Bazén - hrubá stavba

Autor: Majkííí a Kačka (52 příspěvků)
13. 2. 2016
16 komentářů
Bazén - hrubá stavba
Příspěvek stavebníka
Bazén k bydlení nepotřebujeme, ale z finančních a logistických důvodů jsem se rozhodl pro jeho hrubou realizaci už nyní.

· vykopanou zeminu použiji na úpravu terénu do spodních vrstev · nemusím platit nakládku a odvoz zeminy · momentálně je k bazénu snadný přístup pro těžkou techniku · nehrozí zničení zahrady · výstavba spojena s dalšími objekty (plot, desky pro pergolu a dílnu, opěrné zdi, kanalizace) znamená, že ušetřím na dopravě, materiálu atd. · cenově je to s bazénem podobně jako s barákem - když stojí hrubá stavba, tak je to zhruba 1/3 celkových nákladů

Deska:

Začalo to tím, že s výkopem jímky se provedl i výkop díry na bazén. Základovou desku pod bazén jsme šalovali z 20 cm vysokých pruhů OSB desek, které zbyly ze šalování věnce na RD. Na betonování jsem si pozval UNC, které nabralo písek, zajelo k pytlům s cementem a nakonec pro vodu. Cestou k bazénu se směs promíchala a sypala se do předem vyšalovaného skoro obdélníku. Zároveň s deskou na bazén se prováděla betonáž desky na budoucí pergolu, ale o tom až v příštím článku. Do desky jsem dával dvě vrstvy kari sítě (oka 15 x 15, síla 6 mm) nad sebe. Spodní výpusť nám byla vymluvena, protože bazén se dnes celý nikdy nevypouští – ani na zimu.

Stěny:

Ztracené bednění v síle 20 cm a 2x R8 bude na náš bazének úplně stačit. Svislá výztuž byla provedena rovněž z R8. První dvě řady jsme betonovali a ostatní řady skládali jenom na pěnu, protože následovalo osazení skimmeru, vpustí, výpustí, trysek a krabice na osvětlení.

Reklama

Technologie:

Abych to nepokazil, pozval jsem si odborníka, který připravil všechny rozvody a výše zmíněné prvky. Instalace se prováděla do „prázdného“ ztraceného bednění na montážní pěnu. Trubky jsou vedené až ke studni, kde bude v budoucnu umístěna filtrace a čerpadlo.

Schody a sedátka:

Náš bazén připomíná spíše větší vířivku určenou na relaxování a odpočinek. Z toho důvodu máme připravené sedačky a masážní ventily. Schody jsou realizované opět pomocí ZB o síle 30 cm. Jednotlivé komínky jsou svázané pomocí 2 x R10. Při betonování se využil výplach z betonárky (písek + štěrk), který jsme měli složený před parcelou.

Tepelná izolace:

Po vybetonování stěn bazénu jsme nalepili XPS desky v síle 5 cm na flexi lepidlo. Po zatvrdnutí lepidla se provádělo kotvení hmoždinkami a stěrka s perlinkou + flexi lepidlo.

Reklama

Bazénový lem:

Šalování z prken jsem kotvil pomocí zatloukacích hmoždinek. Obvod se tím výškově vyrovnal a došlo k vytvoření přesahu vrchního lemu, pod který bude příští rok zasunutá dlažba. Lem byl armován nařezanou kari sítí. Následovalo šalování boků lemu z proužků OSB desek a nakonec betonáž připraveného otvoru. Po vytvrdnutí betonu jsem ještě otočil perlinku o roh a začistil stěrkou.

Co dál?

Jako finální vrstvu bazénu plánujeme těžkou fólii. Na lem natáhneme dnes moderní kamenný koberec. Jelikož máme malé děti, tak bazén zprovozníme jedině se zastřešením a to znamená, že až za několik let. V rámci sci-fi budoucnosti nainstalujeme také solární kolektory na pergolu a oživíme masážní trysky. Momentálně jsem provedl pouze záklop bazénu ze zbytků dřeva + zakrytí fólií proti dešti a sněhu. Tento stav zůstane minimálně dva roky, neboť Palackého musím použít někde jinde.

Náklady

Název položkyCena
3x OSB desky 15 mm
600 Kč
Zásyp UNC
500 Kč
Zásyp 2 x 8 m3 písku + doprava
6 000 Kč
Výkop rýhy ke studni
150 Kč
Technologie + trubky
18 000 Kč
Perlinka
300 Kč
Flexi lepidlo 7 x 25 kg
1 800 Kč
XPS 24 m2 o síle 5 cm
4 000 Kč
Schody ZB30
354 Kč
ZB 20 – 96 kusů
2 186 Kč
Betonáž UNC
1 000 Kč
Písek 5 m3 s dopravou
2 800 Kč
KARI sítě + roxory R8
3 250 Kč
Cement 90 pytlů
5 760 Kč
Výkop jámy + rozvoz zeminy
2 200 Kč
Celkem48 900 Kč
Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Majkííí a Kačka
Majkííí a Kačka (52 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací