Sauna svépomocí, aneb jak si to udělat doma zase trochu lepší

Autor: Daniel a Bára (10 příspěvků)
Kategorie: Sauna
29. 12. 2018
94 komentářů
Sauna svépomocí, aneb jak si to udělat doma zase trochu lepší
Příspěvek stavebníka
V mém poslední článku jsem skončil tak trochu na vodě. Respektive v jezírku. Ano, koupací jezírko byla jedna z nejlepších investic, co jsme udělali. Užíváme si ho, co to jde, a mimo to vytváří fantastikou atmosféru u naší terasy. Ale práce kolem domu je stále nekonečně... Jenže člověku se většinou chce realizovat ty věci, co ho baví, a ne ty, co musí. A takhle jsme došli k tomu, že si nutně musíme postavit vlastní finskou saunu :)

No, úplně samo to ale zase nepřišlo. Moje žena Bára je milovník saunování. Já jsem byl dříve tak nějak neutrální. Často ale jezdíme po Evropě a navštěvujeme různá wellness centra, a samozřejmě i sauny. A v podstatě nás to oba moc baví. A náhodou, jednoho dne, přišli naši sousedi, výborní kamarádi, s informací, že si objednali na zakázku venkovní, roubenou finskou saunu. Pecka.

Firma jim ji za měsíc na zahradě vystřihla, jedna báseň. Akorát ta cena, no, to už taková báseň nebyla. Bez nějakých těch věcí okolo, 250 000,- a to je fakt darda... Ale mělo to jeden synergický efekt, a to, že jsme se pro ni rozhodli také. Máme hned u domu krytou terasu a přímo u ní koupací jezírko. A co se nabízí? No přece saunování a chlazení se v tom jezírku :) Ale my si ji samozřejmě uděláme svépomocí!!

Takže jsem vzal metr, tužku, sedl k internetu a začal měřit, počítat a studovat informace, ostatně, jako vždy předtím. Nakonec jsem zjistil, že to není až tak komplikovaný problém. Zásadní bylo to, že jsme chtěli mít saunu těsně u terasy, abychom mohli vcházet z terasy přímo do ní a chtěli jsme plnomasívní roubenku pro cca. 4 lidi, s vytápěním na dřevo.

Obecně vzato, sauna je prostě nějaká bouda, kde se topí a kde se člověk může pořádně vypařit. Saunové firmy z toho samozřejmě dělají bůhví co, ale vlastně jsou to jenom obchodně-marketingové oblbovací kecy. Koukněte se na nějaká videa z Finska nebo Ruska... v čem se sauní. Jakákoli zavřená bouda s kamny uvnitř. 

Je nutné si tedy jen zachovat zdravý selský rozum a nedělat z toho velkou vědu, jak se vám fakt všichni snaží nakukat :) Takže, co potřebujete na venkovní saunu? Postavit dobře izolovaný dřevěný (nebo zděný) domek s komínem, dveřmi a větráním, který bude alespoň trochu hezký (nebo taky ne, když je to někomu jedno). A dodržet jasně definovaná bezpečnostní pravidla. A do něj nějaké ty lavice a kamna. To je vše.

Základ byl tedy jasně daný :) Po zaměření jsem spočítal, že venkovní rozměr sauny může být max 240x240 cm. Dál už nám vadil vrt a velikost prostoru na chození z terasy ven. Tento rozměr stačí, při troše skromnosti, pro 5-6 lidí. Rozhodli jsme se, po prostudování a konzultování různých vlastností dřeva (a taky jeho ceny), pro kvalitní smrk ze zimní těžby, 14x10cm, jednoduché rohové roubení.

Výběr kvalitního dřeva je zcela zásadní věc!! (Neustále kapající horká smůla ze stěn a stropu fakt není nic moc. Přinejmenším máte pořád zalepené ručníky a prostěradla). To technicky zajistil můj kámoš Mejdlo, který nám již předtím stavěl pergolu nad terasou a bude stavět i korpus roubenky. Ohledně ostatní práce jsme se domluvili, že si ji uděláme sami. Tzn. podlahu, strop, střechu a vnitřní vybavení. Domluvil jsem také, že si sám udělám betonové patky pod saunu.

Základové patky jsem vybetonoval s velkých 40 šalovek, se spodním základem cca. 50cm betonu s dvěma 80cm/15mm roxory jako armou v každé šalovce. Trochu jsem se trápil s rovinou, ale nakonec to dopadlo dobře. V podstatě 3 odpoledne práce a měření, a asi 20 koleček betonu. Kámoš Mejdlo mezitím nakoupil na pile v Mříči (kde má dobré kontakty a mají kvalitní dříví) požadované trámky a dal je uskladnit do truhlárny, aby částečně proschly.

Poté si v truhlárně udělal kompletní přípravu trámků pro kompletaci roubenky. A pevně jsme se také dohodli na ceně za montáž, 20 000,- Kč. Dřevo samotné stálo na pile 16500,-. K tomu je třeba připočítat těsnící latě (1,5x1,5cm), které se vkládaly kosodélně mezi jednotlivé trámky (ty mají na sobě stejně vyfrézovanou, kosodélnou drážku). Pak ještě Wurth těsnící expanzní pásky, kterými jsou trámky podélně, dvojitě utěsněné, tesařské vruty a 20mm dubové tyče na vázání trámů.

Skladba sauny je "jednoduchá", trámky jsou skládány klasicky, jako roubenka a po provrtání ještě vzájemně čepovány na dvou či třech místech každé stěny dubovými tyčemi navzájem. Je fakt, že práce nešla úplně rychle, dřevo se dost kroutilo a kluci museli každý šár pečlivě trimovat kurtnami, než byl svázán dubovým čepem. Do toho vstupoval zásadní problém s jejich jinými zakázkami, takže samotný korpus roubenky dělali kluci, s mnoha přestávkami, asi 2 měsíce.

Nebyli jsme z toho tedy moc nadšení, ale hlavní je, že ho udělali fakt pečlivě. Technicky vzato, základ roubenky je pevný rošt z trámů 14x8 cm, v rozteči 40cm, zespodu zavřený střešní difuzní folií. Nad tím je pak vyskládána skladba stěn. Nahoře pak krokve, zase 40 cm od sebe. Trochu problém byl dveřní otvor, ten se musel vyřezávat až dodatečně.

Úplně jsme se neshodli na technickém řešení futer dveří a ty jsem si s dveřmi nakonec dodělával sám, podle videa jedné rakouské saunařské firmy (není to zase tak složité). U futer je třeba nechat celkem velké dilatační mezery, hlavně vertikálně (máme necháno cca. 8 cm, po stranách cca. 3cm), aby mohly "klouzat" vůči stěně roubenky.

Roubenka si samozřejmě sedá, u nás to byly asi tak 3-4cm celkem. Podlahu jsem mezi trámy odizoloval XPS polystyrenem s velkou vzduchovou mezerou směrem k pochozí vrstvě. Vrchní skladba samotné podlahy je potom z 2 vrstev 20mm Cetris desek, napříč, které jsou nehořlavé. Vše utěsněno polyurethanovým tmelem. Cetris desky jsem ještě natřel vodoopudivou penetrací, která není škodlivá ve vnitřním prostředí.

Stropní kontrukce je následující. Mezi krokvemi je 2x8cm čedičové vaty, nad ní difuzní střešní folie, latě a plechová krytina. Směrem dolů je parotěsná vrstva ze silné hliníkové folie, vše lepené hliníkovou lepící páskou (nesmí v ní být žádný plast). Hliníkovou folii doporučuji kupovat přímo u výrobce (já u firmy Keramet), jelikož je podstatně kvalitnější, než ta, co vám prodají v sauna shopech. A i levnější. Pod tím jsou palubky ze sibiřského smrku.

Zkrz tuto skladbu je veden nerezový komínový systém Bokra izol 50 (Tady pozor, sauna shopy nabízí také originál komínový systém Harvia, ale je z horšího a hlavně  podstatně tenčího nerezu!! Cena +- stejná). Ten je v průchodu plechovou střechou zvnějšku ještě dvojitě zatmelený polyurethanem. Kamna jsou Harvia M3, což jsou nejmenší Harvia kamna, pro sauny do 13 m3. Jsou postavená na 2cm dlaždici 60x60cm. Před nimi je ještě jedna tatáž dlaždice, kvůli bezpečnosti při přikládání.

Kamna jsou ale velmi dobře konstruovaná a při dobrém tahu komínu (výšku máme 2,7 m) nezačmudí a nic z nich nepadá. Vnitřní rozměr sauny je nakonec 220x220x195cm. Dveře máme celoskleněné a nebyl s nimi problém. Nechal jsem si je vyrobit v Isoterm Kaplice, rozměr 190x70x0,8cm, kalené, včetně vrtání a broušení hran. Panty jsem koupil na netu. Madlo je dřevěné a zámek magnetický. Samozřejmě se otevírají ven!!

Trochu větší výzva bylo vnitřní vybavení. Kouknete se takhle po netu a zjistíte, že zde lítají tisíce tam a zpět :) Takže takhle ne!! V Jihlavě (firma Palubky Koten) jsem za velmi dobrou cenu nakoupil olšové lavicové profily (na lavice je dobré koupit tzv. studené dřevo, domácí je třeba olše nebo osika), od kamaráda jsem si vypůjčil formátovací ruční pilu, nakoupil terasové nerezové vruty (to je obecně skvělý spojovací materiál) a šel do toho.

Nejdříve jsem to okoukl v jiných saunách a pak ještě dostudoval na netu. Stálo mě to 3 odpoledne, trochu pečlivějšího měření, troška ručního broušení smirkovou houbičkou a lavice, včetně podlahových roštů, byly komplet hotové a nainstalované. Troufnu si říct, že v profi kvalitě :) A za "pár" korun. Lavice jsou kotvené částečně přímo na stěně a částečně na nohách.

Výška lavic je na každém, já si ji změřil v jiné sauně, kde nám to vyhovovalo. Poslední, co bylo třeba odladit bylo odvětrání. Tady je třeba dodržet přesná doporučení!! Je to hlavně kombinace výkonu kamen a velikosti vnitřního prostoru. Já se hodně inspiroval u našich známých, kteří mají saunu +- stejnou jako my. U spodní části kamen máme sací průduch 5x10cm a úhlopříčně pod stropem další 10x10cm.

Zvenčí jsou otvory zakryté nerezovou mřížkou se síťkou proti hmyzu. Současně máme 1,5x70cm průduch pode dveřmi. Vše funguje výborně. Pak ještě venkovní nátěr, okap a nějaké ty detaily. Detaily jsou ty "blbosti" dovnitř sauny :) Kýbl, naběračka, teploměr, vlhkoměr, přesýpací hodiny, kartáč atd. Kupovat to u nás v Čechách je nesmysl, fakt neví, co by za to chtěli (max. v nějakém výprodeji). Jako vždy pomohl eBay.

Koupily jsme komplet vybavení z Německa za 1550,- Kč, včetně dopravy... Dokonce byla v ceně i sada 5. eterických olejíčků.  A jde se do toho!! Na počátku to byly asi 3 zkušební zátopy na cca. 1 hodinu a asi 60-80 stupňů. Je třeba vypálit kamna a komín a i dřevo začne za chvíli vonět jinak. Při tom jsem vše kontroloval, otestoval velikost průduchů a jestli kamna táhnou a nikde nic nekouří a nehoří... Vypálily se také kameny v kamnech. A pak už to jelo naostro.

Saunu vytápíme cca. 40 minut od zatopení. Topím z 90 % suchou břízu. Vytápíme na zhruba 95-105C. Vše funguje perfektně, nikde žádná smůla, dveře, izolace, pásky, těsnění, zatím vše ok. Ještě budu pro jistotu instalovat ochranný nerezový plech s 2cm mezerou od stěny u levého boku kamen, kde je nejvyšší teplota stěny roubenky (120-130C, měřeno digi teploměrem se sondou).

Kamna jsou samozřejmě instalována přesně podle projektu v návodu. Co se týká světla, vedení je realizováno silikonovým kabelem SIHF, který je protažený svislou dírou skrz stěnu roubenky. Tu bylo samozřejmě nutné předvrtávat průběžně již při výstavbě roubenky!! Vypínač je venku, světlo koupené na netu, originál do sauny. A to je vše. Saunu si užíváme (mimo ty horka) cca. 3x týdně a těším se vyloženě na zimu, to bude fakt pecka :)

Akorát až bude led v jezírku, to úplně nevím...   Jinak, co se týká celkové ceny, ať děláte, co děláte, v této velikosti a kvalitě je to i s 2/3 svépomocí +- 100 000,- Kč. Samozřejmě by se dalo ušetřit na materiálu (např. prefabrikované sauny na netu mají stěnu 4,5cm, lavice lze vyrobit z podstatně levnějšího materiálu, rošty na zemi nejsou úplně nutné atd.), ale když se to udělá poctivě, je to zase "navěky" a máte z toho fakt dobrý pocit. V menším rozměru a nižší kvalitě by se asi dalo dostat kolem 60tis. Je na každém, jestli se to vyplatí nebo ne. Ale je to v každém případě naprostá pecka !!      

Náklady

Název položkyCena
Ostatní
14 000 Kč
Dveře skleněné + panty
3 000 Kč
Lavicové olšové profily
9 000 Kč
Těsnění Wurth pásky
5 800 Kč
Střecha + izolace
4 500 Kč
Komín
12 000 Kč
Dveře + panty
3 500 Kč
Kamna
9 500 Kč
Dřevo roubenka
18 000 Kč
Práce
20 000 Kč
Celkem99 300 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Daniel a Bára
Daniel a Bára (10 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací