Elektrika

Autor: Žaneta a Jirka (35 příspěvků)
Kategorie: Rozvody elektřiny
7. 2. 2015
1 komentář
Elektrika
Příspěvek stavebníka
Do montáže oken zbývá pořád několik týdnů a byla by škoda nic neudělat (už tak nás hodně zdržela hypotéka  a převod pozemku), a tak jsme se pustili do elektriky. Na konci srpna měl přítel dovolenou a nachystal všechny drážky na elektriku.

Elektriku nám měl udělat bratranec, celkem za pěknou cenu, ale jelikož teď bydlí v Praze (250 km daleko), tak by to bylo zbytečně komplikované a nakonec nám mamka sehnala prý „nejlepšího“ elektrikáře od nich z práce, který chodí po fuškách.

V září 2014 se natahaly kabely po domě, zasádrovaly krabičky. Rovnou jsme natáhli i kabel na tv a internet. Vše přítel rovnou zasádroval a zaházel, aby to ještě někdo nevyrval. Pak měly přijít na řadu jističe, v říjnu po montáži oken, které nebyly hotové ani na konci roku. Elektrikář přišel sem tam a většinou na nás ani neměl čas…v prosinci 2014 bylo zapojeno v rozvaděči pár jističů a ještě  ke všemu špatně :-(, jak nám oznámil revizák, který se tam stavoval skrz revizi hlavního jističe v el. pilíři venku. Raději to nebudu rozebírat dopodrobna…nakonec jsme elektrikáře vyměnili a nový přišel hned první týden po Vánocích. 

Zkontroloval natažené kabely, rozebral špatně zapojené jističe a všechno dal do pořádku.  Poté namontoval (sádrové omítky se dělaly v září a říjnu) rámečky a strojky od Schneider Unicu colors :-) a za linku, kde to nepůjde vidět, dal obyčejné bílé zásuvky od ABB. V chodbě, uprostřed domku, budeme mít vypínače se signalizační kontrolkou, abychom nemuseli v noci rozsvěcovat světlo.

Reklama

A jelikož nás ČEZ po 15ti měsících konečně napojil (v prosinci), tak dáváme někde zásuvky a vypínače na hotovo. Zbytek strojků zakryjeme igelitem a po udělání stropů a podlah se domontují rámečky a okrasné krytky. Tímto bychom také chtěli poděkovat našemu sousedovi Robertovi, že nám poskytl elektriku. Bez jeho pomoci bychom chodili na pozemek sekat tak akorát trávu.

Od 1.1.2015 nám jde elektrický proud do domečku a zhruba kolem 10.1. jsme poprvé rozsvítili :-). To by člověk nevěřil, kolik radosti může přinést první rozsvícení :-).

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Žaneta a Jirka
Žaneta a Jirka (35 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací