Postup montáže sádrokartonové příčky

Autor: Pavel Tesárek (73 příspěvků)
Kategorie: sádrokartony
16. 9. 2015
0 komentářů
Příspěvek stavebníka
V rámci probíhající rekonstrukce panelového bytu na Praze 4, kterou můžete sledovat na Svépomocí.cz ve  videích, je používán sádrokarton. Napadlo mě, že by bylo fajn vyzkoušet si postavit příčku ze sádrokartonu „na nečisto“ pod dohledem odborníka. Podívejte se na video s postupem stavby sádrokartonové stěny.

Odborný dohled nade mnou držel Robert Hošek, vedoucí centra technické podpory ve společnosti RIGIPS. Prvním krokem montáže sádrokartonové stěny bylo vyměření a vyznačení místa stěny. My jsme měli k dispozici metr a vodováhu. Pokud máte laserový kříž, bude se Vám pracovat ještě lépe. Na podlahu a strop montujeme UW profil a ke stěně poté CW profil. Profily kotvíme pomocí natloukacích hmoždinek. Abychom maximálně eliminovali případný hluk, předem opatříme profily, které připevňujeme k podlaze, stěnám a stropu těsnící páskou.

Postup montáže sádrokartonové příčky

Protože jsme nestavěli příčku přes celou plochu tréninkové místnosti, připevnili jsme nejprve UW profil na podlahu, poté CW profil na stěnu, a následně UW profil na strop. Ten na jednom konci zahákneme za namontovaný CW profil, a na druhém konci pomocí volného CW profilu zvedneme snadno až ke stropu, a pomocí hmoždinek připevníme. Ostatní CW profily, které budeme vkládat mezi horní a dolní UW profil, zůstanou volné (nijak je k profilům nekotvíme) a jejich výška musí být o 10-15mm menší než vzdálenost mezi podlahovým a stropním UW profilem.

Reklama
Postup montáže sádrokartonové příčky

CW profily (ty uvnitř stěny) ukládáme vždy v jednom směru (otvorem stále na stejnou stranu) a dbáme také na otvory pro kabely, které jsou v profilech připraveny. Všechny otvory pro kabely by měli být v jedné úrovni vedle sebe. Takto máme dokončen rošt pro montáž sádrokartonových desek.

Montáž sádrokartonových desek

Sádrokartonové desky šroubujeme pouze k svislým profilům. U příček je nikdy nekotvíme k hornímu ani dolnímu UW profilu. Pro kotvení používáme speciální vruty do sádrokartonu a s nimi speciální šroubováky na sádrokarton, které mohou být elektrické nebo v provedení AKU. Zapomenout pochopitelně nesmíme ani na šroubovací adaptér do sádrokartonu, bez kterého se neobejdeme. Vruty je nutné zašroubovat do takové hloubky, aby netrčely ven z desky a nepřekáželi tak při následném tmelení. Současně nesmí hlavička vrutu protrhnout kartón desky. S profesionálním nářadím, které pomůže tato pravidla dodržet, bude pro Vás montáž snadná a rychlá.

Reklama
Postup montáže sádrokartonové příčky

Vruty jsou od sebe na výšku vzdáleny 20 centimetrů a od kraje desky se šroubují ve vzdálenosti 10 milimetrů. V místech styku dvou sádrokartonových desek je nutné, aby byly vruty vždy vedle sebe v takzvané dvojici. Sádrokartonové desky montujeme na vazbu. Pokud tedy na začátku příčky umístím od podlahy celou desku a v horní části provádím dořez, je nutné, aby vedlejší desky začaly nejprve dořezem a v horní části byla namontována celá deska.

Tmelení desek

Základem správného tmelení je kvalitně připravená tmelící směs, v našem případě sádrový tmel MAX. Do nádoby s vodou postupně a pomalu přisypáváme tmel pomocí malé zednické lžíce nebo rukou. Směs do vody sypeme tak dlouho, dokud si sama všechnu vodu v nádobě nevysaje. Poté tmel v nádobě rozmícháme do hladka, a pomocí nerezového hladítka naneseme do spár mezi deskami. V druhém kroku přiložíme na zatmelený spoj výztužnou pásku a skelnou bandáž, která zajistí, aby spoje v budoucnu nepraskali, a nerezovým hladítkem zatlačíme bandáž do vrstvy tmelu.

Reklama
Postup montáže sádrokartonové příčky

Tímto postupem ošetříme všechny spoje desek. Hlavičky šroubů přetmelíme bez použití bandáže. Tmelení provádíme ve třech vrstvách. Druhé tmelení lze provádět v okamžiku, kdy první vrstva již nelepí. Může být mokrá, ale nesmí lepit. Třetí tmelící vrstva je již zpravidla vrstva poslední a používáme na ni takzvaný finišovací tmel.

Pevnostní test na závěr

Při jednom z rozhovorů se Robert Hošek chlubil, že desku RIGISTABIL neprokopneme. Nevěřili jsme mu a rozhodli se to vyzkoušet. Podívejte se, jak to dopadlo. Vše o sádrokartonu na www.rigips.cz

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Pavel Tesárek (73 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama