Přípojky - elektřina, splašková kanalizace, vodovod

Autor: Jiří (22 příspěvků)
3. 1. 2019
0 komentářů
Přípojky - elektřina, splašková kanalizace, vodovod
Příspěvek stavebníka
O stavbě jsem věděl prd, ale díky Svépomocí se to malinko zlepšilo. Zkusím tedy na oplátku popsat své zkušenosti. Třeba to někomu pomůže. Začnu přípojkami ve formě "pro začátečníky".

Elektřina

Do této přípojky jsem se pustil během čekání na stavební povolení. Náš pozemek byl "zasíťovaný", takže to nebyla taková věda. Na hranici pozemku stál rozvodný sloupek E-ONu, ke kterému jsme se měli připojit. Do něj vedou pod zemí dráty z elektrárny. Druhý sloupek - elektroměrný pilíř jsme si už museli koupit sami. Vyrábí se buď pro ČEZ nebo pro E-ON. My tedy koupili pro E-ON. Dále se dá vybrat mezi jednotarifním a dvoutarifním (noční proud). Nám stačil o trošku levnější jednotarifní, tak jsme vzali ten. Dále bylo potřeba koupit rozvaděč, na bazoši jich je spoustu, vybrali jsme tedy tam a umístili jej do zamykatelné dřevěné bedýnky. Dále jsme koupili kabel na propojení rozvaděč-elektroměr-přípojka a to AYKY-j 4x16. Nakonec bylo potřeba koupit do našeho sloupku hlavní jistič, koupili jsme tedy OEZ LTN-25B-3. Nákupy a postup jsme už tou dobou konzultovali s elektrikářem. Když bylo nakoupeno, vykopal jsem hned vedle sloupku E-ONu jámu a do ní dal náš elektroměrný pilíř. Náš sloupek osadil jističem a připojil kabel. Druhý konec kabelu jsem nechal trčet ze země, aby jej zaměstanec E-ONu jednoho dne zapojil do toho jejich sloupku (výkop apod. jsem mu nachystal). Hodně lidí svůj elektroměrový pilíř staví na betonový základ, podle návodu jej ale stačí postavit jen na písek a zaházet pískem. Protože nevím, jestli se jednoho dne nebude se sloupkem ještě manipulovat, až se bude dělat ulice, a taky proto, že je to jednodušší, zvolil jsem variantu zaházení pískem. Z druhé strany pilíře jsem na kůl umístil bedýnku s rozvaděčem a opět jej propojili pod zemí kabelem s elektroměrným sloupkem. Po dokončení jsem zavolal elektrikáře, aby mi udělal "revizi", o čemž mi vystavil doklad. Pak přišlo papírování s E-ONem. Na stránkách E-ONu se dá postup vyčíst, případně na infolince vám poradí. K získání dočasného připojení pro stavbu jsou potřeba dvě smlouvy. První je smlouva o připojení. Ta se dokládá k žádosti o stavební povolení, takže tu jsme již měli vyřízenou od projektanta a při žádosti jsme se na ni odkazovali. Druhá se jmenuje smlouva o sdružených službách. Tu jsme nyní zaslali pomocí emailu do E-ONu. K tomu bylo potřeba jako přílohu dát právě tu revizní zprávu od elektrikáře. Asi týden trvalo, než se email dostal k vyřízení a pak se myslím tak dva až tři týdny čekalo než se někdo ozval, že nám to přijede zapojit. Poté dojel pán a během půl hodiny zapojil elektroměr. Od té chvíle jsme měli elektriku.

Kanalizace

Kanalizaci jsme dělali během stavby základů. Na obci jsem si zjistil, kde přesně má kanalizace vést, přesně si naměřil místo a pozval bagr. Bývá prý dobrým zvykem dát do země desku, která vede od povrchu kolmo k trubkám. Tady ji tak prý dávali. No na povrchu už nebyla (nepřežila jiné práce v ulici), ale po pár kopnutích jsme její zbytek pod zemí našli. Když pak bagr narazil na čistý písek, byla to známka, že jsme blízko trubek. Ručně jsem v písku našel víčko od kanalizace a bagr pak vyhloubil díru kolem. Koupil jsem tedy kanalizační trubky a kanalizační revizní šachtu. To jsem připojil a dovedl tak kanalizaci do prostoru základové desky.

Voda

Když už nám bagr kopal díru ke kanalizaci, nechal jsem ho udělat ještě jednu jámu na vodoměrnou šachtu vedle. Souhlas s připojením k vodovodnímu řadu se dává jako příloha k žádosti o stavební povolení, takže jsem tento již měl. V něm jsem vyčetl podmínky připojení, především jaké rozměry má mít požadovaná vodoměrná šachta. Zkoušel jsem konzultovat přesnější specifikace šachty přímo na vodárnách, ale tam mi nikdy neřekli nic jiného než "udělejte to podle projektu". V projektu ale konkrétní šachta popsaná nebyla. Takže jsem to po pár pokusech vzdal a s heslem "kdo se moc ptá, moc se dozví" si to udělal všechno podle svého. Šachtu jsem vybral betonovou v potřebných rozměrech (co byli v souhlasu o připojení) od firmy Exterier-beton. Tato šachta se skládá z několika kusů. Betonové dno, které stačí položit na urovnané lože z písku a poté jen naskládat betonové dílce. Jednoduché řešení, žádné betonování, hned bylo hotovo. Jen jsem vyvrtal korunkovým vrtákem 40mm z Hornbachu prostupy na hadici. Poté jsem udělal ruční výkop od šachty k vodovodnímu řadu. Ruční výkop proto, že bylo třeba křížit podzemní elektrické a plynové vedení. Tento výkop byl co nejužší, jen pro hadici a aby se to dalo kopat. Po nalezení hlavního vodovodního řadu jsem vykopal jámu metr krát metr od povrchu až kus pod hadici, aby byl kolem řadu dostatečný prostor pro práci montážníků. Vše od hlavního řadu až po šachtu jsem vysypal pískem. Během těchto prací jsem zajel na vodárny a s paní u okénka vyplnil žádost o připojení. Po dokončení prací jsem už jen do vodáren zavolal, že mám nachystáno, a ještě ten den přijeli chlapíci změřit si přípojku. Druhý den ráno pak dojeli provést připojení a během hodinky jsem tak měl už vodu. Vše jsem poté zaházel vrstvou písku. Ještě jsem volal do plynáren, aby si přijeli zkontrolovat křížení vody s plynem. Je totiž potřeba dodržet rozestup aspoň 20cm. Žádost o kontrolu se podává online na stránkách plynáren. Když pán dojel a dal mi papír, že to zkontroloval a je vše v pořádku, zaházel jsem pískem i křížení a dosypal zeminu do úrovně terénu.

Reklama

Plyn

Plyn budu realizovat až později, nyní by mi potrubí kolem domu zavazelo.

Náklady

Název položkyCena
Výkop, písek, trubky, kabely, rozvaděč, jistič, apod.
8 000 Kč
Platba vodárnám
9 000 Kč
Elektroměrný pilíř
5 000 Kč
Šachta+dovoz
12 000 Kč
Celkem34 000 Kč

Galerie

Přípojky - elektřina, splašková kanalizace, vodovodPřípojky - elektřina, splašková kanalizace, vodovodPřípojky - elektřina, splašková kanalizace, vodovodPřípojky - elektřina, splašková kanalizace, vodovod
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jiří
Jiří (22 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací