Domovní čistička odpadních vod

Autor: Luboš Dolejš (24 příspěvků)
2. 2. 2017
3 komentáře
Domovní čistička odpadních vod
Příspěvek stavebníka
Bohužel v obci nemáme splaškovou kanalizaci, máme jen dešťovou a do doby než bude v obci hotová i splašková kanalizace jsem nechtěl řešit odpady do jímky a jímku nechávat vyvážet. Kanalizace by měla být v obci do 5 let v době, kdy jsem se rozhodl pro ČOV.

Vzhledem k tomu, že se potom budu připojovat stejně na kanalizaci v budoucnu, rozhodl jsem se co nejvíce snížit náklady na ČOV, neboť často slýchám jak si někdo udělá čističku a vyjde ho to na 50 tisíc a víc  a pak se za pár let musí připojit na veřejnou kanalizaci a nechtěl jsem kuli pár letům vyhodit zbytečně peníze. Na trhu je plno čištiček již používaných a to většinou jen krátce, stavebníci udělají ČOV a když je hotová veřejná kanalizace v obci, tak se připojí a ČOV pak za pár tisíc prodávají. V projektu jsem měl navrženou ČOV Ekocis, která je na trhu asi jedna z levnějších. Já jsem koupil používanou ČOV typ EURO 6 s horním nástavcem, víkem a venkovní plastovou bednou na kompresor a s kompresorem Secoh JDK 60 S. Nejprve jsem musel mít samostatný projekt na přesný typ ČOV, poté mě musela obec písemně schválit, že mohu mít ČOV a povolují vypouštění do dešťové kanalizace. To jsem i ze žádostí předal na Životní prostředí v daném okrese. Do měsíce mě ČOV schválili a dokumentaci jsem předal na stavební úřad, neboť projekt na ČOV bylo součástí stavebního povolení. Jenže jsem při realizaci nevěděl ještě jakou ČOV přesně seženu. Nakonec jsem sehnal levně výše uvedenou ČOV vypláchlou a připravenou na odvoz, proto jsem musel znovu za projektantem, který mě do projektu čističky zapracoval změnu ČOV s tím, že to doložím na Životním prostředí při žádosti o kolaudaci domovní čističky. Nechal jsem vybagrovat výkop na ČOV.  Dno výkopu jsem vysypal štěrkem o výšce cca. 10 cm a zhutnil palicí, poté položil podložky na kari síť a umístil na dno výkopu kari síť. Dno výkopu jsem pak zalil betonem do výšky 10 cm a stáhl do roviny. Když byla betonová deska hotová a vyzrálá, stáhli jsme do výkopu ČOV, a po ustavení ČOV na desce a pospojení s KG trubkama, jsem čističku omotal geotextílií a postupně jsem napouštěl ČOV vodou a dle hladiny vody v ČOV jsem jí obsypával pískem a zeminou a celé hutnil palicí. Plastovou bedýnku na kompresor jsem umístil vedle ČOV, na obrázku je kompresor umístěn v ČOV, což je špatně a hned ze záčátku jsem to změnil a umístil ho vedle, a tak je to dosud. Kousek od ČOV jsem měl v projektu kanaližační šachtu, která u ČOV být údajně nemusí. Tu jsem se rozhodl vyrobit a udělal jsem ji ze třech odřezků kanalizačních plastových skruží co byly určené na vyhození o průměru 60 cm, ty jsem k sobě přilepil plastickým lepidlem mamut a celé jsem to dal na silikon na již hotovou betonovou desku na které byla vrstva vodovzdorné malty a tekuté lepenky, KG roury jsem prostrčil do kanalizační šachty do připravených otvorů a celé to zasilikonoval. Spodní část i s KG rourama jsem obetonoval okolo šachty, tak aby to bylo na pevno. Ze silné cetris desky jsem udělal víko na tuto šachtu. Museli jsme ručně vykopat výkop k přípojce dešťové kanalizace, která byla daleko od ČOV. Od přípojky jsme pokračovali v trubkách ve spádu v KG DN160 mm až do kanalizační šachty. Z té pokračuje potom KG DN125 mm do ČOV.

Uvedení ČOV do provozu a nastavení vzduchu jsem provedl dle návodu z internetu, nasadil bakterie. Jinak bakterie v průběhu roku stejně doplňuji, neboť nejsme moc vzorný uživatelé ČOV a proto jednou ročně kupujeme Bio Golem S, celou plechovku za 200,-Kč a  když se nám podaří vybít baktérie,  doplníme z Golema a do dvou dní je to zas v pohodě, voda v ČOV je celkem čistá a nezapáchá. Odpadají veškeré náklady na vyvážení, nemusí se vyvážet nikdy. Jednou za 6 měsíců  čerpadlem odsaji 1/3 vody i s usazeninami a zaleji s tím stromky, voda i usazeniny jsou nezávadné a bez zápachu. Po instalaci ČOV jsem nechal udělat rozbor a zažádal si na odbor Životního prostředí o kolaudaci.

V roce 2021 nám dodělali přípojku kanalizace. Zadal jsem inzerát a za 10 tisíc si zájemce do 14 dnů i s pomocníkama ČOV vykopal a odvezl včetně funkčního příslušenství a já se konečně mohl připojit do splaškové kanalizace. Po bývalé ČOV jsem zachoval pouze vývod KG ze země na dešťovou kanalizaci. Připojení do kanalizace bez šachty mě vyšlo na cca. 4000,- Kč včetně provedené kontroly a zasypání výkopu odbornou firmou, kanalizační šachtu jsme dostali od obce. Musel jsem si svépomocí zasypat díru po vyndané ČOV, dodělat výkop na přípojku kanalizace, pospojovat KG potrubí DN 160 včetně kanalizační šachty.

Rozhodně se vyplatí koupit použitou ČOV, kterých je všude plno za méně jak poloviční cenu neboť se lidi pak většinou všude připojují ke splaškové kanalizaci, když je v obci již k dispozici. ČOV pokud je to možné jen obsypat aby šla znovu vykopat a mohla se poslat zase dál, když už ji není zapotřebí. Následné využití ČOV na dešťovou vodu podle mě není vhodné a rozhodně se to nevyrovná retenčním nádržím, to je již lepší varianta dočasně velký septik, který se pak po možnosti se připojit ke kanalizaci využije jako retenční nádrž, do té doby se pak ale dost zaplatí za vyvážení. U nás došlo k připojení po 11 letech.

Náklady

Název položkyCena
práce okolo ČOV, bagr, betonování, brigádník, KG potrubí atd.
19 000 Kč
rozbor vzorku vody z ČOV
400 Kč
změna ČOV v projektu
1 500 Kč
ČOV s příslušenstvím
15 000 Kč
Celkem35 900 Kč
příjem za prodanou ČOV s příslušenstvím včetně vykopání a vypláchnutí 10 000,- KČ
Náklad za připojení na splaškovou kanalizaci včetně materiálu 4000,- KČ
Celkem náklady v celé časové ose za připojení ke kanalizaci 29 900,- KČ + úspora za stočné a vyvážení během 11 let, - údržba kolem ČOV a provoz dmychadla (2500, -/ročně) za 11 let.
Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Luboš Dolejš
Luboš Dolejš (24 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací