Chytře na vypínače a zásuvky

Autor: Vypinac.cz (1 příspěvek)
27. 5. 2015
0 komentářů
Chytře na vypínače a zásuvky
Příspěvek stavebníka
Vypínače a zásuvky jsou elektrická zařízení a měl by vám je tedy instalovat pouze profesionál, který má náležité odborné znalosti a příslušné přezkoušení z vyhlášky č. 50. Rozvod elektřiny je nejlepší prodiskutovat s elektrikářem.

Pouze vy jako majitelé a budoucí uživatelé bytu či domu máte představu, kde budou umístěné jednotlivé spotřebiče jako je televize, lednička, pračka, mikrovlnka, atd. Šikovný elektrikář vám nezapomene doporučit umístění datových a anténních zásuvek, případně termostatů, stmívačů a jiných přístrojů, kterých je v současné době velké množství.

Vy, jako majitelé, byste si měli zvolit design a barvu, která se vám líbí nebo ladí s interiérem. Občas si to elektrikáři zjednodušují tím, že vám vnutí klasický obyčejný bílý vypínač, s tím, že „je to to nejlepší“. Ano, pro jejich práci je to to nejlepší, protože nic neřeší a jen montují. Oni tam ale nebudou bydlet, vybrat si musíte vy. Existují i vypínače a zásuvky, které jsou barevné a přitom stejně drahé nebo levnější jako ty standardní bílé.

V dnešní době si můžete vybrat z opravdu široké nabídky barev i materiálů. Podívejte se na stránky www.vypinac.cz. Je tam největší výběr vypínačů a zásuvek na trhu. Když o elektroinstalaci přemýšlíte, tak můžete i ušetřit. Pokud si necháte udělat na zakázku kuchyňskou linku, která vychází na několik desítek tisíc korun, tak ji můžete doplnit i o luxusnější vypínače, které se k ní budou hodit.

Reklama

Pokud jsou zásuvky umístěné někde za nábytkem a nejdou vidět, tak můžete ušetřit použitím obyčejných bílých přístrojů a rámečků. Další možností je kombinace více přístrojů ve vícenásobných rámečcích. Například u televize máme většinou i další přístroje, jako je DVD, satelit apod. U vypínačů a zásuvek řady Unica od Schneider Electric máte možnost použít zásuvky pro ploché vidlice, které zabírají poloviční místo, a tím pádem se jich do vícenásobných rámečků vejde víc. Takové poloviční moduly existují i pro vypínače nebo datové zásuvky a při dobrém prvotním návrhu ušetříte jak počet rámečků a instalačních krabic, tak snížíte i cenu elektroinstalace, chce si na to sednout s elektrikářem nebo si to pořádně projít s projektantem už při návrhu dokumentace.

Řada Unica má další výhodu. Během stavby potřebujete nechat udělat elektroinstalaci, ale nechcete si ještě závazně vybírat design vypínačů, protože nevíte, jaké budou interiéry. Tak se rozhodnete později. Elektrikář namontuje vypínače bez krycích rámečků, všechno funguje a je bezpečné. A vy si pak za čas vyberete rámečky – barevné, plastové, kovové, dřevěné, ze skla, z kůže nebo z břidlice. Unica je modulární a všechno vzájemně pasuje, na jakýkoliv přístroj kterýkoliv rámeček. Rámečky si nasadíte již sami bez elektrikáře i nářadí a za pár sekund.

Navíc tento systém má další výhodu. Při malování vypínače nezašpiníte, nemusíte je ani oblepovat páskou. Jednoduše rukou sundáte krycí rámeček z vypínače  a natíráte těsně kolem klapky. Po zaschnutí malby rámeček nacvaknete zpět. Barva jde až pod vypínač, ale vy jej nemusíte pracně čistit. Další tipy a triky najdete na stránkách www.vypinac.cz

Reklama

Galerie

Chytře na vypínače a zásuvkyChytře na vypínače a zásuvky
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Vypinac.cz (1 příspěvek)
Další články autora:
Autor zatím napsal pouze tento článek.
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama