Jak postupovat a na co dát pozor při zateplování základů a soklu

Autor: Pavel Tesárek (73 příspěvků)
30. 7. 2015
2 komentáře
Příspěvek stavebníka
Zateplení základů a soklu je důležitým krokem, který bychom při zateplování domu neměli podcenit. Zajímalo nás, kdy je vhodné etapu zateplování soklu řešit i jak postupovat.
Jak postupovat a na co dát pozor při zateplování základů a soklu

Povrch, na který lepíme izolační desky je nutné očistit a maximálně zbavit prachu. V případě horší soudržnosti povrchu nám může pomoci i penetrace. „Pro lepení máme dobré zkušenosti s klasickými lepidly i PUR pěnami. Záleží na zákazníkovi, čím se mu budou polystyrenové desky aplikovat snadněji, nebo co je pro něj dostupnější“ doplňuje Karel Sedláček. 

Jak postupovat a na co dát pozor při zateplování základů a soklu
Reklama

Hloubka zateplení, by měla být v ideálním případě 80cm pod budoucím terénem. V případě jílového podloží je vhodné zateplení provést hlouběji. Jsou naopak místa, kde z důvodu terénu nebo okolní zástavby není možné zateplení provést tak hluboko a zateplení provádíme do maximální hloubky, kterou nám taková stavba dovolí. Izolační desky se při zateplování základů (pozemní části) nijak nekotví, ani je není nutné povrchově upravovat. Stačí je později pouze zahrnout štěrkem nebo zeminou. Vhodné je například doplnit před izolační desky nopovou fólii a poté provést terénní úpravy kolem domu. Desky můžeme ovšem kotvit v nadzemní části, ovšem zpravidla ve výšce 30cm nad povrchem, kde většinou končí hydroizolace. Jinak by mohlo dojít k jejímu porušení a tím pádem znehodnocení funkčnosti.

Jak postupovat a na co dát pozor při zateplování základů a soklu

Při stejné šířce zateplení soklové části domu a fasády nemusíme následně používat zakládací profily. Založení fasádního zateplení lze použít přímo na dokončeném soklu. Vyhneme se tak, jakýmkoliv možnostem tepelného mostu a následné nanášení lepidla a perlinky provedeme v jednom kroku.

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Pavel Tesárek (73 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama