Rozhodnutí stavět

Autor: Vladimír (9 příspěvků)
6. 3. 2019
0 komentářů
Rozhodnutí stavět
Příspěvek stavebníka
Zdravím všechny stavebníky. Někdy v roce 2016 jsme s partnerkou začali uvažovat o vlastním bydlení. Po velmi krátkém rozhovoru jsme usoudili, že do bytu nechceme, vzhledem k tomu, že oba jsme vyrůstali v rodinném domě.

Velmi rychlá sprcha přišla v momentě zjišťování kolik stojí stavební parcely v okolí našeho bydliště. V tu chvíli jsme zjistili, že na to finačně nemáme. Koncem roku přišel otec s nápadem, jestli si nechceme opravit rodinnou chatu a bydlet tam. Nápad to nebyl věru zlý, nícméně po krátkém propočtu jsme dospěli, že rekonstrukce na stav trvale obyvatelný by vyšlo dráž než stavba nového domu. Teď přišla otázka, jak se s tím poprat. Vzhledem k tomu, že pozemek, na kterém chata stojí, je poměrně dost velký, tak nás napadlo postavit si dům na zahradě. Znělo to jako idylka, všichni jsme s tím souhlasili, teda skoro všichni (k tomu se dostanu později). Nastala teda situace, že jsme se začli intenzivně dívat na typové projekty a zjišťování všeho co je třeba - to už se psal rok 2017. Přišla situace, že jsme to na chvíli dali k ledu a začli jsme to opětovně řešit až v roce 2018. Co čert nechtěl, přišla druhá sprcha, tentokrát ze strany úřadu. Přes pozemek vede biokoridor a dle územního plánu nemůžeme stavět jinde než na místě, kde stojí současná stavba. Po dlouhých rozhovorech a racionálních argumendech, kdy jsme zvažovali vše možné i nemožné, jsme dospěli k názoru, že budeme bourat a stavět na novo. Dům je tvořen ze tří částí. Zvolili jsme teda cestu nejmenšího odporu a rozhodli se odstranit stodolu (paradoxně byla větší než obytná část domu). 24.3.2018 započlo vyklízení stodoly (v té době jsem měl naivní představy o tom, že za měsíc je vyklizeno a jde se bourat a v srpnu se dělá základovka) 5.7.2018 bylo slavnostně vyklizeno (dobrá rada pro všechny, co člověk nepoužívá tak se toho zbavit a neuskladňovat s tím, že se to může hodit) 5.11.2018 stavba odstraněna

Souběžně s tím probíhala i papírová válka s úřady. Nejrychleji vše šlo se statikem a s odborem životního prostředí v Olomouci, horší to pak bylo s úřady v obci (z bezpočnostních důvodu raději nejmenuji - ještě s něma musím jednat) Dnes 26.2.2019 jsme s partnerkou hrdí majitelé rozděleného pozemku o výměru 1475 m2 a konečně řešíme projekt domu. O dalších postupech budu průběžně informovat.

Stavbě zdar Vláďa a Deni

Reklama

Náklady

Název položkyCena
brigádník
3 000 Kč
Katastr celkem
3 000 Kč
Geodet
9 000 Kč
Statik
1 500 Kč
Celkem16 500 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Vladimír
Vladimír (9 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama