Jak na osvětlení jezírka a jeho okolí

Autor: Jana Kouřilová (94 příspěvků)
Kategorie: osvětlení
27. 8. 2016
1 komentář
Jak na osvětlení jezírka a jeho okolí
Příspěvek stavebníka
Jezírko v zahradě je většinou centrálním bodem, který nám svým uceleným ekosystémem přináší jedinečnou podívanou. Tekoucí voda z jeho potůčků a vodopádů uklidňuje a vytváří příjemné prostředí pro relaxaci. Jezírko je také velkým poutačem pozornosti pro každou návštěvu. Jeho působivý efekt lze podpořit vhodně zvoleným dekorativním osvětlením. Přinášíme vám pár rad a tipů, díky kterým bude večerní atmosféra u vašeho jezírka ještě kouzelnější. 

Jaká svítidla jsou vhodná pro použití v jezírku a jeho okolí? 

Z bezpečnostních důvodů se v okolí vodních prvků používají výhradně svítidla na malé bezpečné napětí 12V. K osvětlení jezírka i zahrady lze použít jednoduchý stavebnicový systém Garden Lights, který je již připraven pro montáž svépomocí. Jedná se o ucelený 12V systém vhodný k osvětlení zahrady, v jehož nabídce jsou kabely a svítidla, která se vzájemně propojují pomocí konektorů Plug&Play. Díky jednoduchosti systému zvládne instalaci téměř každý. 

Jak na osvětlení jezírka a jeho okolí

Jak a kam osvětlení nainstalovat?

Systém se napájí přes bezpečnostní 12V transformátor, který může být umístěn např. přímo v zahradě nebo v zahradním domku. Kabely ze systému Garden Lights není nutné zakopávat hluboko pod zem. V okolí jezírka lze kabely umístit pod geotextílii a překrýt dekorativními kameny. Konektory nesmí být umístěny přímo v jezírku. K osvětlení potůčků, vodopádů a jezírek lze použít pouze svítidla s krytím IP68, která jsou vhodná pro umístění pod vodní hladinu. Některá svítidla jsou určena k instalaci do hloubky max. 0,5 metru, proto jimi osvětlujeme převážně potůčky a břehy jezírek. K osvětlení potůčku je ideální LED svítidlo Lapis v imitaci kamene, které splyne s ostatními oblázky v potůčku. Pro osvětlení břehů, vodopádů a vnitřku jezírka doporučujeme použít podvodní reflektory Arigo, Brillance a Excellence. Pokud je jezírko celkově tmavší, popřípadě zarůstá řasou, doporučujeme koncentrovat se spíše na osvětlení břehů a rostlin v okolí jezírka. Noční hladina je jako zrcadlo, ve kterém můžete pozorovat zajímavý odraz osvětlené zahrady. 

Reklama
Jak na osvětlení jezírka a jeho okolí

Okrasné rostliny a dřeviny v okolí jezírka je hezké zvýraznit pomocí LED reflektorů. Vzrostlejší stromy a husté keře doporučujeme nasvítit 5W LED reflektory jako je Arcus a Rubum. K osvětlení menších solitérů a trav postačí 2-3W LED reflektory Alder a Focus. Pokud máte v okolí jezírka přilehlou terasu, lze její okraje zvýraznit orientačními zápustnými svítidly Alpha

Jak na osvětlení jezírka a jeho okolí
Reklama

  

Jak o svítidla pečovat?

Svítidla jsou téměř bezúdržbová, nicméně pro správný provoz je dobré jim věnovat trochu péče a to převážně formou občasného očištění skel. V případě zimních mrazů a hrozícího zamrznutí jezírka je lepší svítidla umístěná v mělčinách přemístit z vody na břeh. Zamezí se tím poškození svítidel a kabelů vlivem zamrznutí. 

Tipy na netradiční osvětlení jezírka

Do dekorativního osvětlení jezírka nepatří jen podvodní reflektory. Zajímavým prvkem na hladině jezírka jsou i svítící objekty, například svítící plovoucí koule od německého výrobce Epstein-Design. Krásného efektu docílíte použitím více koulí o různých průměrech.  Milovníky originálních kousků jak v interiéru, tak v exteriéru jistě nadchnou ručně opracované svítící objekty z pravého českého kamene, které lze umístit na břehu nebo v okolí jezírka. Každý kus je nenapodobitelný originál.  Ke břehu jezírka, který je spíše z oblázků, se velmi dobře hodí venkovní svítidlo v imitaci oblázkového kamene. Přes den nenápadný kámen u jezírka, večer překvapí svým tlumeným světlem, které navíc můžete ovládat pomocí dálkového ovládání. 

Reklama

  

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jana Kouřilová
Jana Kouřilová (94 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací