplatí: bungalov nebo patrový dům?Co se vyplatí: bungalov nebo patrový dům?
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jana Kouřilová
Jana Kouřilová (94 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama